Home > Πρώτο Θέμα > Το Πάρκο Φιλίππων είναι μια ενιαία περιοχή και μ’ αυτό σκεπτικό θα πρέπει να αναπτυχθεί-Τρεις Νομοί – Οκτώ δήμοι και εκατό χωριά!

Το Πάρκο Φιλίππων είναι μια ενιαία περιοχή και μ’ αυτό σκεπτικό θα πρέπει να αναπτυχθεί-Τρεις Νομοί – Οκτώ δήμοι και εκατό χωριά!

Τρεις Νομοί – Οκτώ δήμοι και εκατό χωριά!

Το Πάρκο Φιλίππων είναι μια ενιαία

περιοχή και μ’ αυτό σκεπτικό

θα πρέπει να αναπτυχθεί

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κ. Τσουρουκίδης και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗΝ Τετάρτη έχει ξεκινήσει και συνεχίστηκε μέχρι και χθες, η τριήμερη διαβούλευση για το Διατοπικό Συνεργατικό έργο «Πάρκο Φιλίππων: Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη». Σχετικό ρεπορτάζ για τη διαβούλευση που ξεκίνησε από τη Δράμα δημοσίευσε ο «Πρωινός Τύπος» στο φύλλο της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου.

Το έργο που διεξάγεται μέσω του CLLD/LEADER από τις τρεις Αναπτυξιακές Α.Ε. Δράμας, Καβάλας και Σερρών, αφορά στο ζήτημα της ανάδειξης του τοπικού τουριστικού προϊόντος και τη δημιουργία σχετικών τουριστικών πακέτων για την περιοχή.

Το τόσο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει όμως από όλο αυτό το έργο, εξ ου και η σχετική διαβούλευση και στους τρεις νομούς, είναι να γίνει κατανοητή τόσο από τον κόσμο της περιοχής, όσο κυρίως από τους φορείς της περιοχής, ότι η περιοχή που θεματικά ονομάζεται ως Πάρκο Φιλίππων, μπορεί να εννοηθεί μόνο ως μία ενιαία περιοχή και να έχει έναν κοινό στόχο τουριστικής ανάπτυξης, παράλληλα όμως και σε ζητήματα πολιτισμού. Στόχος είναι, να υπάρξει η πρόκληση και πρόσκληση προς τον πελάτη – επισκέπτη – τουρίστα, για ένα διαφορετικό τουρισμό, με φόντο την ιστορικότητα της περιοχής, τον πολιτισμό της και την αξεπέραστη ομορφιάς της φύσης.

Τσουρουκίδης: 8.500 χρόνια μόνιμης κατοικίας

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους», κ. Χαράλαμπο Τσουρουκίδη, απ’ όπου πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε η όλη ιδέα μια ολιστικής ανάπτυξης αυτής της περιοχής, της περιοχής του «Πάρκου Φιλίππων».

Αυτό στο οποίο αρχικά δίνει ιδιαίτερα σημασία ο κ. Τσουρουκίδης, είναι η ιστορικότητα της περιοχής. Όπως επισημαίνει, 8.500 χρόνια μόνιμης κατοικίας ανθρώπων στην περιοχή, οι οποίοι μάλιστα ανέπτυξαν και έναν πολιτισμό στον τόπο αυτόν, χωρίς να φύγουν, χωρίς να μεταναστεύσουν, χωρίς να μετοικίσουν.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσουρουκίδης, «η ΑΜΚΕ Οψόμεθα εις Φιλίππους εργάζεται πάνω από 10 χρόνια για το θέμα αυτό», συμπληρώνοντας ότι «από εδώ και πέρα οι νέοι άνθρωποι μπορούν να προχωρήσουν όλη αυτή την ιδέα. Στην ΑΜΚΕ σήμερα περιλαμβάνονται άνθρωποι μέχρι 35 χρόνων, όλοι νέοι επιστήμονες με πάνω από 120 διαφορετικές κατευθύνσεις επιστημονικής κατάρτισης».

Αναφερόμενος στο «τι είναι αυτό που μπορεί να ενώσει όλη αυτή την περιοχή», σημειώνει ότι «η περιοχή είναι ενωμένη από μόνη της και στην παγκόσμια κοινότητα αναφέρεται ως προορισμός. Γιατί είναι ο μόνος τόπος που είναι ενωμένος από μόνος του γεωγραφικά, γιατί ορίζεται από πολύ σημαντικά βουνά όπως είναι το Παγγαίο, το Μενοίκιο, το Φαλακρό, το Σύμβολο και ο Όρβηλος και είναι τόσο πλούσιος σε νερά, όσο κανένας άλλος τόπος».

Ιδιαίτερη βάση δίνει επίσης ο ίδιος, ότι «για πρώτη φορά ο άνθρωπος, δημιουργεί μόνιμη κατοικία εδώ και 8.500 χρόνια χωρίς να φύγει. Και αυτός ο τόπος αγνοείται παντελώς, από τους ανθρώπους που ζουν και μεγαλώνουν σ’ αυτόν».

Όπως επισημαίνει, «κινηθήκαμε έτσι, ώστε να προστατεύσουμε και διαφυλάξουμε τον τόπο αυτόν, δημιουργώντας προϋποθέσεις και εκπαιδεύοντας τους χρήστες αυτής της γης. Και οι κάτοικοι σ’ αυτόν τον τόπο είναι 100 χωριά, σε 8 Δήμους, 3 Νομούς και 2 Περιφέρειες. Το διοικητικό από μόνο του δεν βοηθάει».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο ζήτημα του αρχαίου βασιλιά Φίλιππου και το πώς μεγάλωσε ο γιος του Μ. Αλέξανδρος που τον εμπιστεύτηκε στον Αριστοτέλη να τον διδάξει. Εκείνος όμως τον έμαθε να σκέφτεται. «Γι’ αυτό σήμερα, μαζεύτηκαν οι νέοι από την περιοχή, να σκεφτούν και να δουν τον τόπο αυτό με ένα άλλο μάτι, με μια διαφορετική ματιά. Και να καλλιεργήσουν σ’ αυτόν τον τόπο τους πνευματικούς σπόρους που φύτευσαν οι ίδιοι».

Αναφορά κάνει επίσης στην αγροτική ανάπτυξης της περιοχής, την πολιτιστική, τη λαογραφική και πνευματική και επισημαίνει ότι μέσα απ’ όλα αυτά θα πρέπει να αναπτυχθεί το Πάρκο Φιλίππων.

Από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που αναπτύσσουν το πρόγραμμα, ο κ. Τσουρουκίδης τονίζει ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία «δεν είμαστε κλειστοί σε κανένα, είμαι ανοικτοί και θεωρούμε την περιοχή ως ένα κέντρο νερού επίσης. Με τις υδατοδιαδρομές μπορούν να ενωθούν όλες αυτές οι περιοχές. Το νερό αυτό από τις πηγές Βοϊράνης, της Αγίας Βαρβάρας και του Αγγίτη, μπορούν να σώσουν την περιοχή. Η τύρφη καίγεται και αυτό γιατί δεν υπάρχει νερό. Εμείς θέλουμε να οριοθετήσουμε την παλιά λίμνη που ήταν πλούσια σε ιχθυοπανίδα και σήμερα έχει εξαφανιστεί».

Πουλιούδη: Ιστορική ταυτότητα

Ιδιαίτερη αναφορά στην Ιστορία του τόπου, κάνει επίσης και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, η οποία εξέφρασε τις απόψεις της στη διαβούλευση, στην πρωινή συνάντηση που είχε γίνει στην αίθουσα της αντιπεριφέρειας Δράμας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Πουλιούδη, αναφορές έκανε στους Θράκες, στον βασιλιά Φίλιππο και τον Αλέξανδρο, το πώς και γιατί εγκαταστάθηκαν τότε στην περιοχή, «τι ήθελαν και τι αναζητούσαν ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος από την περιοχή».

Επίσης αναφορά έκανε στην εποχή των Ελληνιστικών και Ρωμαïκών χρόνων και την αρχαία Εγνατία Οδό, τα οποία φυσικά περάσματα τα είχε αναδείξει αρχικά ο βασιλιάς Φίλιππος και στη συνέχεια τα διάνθησαν οι Ρωμαίοι.

«Όλα αυτά», όπως λέει, «δεν είναι μυθιστόρημα. Είναι πραγματικότητα. Μιλήσαμε ακόμα και για τους Θράκες και για ποιους λόγους τους επέλεξε ο Φίλιππος, ενώ θα πρέπει να δώσουμε και ιδιαίτερη σημασία στο τι είχε η περιοχή της Δράμας που μπορούσε και συντηρούσε την αποικία των Φιλίππων. Γιατί, δεν μπορεί να μιλάμε για αποικία των Φιλίππων χωρίς την περιοχή της Δράμας, ακόμα και διοικητικά να δούμε το θέμα αυτό».

Όπως σημειώνει τέλος η κα. Πουλιούδη, η περιοχή χρειάζεται μια ταυτότητα και μέσα από την Ιστορία μπορεί να ενωθεί σε ένα θεματικό χώρο και «αυτό είναι που έχει σημασία. Μέσα από την ταυτότητα της περιοχής μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».