Home > νέα > Το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα κάνει περισσότερο ελκυστικό το Δήμο Δράμας-Δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δράμας στον «Π.Τ.»

Το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα κάνει περισσότερο ελκυστικό το Δήμο Δράμας-Δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δράμας στον «Π.Τ.»

Το νέο Τοπικό Πολεοδομικό

Σχέδιο θα κάνει περισσότερο

ελκυστικό το Δήμο Δράμας

«Ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο, σύγχρονο εργαλείο που θα ικανοποιεί τις μελλοντικές απαιτήσεις ορθολογικής οργάνωσης αστικού και μη αστικού χώρου»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται η διαδικασία δημοπράτησης για το έργο της μελέτης για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Δράμας.

Ήδη, η αρμόδια Επιτροπή του Διαγωνισμού, προχώρησε στην έγκριση του 1ου Πρακτικού για τις εταιρείες που κατέθεσαν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο διαγωνισμό οι οποίες είναι συνολικά έξι. Η Επιτροπή Διαγωνισμού αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της διαδικασίας για το άνοιγμα των προσφορών και αναλόγως θα προχωρήσει και στην ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη στο επόμενο διάστημα. Ο προϋπολογισμός για τη μελέτη ανέρχεται στο 1.246.720,10 ευρώ (με τον  ΦΠΑ).

Αναγκαιότητα το Τ.Π.Σ.

«Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Τ.Π.Σ.) είναι μια αναγκαιότητα για το Δήμο Δράμας», επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δράμας κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης και τονίζει ότι «αποτελεί ένα σύνολο κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.), ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, το οδικό δίκτυο, τα λοιπά μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών και άλλα».

Ερωτώμενος για το πώς ακριβώς το Τ.Π.Σ. θα μπορέσει να βοηθήσει το Δήμο Δράμας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών  Υπηρεσιών εξηγεί ότι, «με αυτό θα έχουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ αστικού, ημιαστικού και αγροτικού χώρου, θα βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα των υποδομών. Και εννοώ ότι κάποιες ιδιωτικές  υποδομές όπως π.χ. που σήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν την ανάλογη χρήση» και όπως τονίζει, «προσδοκούμε ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση της καθημερινότητας, και αυτό που λέμε, αποσαφήνιση των δυνατοτήτων αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.

Επίσης, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εκτάσεις για τις κοινωνικές υποδομές του Δήμου, τους κοινόχρηστους χώρους, και γενικότερα όσο γίνεται πιο ελκυστικός ο Δήμος, θα υπάρχουν ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για επενδύσεις και άλλα οικονομικά οφέλη».

Κατηγορίες περιοχών και σκοπιμότητα

Με τα Τ.Π.Σ., για κάθε Δημοτική Ενότητα, καθορίζονται κατηγορίες περιοχών όπως: Οικιστικές Περιοχές, Περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, Περιοχές Προστασίας και Περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς, Περιοχές ελέγχου χρήσεων της.

Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» ο κ. Σαλπιγκτίδης, «η σκοπιμότητα και αναγκαιότητα του έργου προκύπτει από τη μη ύπαρξη αντίστοιχης μελέτης στον Καλλικρατικό Δήμο Δράμας, καθώς η χωρική, οικονομική, κοινωνική και η οικολογική – περιβαλλοντική διάσταση του νέου Δήμου είναι πλέον διαφορετική, πιο εξελιγμένη, πιο σύνθετη.

Το βασικό χωροταξικό εργαλείο όπως είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, πρέπει να είναι ενιαίο, ολοκληρωμένο, σύγχρονο και να ικανοποιεί τις μελλοντικές απαιτήσεις ορθολογικής οργάνωσης του χώρου, αστικού και μη».

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Ερωτώμενος για τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το Τ.Π.Σ. ο κ. Σαλπιγκτίδης σημειώνει ότι θα είναι μεταξύ άλλων, «η δημιουργία του αναγκαίου πλαισίου για τη χωρική οργάνωση του Δήμου και η ρύθμιση χρήσεων γης, η ταυτόχρονη ρύθμιση του χώρου εντός και εκτός των οικισμών έτσι ώστε η ικανοποίηση αναγκών ένταξης περιοχών σε σχέδια ή προς πολεοδόμηση ζώνη να εξισορροπείται με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις προστασίας, ενώ οι σχετικές ρυθμίσεις για τους οικισμούς, δεν θα γίνονται πλέον μεμονωμένα, αλλά θα είναι απόρροια ενός γενικότερου σχεδιασμού και η οικιστική τους οργάνωση θα εναρμονίζεται με τους γενικότερους στόχους του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».

Στοιχεία για το Δήμο Δράμας

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ως προς τα στοιχεία που δίνονται από το Δήμο Δράμας, γίνεται αναφορά στα πληθυσμιακά δεδομένα, γίνεται ιδιαίτερα εκτενής αναφορά στο φυσικό περιβάλλον του Δήμου Δράμας ότι π.χ. ότι διαφοροποιείται σε δύο βασικές μορφολογικές ζώνες, ορεινή και πεδινή, καθώς και ενδιαφέροντα κλιματολογικά χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στις περιοχές Natura 2000, στο Όρος Φαλακρό, καθώς επίσης στην ένταξη της Δράμας στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.