Home > Πρώτο Θέμα > Το Πάσχα μια καλή ευκαιρία για θρησκευτικό τουρισμό στo Νομό Δράμας

Το Πάσχα μια καλή ευκαιρία για θρησκευτικό τουρισμό στo Νομό Δράμας

Το Πάσχα μια καλή ευκαιρία για

θρησκευτικό τουρισμό στo Νομό Δράμας

 

 

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ζητούμενο για το Νομό Δράμας, είναι ο τουρισμός. Τα τελευταία χρόνια γίνονται φιλότιμες προσπάθειες είναι αλήθεια, ώστε η περιοχή να μπορέσει να αναπτύξει ορισμένα είδη του λεγόμενου εναλλακτικού τουρισμού.

Στις κατηγορίες του εναλλακτικού τουρισμού, περιλαμβάνονται γενικότερα τα δάση, τα βουνά, τα μονοπάτια, τα ποτάμια και άλλα διάφορα σημεία, τα οποία αποτελούν κομμάτι της φύσης.

Μια όμως από τις μορφές τουρισμού που θα μπορούσε να αναπτύξει η Δράμα, είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς η περιοχή διαθέτει ουκ ολίγες Μονές, μέσα από τις οποίες οι επισκέπτες θα μπορούσαν να ζήσουν την κατάνυξη ιδιαίτερα αυτή την εποχή, καθώς πλησιάζει το Πάσχα.

Η Δράμα, διαθέτει σημαντικά μοναστήρια και εκκλησίες που έχουν να παρουσιάσουν όχι μόνο σημαντική ιστορία, αλλά ακόμα και ενδιαφέρουσα αρχαιολογική ιστορία. Μνημεία από την εποχή του Βυζαντίου, τα οποία επιβιώνουν ακόμα και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, και ο επισκέπτης μπορεί να τα θαυμάσει από κοντά.

Από τις σημαντικότερες μονές στη Βόρεια Ελλάδα, είναι η Ιερά Μονή της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο, από το 450 π.Χ. περίπου. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου Φιλίππων Σώζοντος, ο οποίος έλαβε μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα της Μικράς Ασίας (451 μ.Χ.). Κατά την παράδοση, ο επίσκοπος Σώζων ίδρυσε, περί το 450 μ.Χ., Ναό και μοναστικό οικισμό στη θέση Βίγλα, πλησίον της Μονής. Ο μοναστικός οικισμός αυτός εγκαταλείφθηκε με την πάροδο των ετών και η Μονή ιδρύθηκε ουσιαστικά από τον Όσιο Γερμανό, τον 8ο αιώνα.

Με πλούσια ιστορία, η Μονή δεσπόζει στην κορυφή τους όρους Παγγαίου και τις ημέρες του Πάσχα, προσφέρει την απαραίτητη εκείνη κατάνυξη που αναζητούν οι πιστοί.

Επίσης, η Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Ταξιαρχών (Σίψας), όπου πρώτος κτήτορας τα μονής κατά το 1930, υπήρξε ο μακαριστός γέροντας και σήμερα Όσιος, Γεώργιος Καρσλίδης (1901 – 1959). Μετά την κοίμηση του Αγίου το 1959, το μοναστήρι έμεινε για μερικά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Στη συνέχεα και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και με ενέργειες του τότε Μητροπολίτη Δράμας μακαριστού Διονυσίου, γίνονται τα εγκαίνια και το κτίσιμο της νέας μονής καθώς και η εγκατάστασης της αδελφότητας σ’ αυτήν.

Από τα σπουδαιότερα μνημεία επίσης, είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας στη Δράμα, από τους παλαιότερους στην περιοχή. Ένα βυζαντινό μνημείο του 10ου αιώνα, που μετατράπηκε σε τέμενος την περίοδο της τουρκοκρατίας και το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, που χτίστηκε την εποχή των Παλαιολόγων σε ρυθμό μονόχωρης βασιλικής, και βρισκόταν σε επαφή με το βυζαντινό τείχος.

Πρόσφατα επίσης, άρχισε και λειτουργεί και Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρως στην Πρασινάδα Παρανεστίου. Το επιβλητικό τοπίο γύρω από τη Μονή, αποτελείται από βραχώδεις κορυφές και χαράδρες με καταρράκτες και παραποτάμους του Νέστου, κάνοντας πολλούς να μιλούν για Δραμινή ή Μακεδονικά Μετέωρα.

Ο πλούτος των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής βέβαια δεν σταματά εδώ. Η περαιτέρω ανάδειξη αυτών των θρησκευτικών μνημείων είναι σαφώς αναγκαία. Στην κατεύθυνση αυτή εντάχθηκε και η απόφασή μας για τη δημιουργία ενός έντυπου καταγραφής των επισκέψιμων θρησκευτικών μνημείων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ο επισκέπτης του θρησκευτικού τουρισμού έχει και άλλα ενδιαφέροντα, όχι μόνο για τα εν λόγω μνημεία, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον, για τα προϊόντα της περιοχής, για τις ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Επίσης, στα δάση του Παρανεστίου, υπάρχει και ένα διαφορετικό ξωκλήσι, του Αγίου Πνεύματος δίπλα στα μονοπάτια, τα μονότοξα γεφύρια και τους καταρράκτες. Και ακόμα πολλά άλλα, ξωκλήσια και ναοί σε όλη την περιοχή, που διηγούνται τη δική τους ιστορία.