Home > Πρώτο Θέμα > Το νέο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Δράμας θα περιλαμβάνει συνολικά 7 κτίρια Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Π. Σαλπιγκτίδης

Το νέο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Δράμας θα περιλαμβάνει συνολικά 7 κτίρια Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Π. Σαλπιγκτίδης

Βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης οικοδομικής άδειας

Το νέο καταφύγιο αδέσποτων

ζώων συντροφιάς του Δήμου Δράμας

θα περιλαμβάνει συνολικά 7 κτίρια

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Π. Σαλπιγκτίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ δρόμο φαίνεται πως βρίσκεται η υπόθεση της δημιουργίας ενός νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Δράμας. Όπως είναι γνωστό, από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής υπάρχει μια κινητοποίηση για το θέμα αυτό, καθώς το υφιστάμενο καταφύγιο στην περιοχή της Νέας Αμισού, θα πρέπει σύντομα να εγκαταλειφτεί, μιας και η ΔΕΥΑΔ χρειάζεται τον χώρο αυτόν, προκειμένου να προχωρήσει σε κάποια νέα έργα που αφορούν το Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή του κ. Παπαδόπουλου, έχει ήδη προχωρήσει σε μελέτες που γίνονται από την ίδια την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου χωρίς να τις αναθέσει σε ιδιώτες, με στόχο να κατασκευαστεί ένα πρότυπο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με δυναμικότητα αρχικά 80 ζώων και με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και 120 ζώα.

Αυτή την ώρα το όλο έργο βρίσκεται στη διαδικασία της αδειοδότησης της οικοδομικής άδειας, δεν υπάρχει σαφής τελικός προϋπολογισμός κοστολόγησης, ενώ όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης, «το έργο θα γίνει σταδιακά κατά τμήματα».

Σε πρώτη φάση θα γίνει η περίφραξη, ένα κτίριο και ό,τι απαραίτητο χρειάζεται ώστε να γίνει η μεταφορά του υφιστάμενου καταφυγίου ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η φάση και στη συνέχεια το υπόλοιπο έργο. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει πάντως είναι ο τρόπος χρηματοδότησης, καθώς αρχικά ο Δήμος θα ξεκινήσει με ιδίους πόρους, ενώ έχουν βρεθεί κάποια χρήματα από άλλες πηγές και με στόχο να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Επτά κτίρια

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, εξηγεί ότι η πρόβλεψη του έργου αρχικά είναι για φιλοξενία 80 αδέσποτων με δυνατότητα επέκτασης στα 120

Όπως σημειώνει, «αυτή την ώρα έχουμε προχωρήσει αρκετά. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ώρα που έχουμε αναλάβει, έχουμε ήδη βρει τη θέση στην οποία θα δημιουργηθεί το νέο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, χωρητικότητας αρχικά 80 αδέσποτων με δυνατότητα επέκτασης στα 120 ζώα», ενώ τονίζει ότι «αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της περιοχής και σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και με έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, έχουμε υποβάλει φάκελο για την εξασφάλιση της άδειας εγκατάστασης, ο οποίος έχει κατατεθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία».

Όπως εξηγεί, «το εγχείρημα περιλαμβάνει τη δημιουργία αρχικά τεσσάρων κτιρίων, στα οποία αρχικά θα φιλοξενούνται τα αδέσποτα σκυλιά, ενός κτιρίου φιλοξενίας γατών, ενός κτιρίου διοίκησης και ενός κτιρίου προσωρινής διαμονής και προσαρμογής, των αρχικά εισερχόμενων στην εγκατάσταση ζώων. Συνολικά δηλαδή επτά κτίρια».

 

Κάλυψη προδιαγραφών

Ερωτώμενος για το πώς όλες αυτές οι εγκαταστάσεις θα καλύπτουν τις απαραίτητα προδιαγραφές, ο κ. Σαλπιγκτίδης εξηγεί ότι, «όλες αυτές οι εγκαταστάσεις θα καλύπτουν πλήρως τις προδιαγραφές που τίθενται από τους νεότερους κανονισμούς, όσον αφορά την ύδρευση και αποχέτευση, την ενεργειακή απόδοση, την πυρασφάλεια και όλα όσα θα πρέπει να καλύπτονται.

Το κτίριο διοίκησης θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων, ιατρείων όπου θα γίνονται οι επεμβάσεις, αίθουσες απομόνωσης και η ανάνηψη των ασθενών ζώων. Θα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις υποστήριξης ενός σύγχρονου κυνοκομείου και δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την άνετη διαβίωση των τετράποδων φίλων μας, με τη δημιουργία χώρων καθαρισμού. Σε κάθε κτίριο από τα τέσσερα, θα υπάρχει και ένας χώρος στον οποίο θα πλένονται τα ζώα, όπου έχει γίνει πρόβλεψη για ζεστό νερό, θέρμανση και δροσισμό όλου του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων».

Επίσκεψη σχολικών μονάδων

Αυτό που επίσης σημειώνει ο κ. Σαλπιγκτίδης, είναι ότι το όλο συγκρότημα «θα είναι εύκολα προσπελάσιμο και θα κατασκευαστεί σε απόσταση 1.500 μέτρων από τον οικισμό των Κουδουνίων», επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται απλά και μόνο για ένα χώρο φιλοξενίας, αλλά για ένα χώρο πρότυπο, στον οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα να τον επισκέπτονται ακόμα και σχολικές μονάδες και που θα συμβάλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια της φιλοζωικής συνείδησης του Δραμινού πληθυσμού. Θα μπορούν να πηγαίνουν σχολεία, ενώ θα μπορεί να γίνεται και υιοθέτηση σκυλιών από τον καθένα».

Προς την έκδοση οικοδομικής άδειας

Ερωτώμενος σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το όλο εγχείρημα, ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχει ήδη κατατεθεί ο φάκελος για την άδεια εγκατάστασης και έχει δοθεί το  «πράσινο φως» για να προχωρήσει προς την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Ο κ. Σαλπιγκτίδης τονίζει ιδιαίτερα εδώ, ότι «η μελέτη γίνεται με ίδια μέσα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, ενώ καμιά μελέτη δεν έχει ανατεθεί σε ιδιώτες, που σημαίνει ότι ο Δήμος δεν πληρώνει για μελέτες και η δημοπράτηση του έργου θα γίνει κατόπιν της έκδοσης της οικοδομικής άδειας».