Home > νέα > Το Παρίσι αποχαιρέτησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το Παρίσι αποχαιρέτησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το Παρίσι αποχαιρέτησε

τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 

Στην ιστορία πέρασαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, με τον κολυμβητή Λεόν Μαρσάν να βάζει τον επίλογο σε μία πολύ όμορφη βραδιά στο «Stade de France».

Ο Γάλλος κολυμβητής που σάρωσε με τέσσερα χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση, ήταν αυτός που έσβησε την Φλόγα και σήμανε το επίσημο τέλος των Αγώνων. Πλέον σκυτάλη παίρνει το Λος Άντζελες για τη διοργάνωση του 2028.

Η Τελετή Λήξης ξεκίνησε στις 22:00 -και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 01:00-με την «επιστροφή» των αθλητών στο στάδιο, με την ελληνική ομάδα παραδοσιακά να μπαίνει πρώτη με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Εμμανουήλ Καραλή.

Aκολούθησε η είσοδος της υπόλοιπης ελληνικής ομάδας με τα μέλη της Team Hellas να κρατούν γαλανόλευκες σημαίες.

Έντονο ελληνικό χρώμα είχε η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι Γάλλοι διοργανωτές θέλησαν να τιμήσουν την Ελλάδα ως τόπο γέννησης της διοργάνωσης.

Η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται μέσω του Πιερ ντε Κουμπερτέν, που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και η τελετή λήξης του 2024 είχε τη χώρα μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ελληνική σημαία μπήκε στο Stade de France υπό τον ήχο του Εθνικού Ύμνου και έδωσε το… φως σε έναν δυστοπικό κόσμο χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στη συνέχεια την εμφάνισή της έκανε το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο και βρίσκεται στο Λούβρο.

Με 8 μετάλλια στις αποσκευές της «αποχαιρετά» η ελληνική αποστολή το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Συγκεκριμένα, η Team Hellas μέτρησε ένα χρυσό, το μοναδικό της στους Αγώνες και το οποίο χάρισε ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, ένα αργυρό, που ήρθε από την κολύμβηση και τον Απόστολο Χρήστου στα 100μ. ύπτιο και έξι χάλκινα, τα οποία κατέκτησαν οι Θοδωρής Τσελίδης (χάλκινο στο τζούντο), Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής (χάλκινο στην κωπηλασία και το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών), Κοντού/Φίτσιου (χάλκινο στην κωπηλασία και το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών), Λευτέρης Πετρούνιας (χάλκινο στην ενόργανη γυμναστική και τους κρίκους), Εμμανουήλ Καραλής (χάλκινο στο στίβο και το επί κοντώ) και Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (χάλκινο στην ελευθέρα πάλη).

Το χάλκινο μάλιστα του Κουρουγκλίεφ ήταν το τελευταίο που προστέθηκε στη συγκομιδή της Ελλάδας, συμπληρώνοντας τα 8 μετάλλια στο Παρίσι, με τα οποία ισοφάρισε την επίδοση της Ατλάντα το 1996. Ήταν μάλιστα η 4η καλύτερη επίδοση μετά την Αθήνα το 1896 (47), το 2004 (16) και το Σίδνεϊ το 2000 (13), ενώ η Team Hellas κατάφερε να διπλασιάσει τα μετάλλια της από τα 4 των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, το 2021.

Τα μετάλλια της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού:

1. Μίλτος Τεντόγλου (Στίβος, μήκος)                              — ΧΡΥΣΟ —
2. Απόστολος Χρήστου (Κολύμβηση, 200μ. πρόσθιο)                  — ΑΣΗΜΕΝΙΟ —
3. Λευτέρης Πετρούνιας (Ενόργανη Γυμναστική, κρίκοι)             — ΧΑΛΚΙΝΟ —
4. Εμμανουήλ Καραλής (Στίβος, επί κοντώ)                         — ΧΑΛΚΙΝΟ —
5. Θεόδωρος Τσελίδης (Τζούντο, -90κ.)                            — ΧΑΛΚΙΝΟ —
6. Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (Πάλη, 86κ. ελευθέρα)                   — ΧΑΛΚΙΝΟ —
7. Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής (Κωπηλασία, διπλό σκιφ ελ.βαρών)  — ΧΑΛΚΙΝΟ —
8. Φίτσιου/Κοντού (Κωπηλασία, διπλό σκιφ ελ.βαρών)               — ΧΑΛΚΙΝΟ —

Τα ελληνικά πλασαρίσματα στην πρώτη οκτάδα των Ολυμπιονικών:
8η θέση για την Εθνική Ομάδα μπάσκετ των Ανδρών
4ος ο Απόστολος Χρήστου (Κολύμβηση, 100μ. πρόσθιο)
7η θέση για την Εθνική Ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών
5η Θέση για την Εθνική Ομάδα υδατοσφαίρισης των Ανδρών
5η η Δώρα Γκουντούρα (Ξιφασκία, σπάθη)
5η η Εμμανουέλα Κατζουράκη (Σκοποβολή, σκητ)
5ος ο Κριστιάν Γκολομέεβ (Κολύμβηση, 50μ. ελεύθερο)
6ος ο Στέφανος Ντούσκος (Κωπηλασία, σκιφ)
6η θέση για τις Μπούρμπου/Αναστασιάδου (Κωπηλασία, δίκωπος)
6η θέση για της Πλατανιώτη/Μαλκογεώργου (Συγχρονισμένη Κολύμβηση)