Παρέμβαση του κ. Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή
Το πρόβλημα με τις αυθαίρετες
κατασκευές στο συνοριακό σταθμό Εξοχής
Στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των αυθαίρετων κτιριακών κατασκευών στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, έφερε στη Βουλή, ο κυβερνητικός βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.
Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπ. Εσωτερικών που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ως μέλος της Επιτροπής, έθεσε το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή μας. Το ζήτημα αφορά την αυθαίρετη κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων στον Συνοριακό Σταθμό Εξοχής, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία του Σταθμού και την ορθή δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων από τους τελωνειακούς και αστυνομικούς υπαλλήλους.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κυριαζίδης, σημείωσε: «Είναι σημαντικό για τον τόπο μου τη Δράμα, αναφορικά με τον χερσαίο Συνοριακό Σταθμό που είναι στα σύνορα Βουλγαρίας Δράμας. Η Εξοχή είναι αυτός ο χερσαίος Συνοριακός Σταθμός, ο οποίος δυστυχώς, θα έλεγα, είναι αυθαίρετος από πλευράς κτιριακών εγκαταστάσεων. Άρα με αυτό το Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση δίνει διέξοδο με την έννοια της ορθής λειτουργίας, να μου επιτραπεί η έκφραση της νομιμοποίησης, γεγονός που διευκολύνει τη συνέχεια της λειτουργίας του, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει αναφορικά με επέκταση συγκεκριμένων κτιριακών εγκαταστάσεων, μικρών βεβαίως, που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των φορτηγών και όχι μόνο, που δυστυχώς, διαπιστώνεται πάρα πολλές φορές στην περιοχή αυτή η μεταφορά παράνομων φορτίων».
Αυτό που τόνισε μάλιστα, είναι ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος, έτσι ώστε να υπάρχει ο έλεγχος ναρκωτικών και άλλων, ακόμη και μεταναστών, «παράνομων», θα έλεγα, που δυστυχώς μεταφέρονται. Βεβαίως δίνονται με το άρθρο 12, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα περίπου δύο έτη, αναφορικά με τον καθορισμό της χωρικής έκτασης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν και δίνεται και ένα πεντάμηνο, έτσι ώστε από πλευράς αυτών των εγκαταστάσεων να δοθούν τα στοιχεία εκείνα των κτιριακών σκαριφημάτων που υπάρχουν, προκειμένου να δοθούν οι άδειες λειτουργίας νομιμοποίησης».
Επισημαίνει μάλιστα, ότι, «σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα επέκτασης αυτών των εγκαταστάσεων και υγειονομικού περιεχομένου, θα μου επιτραπεί να πω, γιατί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι και οι αστυνομικοί, επειδή έχουν αρκετές ώρες διαμονής είναι ανάγκη να υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι από τη δική σας πλευρά θα υπάρχει, αν θέλετε, η αποδοχή, έτσι ώστε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας να υπάρξει δυνατότητα παραχώρησης και επέκτασης αυτών των αναγκών, των κτιριακών, προκειμένου να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία, αλλά και ανθρώπινες συνθήκες παραμονής εκεί των εργαζομένων».
Απαντώντας στα λεγόμενα του κ. Κυριαζίδη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, τόνισε: «Αυτό που είπε ο κ. Κυριαζίδης, είναι ο σκοπός ακριβώς όλων των διατάξεων. Υπάρχουν Συνοριακοί Σταθμοί, οι οποίοι δεν είχαν άδεια λειτουργίας, δεν είχαν νομιμοποίηση, δεν είχαν τίποτα και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε ένα πλαίσιο για να μπορέσουν και να επεκταθούν σε βασικές υποδομές, π.χ. τουαλέτες, π.χ. ένα μέρος να κάθονται. Διότι, ιδίως για τη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως και για την όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η βελτίωση των οδικών αξόνων και η μείωση του χρόνου αναμονής στα σύνορα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση ακόμα και του τουρισμού του σαββατοκύριακου ή ακόμα και του αυθημερόν τουρισμού. Να μπορούν να έρχονται από γειτονικές χώρες ακόμα και για μια μέρα. Ιδίως το θέρος που είναι πολύ μεγάλες οι ουρές. Το Βουκουρέστι, για παράδειγμα, απέχει από την Καβάλα όση ώρα είναι η Αθήνα από την Καβάλα. Άρα, συζητάμε για μεγέθη τα οποία οδηγούνται. Άρα, λοιπόν, αν μειωθεί ο χρόνος αναμονής τόσο περισσότεροι θα προτιμάνε τα όμορφα μέρη μας. Ευχαριστώ πολύ.».