Home > Πρώτο Θέμα > Το Σπίτι της Αγάπης αντιπροσωπεύει την ευαισθησία των Εθελοντών Κυργιωτών για τον τόπο τους Θα είναι ανοικτό από 18 έως 27 Οκτωβρίου

Το Σπίτι της Αγάπης αντιπροσωπεύει την ευαισθησία των Εθελοντών Κυργιωτών για τον τόπο τους Θα είναι ανοικτό από 18 έως 27 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Via Egnatia

Το Σπίτι της Αγάπης αντιπροσωπεύει

την ευαισθησία των Εθελοντών

Κυργιωτών για τον τόπο τους

Θα είναι ανοικτό από 18 έως 27 Οκτωβρίου

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι η συμβολή της δράσης «Ανοικτά Μουσεία και πολιτιστικοί χώροι» στο Νομό Δράμας, η οποία θα υλοποιηθεί στο Νομό Δράμας, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Via Egnatia, από 18 έως 27 Οκτωβρίου.

Ο «Π.Τ.» έχει ήδη δημοσιεύει το συνολικό πρόγραμμα, όμως έχει ετοιμάσει και μερικά μικρά αφιερώματα για ορισμένους από τους χώρους αυτούς.

Στο σημερινό δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στο Σπίτι της Αγάπης Π.Σ. Εθελοντών Κυργιωτών, για πρώτη φορά από 18 ως 27 Οκτωβρίου και τις ώρες από 10.00 έως 19.00.

Το Σπίτι της Αγάπης, φιλοξενεί εκθέματα του καθημερινού και δημόσιου βίου και γενικότερα στοιχεία της λαογραφικής κληρονομιάς. Ο χώρος, παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας στο σύλλογο, προκειμένου να ανακαινισθεί και αξιοποιηθεί.

Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως τζαμί, ενώ δίπλα του υπήρχε κτισμένο ένα Αρχοντικό. Αργότερα το 1924, το τζαμί μετατράπηκε σε εκκλησία, η οποία λειτούργησε μέχρι το 1972 και ακολούθως κατεδαφίστηκε, λόγω παλαιότητας. Το Αρχοντικό που απέμεινε λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο και το 1966 ως γυμνάσιο για 2 δεκαετίες.

Παλαιό Κτίριο στον οικισμό Αγάπη

Στα Κύργια Δράμας (κατά την αρχαιότητα Κρίφλα) και στον οικισμό Αγάπη σε ένα οικοδομικό τετράγωνο των 2000m2 υπήρχε ένα τζαμί με ένα αρχοντικό σπίτι, όπου χρονολογείται πάνω από 100 χρόνων.

Στα Κύργια άρχισαν να εγκαθίστανται οι πρώτοι Έλληνες κατά το 1880 και με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 εγκαταστάθηκαν Έλληνες από την Ανατολική Θράκη (Αδριανούπολη, Μακρά Γέφυρα, Σαράντα Εκκλησιές), τον Πόντο (Κερασούντα, Σαμψούντα, Τραπεζούντα), τη Μικρά Ασία (Δαρδανέλια, Ικόνιο, Καισάρεια, Καππαδοκία, Νίγδη, Πριήνη, Προύσα, Σμύρνη, Σώκια). Το 1924 εγκατέλειψαν τα Κύργια οι 3.500 περίπου Τούρκοι κάτοικοί τους.

Το τζαμί οι Έλληνες κάτοικοι το μετέτρεψαν σε εκκλησία (Άγιος Γεώργιος), όπου λειτούργησε μέχρι το 1972 και μετέπειτα κατεδαφίστηκε λόγω παλαιότητας. Το αρχοντικό το μετέτρεψαν σε δημοτικό σχολείο και το 1966 σε γυμνάσιο. Ως γυμνάσιο λειτούργησε για 2 δεκαετίες περίπου και για λίγα χρόνια  ακόμη φιλοξένησε και το νηπιαγωγείο του χωριού.

Το ξεκίνημα…

Το 2017 μια μικρή ομάδα φιλότιμων ανθρώπων δημιούργησε το Σύλλογο Κυργιωτών Εθελοντών για να ζητήσει επίσημα την παραχώρηση του κτιρίου από τη Μητρόπολη Δράμας. Οι απαιτούμενες εργασίες έγιναν κυρίως με προσωπικά έξοδα αλλά και δωρεές κατοίκων. Τα εγκαίνια της ανακατασκευής του παλαιού σχολείου, το «Σπίτι της Αγάπης» στο συνοικισμό Αγάπη, στα Κύργια πραγματοποιήθηκαν στις 17 Αυγούστου τρέχοντος έτους από τον Σύλλογο Εθελοντών Κυργιωτών Προστασίας Παραδοσιακών Κτισμάτων.

Η αγάπη και η προσφορά προς το χωριό για όφελος του συνόλου των κατοίκων αποτελέσαν την απαρχή του έργου. Ένα κτίριο να αργοπεθαίνει στο πέρασμα του χρόνου και να παίρνει μαζί του κάθε ζωντάνια ήταν λυπηρό στο αντίκρισμα του.

Επιδίωξη των ανθρώπων αυτών, ήταν μέσα από την κοπιαστική προσπάθεια να δώσουν ζωή στο χώρο και να μετατραπεί σ’ ένα σημείο συγκέντρωσης που θα αγκαλιάζει όλες τις εκδηλώσεις. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένας χώρος, ο οποίος λειτουργεί ως πολυχώρος για δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, συναντήσεις φίλων ανάγνωσης, χώρος συγκέντρωσης γυναικών, όπου μπορούν να αναπτύξουν και να ξαναζωντανέψουν τις δικές τους τοπικές παραδοσιακές κοινότητες και τέλος ένας χώρος όπου οι σύλλογοι του χωριού έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο χώρος προσφέρεται για διαλέξεις, εκθέσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις της ευρύτερης κοινωνίας.