Το πρώτο βραβείο κατέκτησε
το Δημοτικό Σχ. Καλλιφύτου
στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό
για τον Ελληνισμό της Ανατολής
«Οι πρώτες κατοικίες των προσφύγων του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Θράκης στην Καλλίφυτο Δράμας»
ΟΠΩΣ ΗΔΗ έχουμε δημοσιεύσει και προ ημερών, τα Δημοτικά Σχολεία της Δράμας, συμμετέχουν συχνά σε Διεθνείς Διαγωνισμούς και μάλιστα κατακτούν και σημαντικές θέσεις.
Πρόκειται για σχολεία, στα οποία οι εκπαιδευτικοί μας δίνουν όλο τους τον εαυτό, δουλεύουν με τα παιδιά και πραγματικά υλοποιούν σημαντικές εργασίες για Διεθνείς Διαγωνισμούς, στους οποίους μάλιστα κατακτούν σημαντικές πρωτιές.
Στο πλαίσιο αυτό, μια σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Καλλιφύτου, οι οποίοι συμμετείχαν στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό: «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος Μικρασία, Θράκη», κερδίζοντας το 1ο βραβείο στην κατηγορία project, με θέμα: «Οι πρώτες κατοικίες των προσφύγων του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Θράκης στην Καλλίφυτο Δράμας».
Το project εκπονήθηκε με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Δεμίρογλου Παντελή (εκπαιδευτικού της τάξης) και κας Αβραμίδου Σοφίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας βασίστηκε στην ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, σε συνεντεύξεις και περιηγήσεις με τον κ. Παπαδόπουλο Μιχάλη (πρώην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου), σε συνεντεύξεις με πληροφοριοδότες – ιδιοκτήτες των οικημάτων, καθώς και σε επιτόπιες παρατηρήσεις και παρατηρήσεις από το φωτογραφικό υλικό που συλλέχθηκε.
Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν, ήταν οι: Ανδρώνης Κοσμάς, Ανθοπούλου Μαρία – Αγγελική, Διαμαντή Ελένη, Μασμανίδου Ζαφειρία, Μπεζάς Νικόλαος, Σταματέλλης Λάμπρος, Τσοπουρίδου Μαρία και Χουρσουλίδης Αχιλλέας.
Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Καλλίφυτο
Όπως επισημαίνεται στην εργασία, η εγκατάσταση των προσφύγων στον οικισμό της Καλλιφύτου (Ραβίκα) πραγματοποιήθηκε σταδιακά, το χρονικό διάστημα 1917-1924. Αρχικά ήρθαν οι Θρακιώτες και ακολούθησαν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι (από την Μπάφρα, την Τραπεζούντα, την Κερασούντα, το Αλάτσαμ, τη Σαμψούντα και οι Πόντιοι που κατάγονταν από την Αργυρούπολη και μετοίκησαν στο Ακ Νταγ Μαντέν και στο Μπουλγάρ Μαντέν). Για κάποιο χρονικό διάστημα μουσουλμάνοι και Έλληνες πρόσφυγες συμβίωσαν μαζί στις ίδιες κατοικίες και ζούσαν αρμονικά, όπως καταγράφεται σε μαρτυρίες των προσφύγων πρώτης γενιάς.
Σημαντικά ευρήματα
Τα πιο σημαντικά ευρήματα του σχεδίου εργασίας είναι ότι οι πρόσφυγες του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Θράκης που εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Καλλίφυτο (Ραβίκα) έμειναν σε κατοικίες μαζί με μουσουλμάνους και ζούσαν ειρηνικά. Αργότερα τους δόθηκαν οι οικίες από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ).
Αναφορικά με το πολεοδομικό επίπεδο διαπιστώθηκε πως η διάταξη των κατοικιών ήταν γραμμική, με βάση τις δύο μεγάλες οδούς και το ρέμα που υπήρχε στο βόρειο τμήμα του χωριού. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε γειτονιές με κύριο κριτήριο την καταγωγή τους (εξαίρεση αποτέλεσαν οι Μικρασιάτες).
Γύρω στο 1928 άρχισαν να χτίζονται οι πρώτες νέες διώροφες οικίες, κυρίως με το σύστημα τσατμά (ενισχυμένης μορφής, με κάθετα αλλά και πλάγια καδρόνια), με υλικά που αφθονούσαν στην περιοχή (πέτρα, τούβλο παλαιού τύπου και ξύλο). Η κατασκευή της κατοικίας με το σύστημα τσατμά εντοπίστηκε στην περιοχή της Κρώμνης, της Σάντας και της Σαμψούντας του Πόντου αλλά και στην περιοχή της Μακεδονίας.
Οι πρόσφυγες πιθανότατα δέχτηκαν επιρροή από τον τρόπο που κατασκευάζονταν οι οικίες στην τοπική περιοχή. Οι περιφράξεις με τους ψηλούς μαντρότοιχους που αρχικά υπήρχαν, αλλά και οι βοηθητικοί χώροι σταδιακά μεταβλήθηκαν, ώστε να γίνουν λειτουργικοί για τις ασχολίες των κατοίκων (καπνά και ζώα).
Όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Δεμίρογλου Παντελής στον «Π.Τ.», η συγκεκριμένη προσπάθεια απέβλεπε σε μία αρχική καταγραφή των οικημάτων του χωριού και τη συγκέντρωση στοιχείων γι’ αυτά. Θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για πιο συστηματική μελέτη τους στο πλαίσιο της ανάδειξης της Τοπικής Ιστορίας και της Λαογραφίας.
Το υλικό που παράχθηκε στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου: https://blogs.sch.gr/dimkalif/category/gymnastik/