Το σημαντικό έργο του Μακαριστού
Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου
στα 17 χρόνια ποιμαντορίας του
► Η αγιοκατάταξη του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη και του τελευταίου Βασιλέως της Τραπεζούντος Δαυίδ
► Η επιστροφή του Κώδικα 1424, κειμηλίου της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης το 2016
► Εγκαίνια και ανακαινίσεις Ιερών Ναών στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τρίτης 3 Μαΐου, ο Δραμινός λαός αποχαιρέτησε τον Μακαριστό Ποιμενάρχη του, Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο στην τελευταία του κατοικία.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας, όπως είναι ήδη γνωστό, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 ετών, σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η εξόδιος ακολουθεία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, πολλών ιεραρχών και Μητροπολιτών από όλη τη χώρα, όπως και εκπροσώπων από τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων, Αλεξάνδρειας αλλά και Ρουμανίας, αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και των αρχών, πλήθους φορέων και λαού της Δράμας.
Η ταφή του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, έγινε στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Ταξιαρχών (Σίψα), δίπλα στον τάφο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη.
17 χρόνια ποιμαντορίας στη Δράμα
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας, άφησε πίσω του πολύτιμο εκκλησιαστικό, συγγραφικό και φιλανθρωπικό έργο στα 17 χρόνια ποιμαντορίας του στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας.
Γεννήθηκε στη Βέροια το 1963. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας όπου και αποφοίτησε. Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995. Είναι διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.
Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991, εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.
Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις. Έχει λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα. Εγκαινίασε τον νέο ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα το 2016. Ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός ιεράρχης, με σημαντικό έργο τόσο στην τοπική Εκκλησία όσο και για τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Το σημαντικό έργο
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, στα 17 χρόνια ποιμαντορίας του στη Δράμα, ανακαίνισε πολλούς ναούς, όπως για παράδειγμα τον παλαιό, αλλά και το νέο Μητροπολιτική Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ παράλληλα οικοδόμησε νέους ναούς, όπως για παράδειγμα τον σπουδαίο Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου τον οποίο μάλιστα εγκαινίασε και τέλεσε ο ίδιος τα θυρανοίξια τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ο ίδιος είχε τελέσει επίσης και τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βαθυτόπου το 2020.
Από τους κορυφαίους σταθμούς του έργου του, είναι επίσης η αγιοκατάταξη του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, ή του Αγίου Γεωργίου της Δράμας όπως λέγεται, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου. Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης γεννήθηκε το 1901 μ.Χ. στην Αργυρούπολη του Πόντου (έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας) και το βαφτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος.
Είναι ο πρώτος κτήτορας της σημερινής Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Ταξιαρχών, την οποία ίδρυσε και στην οποία έζησε μέχρι το θάνατό του το 1959, όπου και ετάφη.
Επίσης, προχώρησε και πέτυχε την αγιοκατάταξη του τελευταίου βασιλέως της Τραπεζούντας, Δαυίδ του Μεγάλου Κομνηνού και των τριών τέκνων του Γεωργίου, Βασιλείου, Μανουήλ και του ανεψιού αυτού και διαδόχου Αλέξιου. Στη μνήμη του οποίου, το Νοέμβριο του 2020, αφιερώθηκε ο Ιερός Ναός Κουδουνίων στη Δράμα.
Επίσης, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, οικοδόμησε και εγκαινίασε την Τράπεζα Αγάπης στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος το 2002, για το σημαντικό έργο του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας.
Ακόμα, ανακαίνισε το ναΐδριο της Αγίας Βαρβάρας, και ανοικοδόμησε εκ βάθρων την Ιερά Λαυρεντιανή Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που σε λίγους μήνες θα εγκαινίαζε, την νέα Σουμελά όπως την ονόμαζε.
Να μην ξεχνάμε βέβαια την επίσης εκ βάθρων ανακαίνιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δίπλα στο Επισκοπείο, όπου μάλιστα εγκατέστησε ένα υπέροχο ψηφιδωτό, όπου εικονίζεται το Φροντιστήριο της Τραπεζούντος του Πόντου υπό την επωνυμία «Μουσών Μέλαθρον».
Ακόμα, μόλις πρόσφατα είχε ξεκινήσει, σε άριστη συνεργασία με την ΠΑΜΘ τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός σύγχρονου Εκκλησιαστικού Μουσείου της Δράμας, που αναμένεται να κατασκευαστεί δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου.
Επίσης, είχε αγωνιστεί επί δεκαετίες, για την επιστροφή στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας, του ιστορικού ναού της Παναγίας των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πετρούσα Δράμας.
Η επιστροφή των κειμηλίων
Σημαντικό αγώνα είχε δώσει ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος, στην επιστροφή των κειμηλίων της Ιεράς Μονής της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, τα οποία είχαν κλέψει Βούλγαροι κατακτητές.
Ο πολυετής και ακάματος αγώνας του, είχε μια σημαντική και μεγαλειώδη επιτυχία, με το να επιστρέψει στην Μονή του Παγγαίου, ο Κώδικας 1424. Ένα ελληνικό χειρόγραφο Ευαγγέλιο, ένα μικρό μόνο μέρος από τα χιλιάδες κλαπέντα κειμήλια της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Παγγαίου.
Το συγκεκριμένο κειμήλιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια στη Δράμα το Δεκέμβριο του 2016, υπό την παρουσία του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και με την παρουσία του προέδρου της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής, κ. Νιούμαν, στην κατοχή της οποίας είχε καταλήξει το κειμήλιο.
Όπως είχε τονίσει τότε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, η ενέργεια του προέδρου της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής κ. Νιούμαν, θα πρέπει «να αποβεί και παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλα ιδρύματα στην Αμερική που τυχόν υπάρχουν χειρόγραφα της Μονής, αλλά κυρίως προς τη Βουλγαρική πλευρά, η οποία επιδεικνύει, δυστυχώς, έναν αρνητισμό στο θέμα αυτό. Δεν είναι έκφραση πολιτισμού. Εμείς προσευχόμεθα, όχι μόνο να προχωρήσουν στην επιστροφή των κειμηλίων, αλλά να έρθουν κάποτε στη Δράμα και εκπρόσωποι του βουλγαρικού κράτους και να καταθέσουν ένα στεφάνι συγγνώμης στα ηρώα και στα μνημεία των θυμάτων των τριών βουλγαρικών κατοχών».
Συγγραφικό έργο
Σημαντικό είναι επίσης το συγγραφικό του έργο, καθώς έχει γράψει και δημοσιεύσει βιβλία και συγγράμματα εκ των οποίων: «Ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος Φιλιππίδης 1913-1923» – «Η Σίμικλη της Χαλδίας» – «Η Μητρόπολις Ροδοπόλεως» και άλλα.