Home > νέα > Το Νοσοκομείο Δράμας έχει ανάγκη από μαζικές προσλήψεις σε όλους τους τομείς Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος και οι γιατροί κ.κ. Τρελλόπουλος, Τζούφη, Καραχρήστος

Το Νοσοκομείο Δράμας έχει ανάγκη από μαζικές προσλήψεις σε όλους τους τομείς Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος και οι γιατροί κ.κ. Τρελλόπουλος, Τζούφη, Καραχρήστος

Εκδήλωση για την στήριξη του Νοσοκομείου Δράμας

Το Νοσοκομείο Δράμας

έχει ανάγκη από μαζικές

προσλήψεις σε όλους τους τομείς

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος και οι γιατροί κ.κ. Τρελλόπουλος, Τζούφη, Καραχρήστος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Δράμας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του ΕΣΥ και τη στήριξη του Νοσοκομείου Δράμας, στην οποία συμμετείχαν γιατροί, όπως η κα. Μερόπη Τζούφη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Βουλευτής της Νέας Αριστεράς, ο κ. Χρήστος Καραχρήστος, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και ο κ. Γιώργος Τρελλόπουλος, αγγειοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Συντονιστής ήταν ο δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κ. Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξης Παναγιωτίδης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πολίτες.

Παπαδόπουλος: Ο Δήμος στηρίζει και ενισχύει

Το παρών στην εκδήλωση για τη στήριξη του Νοσοκομείου Δράμας, έδωσε και ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε την στήριξη του Δήμου στο Νοσοκομείο, τονίζοντας ότι, «στο επόμενο διάστημα, που έχουμε και τον προϋπολογισμό του Δήμου, ο Δήμος σε αυτό που μπορεί να κάνει και το επιτρέπει η νομοθεσία να κάνει, θα μπει μπροστά και θα ενισχύσει τους κωδικούς που έχουν να κάνουν με την παρουσία των επικουρικών γιατρών. Αυτό που ήδη κάνουμε, σε μικρό βαθμό βέβαια, θα το ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας».

Όπως τόνισε μάλιστα, «ο Δήμος στηρίζει και ενισχύει το ΕΣΥ και κατ’ επέκταση και εξειδικευμένα το Νοσοκομείο Δράμας».

Τρελλόπουλος: Πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα

Δηλώσεις για την εκδήλωση της στήριξης του Νοσοκομείου Δράμας, έκανε ο Δραμινός Νευροχειρουργός κ. Τρελλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι, «το Νοσοκομείο Δράμας, όπως και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, και της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας, βρίσκονται πραγματικά σε αδιέξοδο. Πολλά και μεγάλα προβλήματα συσσωρευμένα.

Το Νοσοκομείο Δράμας έχει αυτή την στιγμή ένα μόνο παθολόγο στην Παθολογική κλινική, έναν εντατικολόγο, έναν ουρολόγο, έναν οφθαλμίατρο. Αυτό σημαίνει πως βρισκόμαστε λίγο πριν την αναστολή λειτουργίας αυτών των κλινικών. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο να αλλάξει ρότα. Πρέπει από εκεί που επενδύει κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δίνοντας προσλήψεις και μισθούς, αυξάνοντας τα κίνητρα, ώστε να προσέλθουν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία να δουλέψουν. Αλλιώς θα βρεθούμε σε αδιέξοδο».

Στο πάνελ της εκδήλωσης οι ομιλητές από αρ. η κα. Τζούφη, ο κος Καραχρήστος και ο κος Τρελλόπουλος.

Τζούφη: Υπήρχαν δυνατότητες και πόροι

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η κα. Τζούφη, τόνισε αρχικά ότι παραβρέθηκε στην εκδήλωση, «για την προσπάθεια που κάνει ο λαός της Δράμας να κρατηθεί όρθιο ένα πολύ σημαντικό Νοσοκομείο, το οποίο είναι στην έδρα ενός Νομού και το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, κάτι το οποίο δυστυχώς βλέπουμε σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία».

Όπως τόνισε, «σοβαρά προβλήματα έχουν και τα κεντρικά νοσοκομεία. Δηλαδή είναι μια συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή απαξίωσης του ΕΣΥ και κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού του. Ενώ υπήρχαν οι δυνατότητες, με αφορμή την πανδημία, και οι πόροι να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό, είναι μια επιλογή απαξίωσης σταδιακής, μη χορήγησης κινήτρων σε αυτόν τον κόσμο και επιβράβευσης της προσπάθειάς του που έσωσε, στον βαθμό που μπορούσε, με αυτοθυσία, στη διάρκεια της πανδημίας, ανθρώπινες ζωές, και πλέον το έχει εγκαταλείψει. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το Νοσοκομείο της Δράμας».

Σημείωσε επίσης η ίδια ότι παλαιότερα είχε καταθέσει μια κοινοβουλευτική αναφορά για το Νοσοκομείο της Δράμας και η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι «τόσες είναι οι ελλείψεις, υπάρχουν θέσεις, θα τα διορθώσουμε. Ακούμε δηλαδή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ότι θα προκηρύξουμε τις θέσεις, αλλά εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα κίνητρα, οικονομικά, επιστημονικά, για το ανθρώπινο δυναμικό, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Καραχρήστος: Κύριο πρόβλημα η υποστελέχωση

Με τη σειρά του, ο πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, κ. Καραχρήστος, τόνισε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές υγείας όλης της Ελλάδας είναι κοινά. Νούμερο ένα πρόβλημα είναι η υποστελέχωση, που σε πολλές περιπτώσεις έχει τραγικά αποτελέσματα, όπως αυτό που βλέπουμε με το Νοσοκομείο της Δράμας, που τίθεται εν αμφιβόλω όλη η λειτουργία του».

Όπως σημείωσε, «ακριβώς αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται μείωσης του κόστους για το κράτος, για τη δημόσια υγεία, οδηγεί σε αυτές τις συνθήκες. Δεν έχει πέσει από τον ουρανό, αλλά ακριβώς από αυτή την πολιτική και για αυτό και πρέπει άμεσα να γίνουν πράξη αυτά που ζητούμε, που είναι οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και όχι για τις κενές θέσεις να προκηρύσσονται ελάχιστες.

Όπως ακόμη και στην Παθολογική της Δράμας με το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει, αντί να προκηρυχθεί το σύνολο των οργανικών θέσεων και να δοθούν κίνητρα, προκηρύσσεται ένα μέρος αυτών χωρίς να δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα, είτε οικονομικά είτε εκπαιδευτικά, είτε οποιαδήποτε κίνητρα για να έρθουν νέοι υγειονομικοί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «είναι ψέματα αυτά που λέει ο Υπουργός ότι προσπαθεί και δεν έρχονται οι γιατροί. Ίσα-ίσα εμείς λέμε ότι η προσπάθεια είναι στα πλαίσια της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Δεν μπορούμε να το αναμένουμε αυτό. Είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία αυτής της Επιτροπής και πρέπει να στηριχθεί από όλο τον Δραμινό λαό και το συλλαλητήριο το Πανδραμινό και η πανελλαδική απεργία που έρχεται στις 20 Νοεμβρίου».

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» σχετικά με τα κίνητρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν για τα Άγονα Νοσοκομεία, ο κ. Καραχρήστος επεσήμανε: «Αυτά τα κίνητρα, και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών και τα άγονα, είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις συνολικές μειώσεις των απολαβών που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά που ζητούμε και με αγοραίο τρόπο, αναφερόμενος σε συνδικαλιστές ο Υπουργός, λέγοντας “πόσα θέλετε”, είναι αυτά που έχει πάρει αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος δις, που μιλάει για επαναφορά από τις μνημονιακές περικοπές που φτάνει μέχρι και 50% μείωση των απολαβών μας».