Δηλώσεις του Αρχαιολόγου κ. Τσουρή στον «Π.Τ.»
Το μοναστήρι στον Κορύλοβο Δράμας
ήταν μικρό μοναστικό ίδρυμα
στα τέλη του 12ου αιώνα
Εκδήλωση για τη Μονή του Σωτήρος Χριστού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Απριλίου, στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας. Δυστυχώς την εκδήλωση παρακολούθησαν πολύ λίγοι συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Η Ανασκαφή του Κορυλόβου και η Ναοδομία των Αγγέλων. Νέα Ευρήματα και Νέα Πορίσματα».
Κεντρικός ομιλητής ο κ. Τσουρής, Αρχαιολόγος και Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και η κα. Παπαθεοφάνους, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, ο «Π.Τ.» είχε μια αναλυτική συνέντευξη με τον κ. Τσούρη για τη Μονή Κορυλόβου, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 27ης Μαρτίου 2025, όπου έδινε ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία για το ιστορικό αυτό μνημείο Βυζαντινής εποχής.
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Τσουρής, σημειώνει ότι «τα νεότερα στοιχεία αποτελούν ορισμένα ζητήματα τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζαμε. Πρόκειται για μια επιγραφή, η οποία κατασκευάστηκε σε δύο κομμάτια και όχι σε ένα κομμάτι μαρμάρου όπως συνήθως. Πρόκειται για ένα τεχνικό φάλτσο».
Αυτό που ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Τσουρής, είναι ότι η Μονή του Κορυλόβου, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Σωτήρα Χριστό, «δεν συνδέεται άμεσα με τη ναοδομία των τελευταίων είκοσι ετών του 12ου αιώνα μ.Χ., της δυναστείας των Αγγέλων. Αυτή η ναοδομία υπάρχει μόνο σε ένα κτήριο στην Κωνσταντινούπολη και είναι και το τελευταίο μεγάλο κτήριο της Αυτοκρατορίας».
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσουρής, «έχει γίνει επίσης μια συστηματική μελέτη της γλυπτικής, η οποία δείχνει σχέσεις με ένα τόξο στη Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, όχι όμως με την Κωνσταντινούπολη, όχι με τη Θεσσαλονίκη. Ίσως υπάρχουν κάποιες σχέσεις με την παλαιότερη γλυπτική της Μακεδονίας, αλλά πάντως αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει γλυπτική στην Κωνσταντινούπολη ή στην Θεσσαλονίκη».
Από αρ. ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΔΠΤ κ. Τσουρής, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη και η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων κα. Παπαθεοφάνους.
Στην κορυφή του Κορυλόβου
Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, στην κορυφή του Κορυλόβου υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος, της μεσοβυζαντινής περιόδου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα μικρό μοναστήρι, το οποίο φέρεται να ιδρύθηκε περί το 1193 μ.Χ., αφιερωμένο στον Σωτήρα Χριστό και να εγκαταλείφθηκε για αγνώστους μέχρι στιγμής λόγους, λίγο πριν την έλευση των Οθωμανών στην περιοχή της Δράμας. Οι ανασκαφικές εργασίες έγιναν υπό τη διεύθυνση της 12η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας που εκείνη την εποχή ήταν αρμόδια Εφορεία για την Αν. Μακεδονία και Θράκη. Ο κ. Τσουρής ήταν ο συντονιστής της σωστικής ανασκαφής, την οποία πραγματοποίησε η Αρχαιολόγος κα. Χρύσα Μυρσίνογλου.
Είναι το τέλος της Μεσοβυζαντινής περιόδου και είναι η βασιλεία των Αγγέλων, η οποία κράτησε για 20 χρόνια. Είναι η τελευταία εικοσαετία του 12ου αιώνα, που η Κωνσταντινούπολη υποτάχθηκε στους Φράγκους το 1204 εξαιτίας της Δυναστείας των Αγγέλων.
Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, ο κ. Τσουρής, αναφέρει ότι «το μοναστήρι στον Κορύλοβο ήταν μικρό μοναστικό ίδρυμα. Τα μοναστήρια στο Βυζάντιο ήταν όλα μικρά. Τα μεγάλα που ακούμε όπως τον Όσιο Λουκά στη Φωκίδα, όπως η Πάτμος και τα μεγάλα του Αγίου Όρους, αυτά ήταν η απόλυτη εξαίρεση. Τα συνηθισμένα μοναστήρια είχαν από 10 έως 20 το πολύ καλογήρους και την ανάλογη έκταση. Ένα μοναστήρι με 10 ανθρώπους δεν μπορούσε να έχει μεγάλη έκταση».