Home > Νέα > Το  Σπήλαιο Αγγίτη επισκέφθηκαν Σπηλαιολόγοι από τον Ε.Ο.Σ. Καβάλας Εντύπωση προκάλεσε η πολύ χαμηλή στάθμη νερού στον Αγγίτη

Το  Σπήλαιο Αγγίτη επισκέφθηκαν Σπηλαιολόγοι από τον Ε.Ο.Σ. Καβάλας Εντύπωση προκάλεσε η πολύ χαμηλή στάθμη νερού στον Αγγίτη

Το  Σπήλαιο Αγγίτη

επισκέφθηκαν Σπηλαιολόγοι

από τον Ε.Ο.Σ. Καβάλας

Εντύπωση προκάλεσε η πολύ χαμηλή στάθμη νερού στον Αγγίτη

 

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ Αγγίτη επισκέφθηκαν προ ημερών 13 μέλη Σπηλαιολόγοι του «Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1933». Πιστοί στο ραντεβού τους, όπως αναφέρουν, για μια ακόμη χρονιά, 13 μέλη – σπηλαιολόγοι του «Ε.Ο.Σ Καβάλας 1933», επισκέφθηκαν  και εξερεύνησαν, μετά από άδεια, που τους παραχωρήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, το μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου «Πηγών Αγγίτη» (Μααράς), το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα, που τροφοδοτείται υδρολογικά, από το Μενοίκιο Όρος και τις καταβόθρες του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου.

Χαρακτηριστικό είναι όπως αναφέρουν, «η πιο χαμηλή στάθμη νερού, που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια των επισκέψεών μας παρατηρήσει, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και των μειωμένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, δείγμα προφανώς των δεινών, που οι αλόγιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις προκαλούν στους καρστικούς υδροφορείς και το παγκόσμιο κλίμα».

Αξίζει να αναφέρουμε για άλλη μια φορά, όπως πρόσφατα δημοσίευσε ο «Π.Τ.» για το Σπήλαιο Αγγίτη, ότι η ιδιαίτερα χαμηλή στάθμη νερού των πηγών του Αγγίτη, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός των τελευταίων χρόνων στην περιοχή.

Τις παρατηρήσεις του θέτει συχνά στον «Π.Τ.» ο κ. Πέννος, επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας – Σπηλαιολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ότι οι περισσότερες πηγές στην περιοχή του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου αλλά και στα πεδινά της Δράμας, έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά, ενώ κάποιες απ’ αυτές έχουν σχεδόν στερέψει. Και μια απ’ αυτές τις σημαντικές πηγές, είναι και το Σπήλαιο Αγγίτη.