Home > νέα > Το ταξίδι της επιβίωσης και η ανάγκη του ανθρώπου να κρατηθεί ζωντανός-Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης στη Βιβλιοθήκη Δράμας

Το ταξίδι της επιβίωσης και η ανάγκη του ανθρώπου να κρατηθεί ζωντανός-Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης στη Βιβλιοθήκη Δράμας

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης στη Βιβλιοθήκη Δράμας

Το ταξίδι της επιβίωσης

και η ανάγκη του ανθρώπου

να κρατηθεί ζωντανός

Μιλάει στον «Π.Τ.» η εμψυχώτρια κα. Αλίκη Αθανασιάδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον και τη συμμετοχή πολλών παιδιών ηλικίας από 6 έως και 12 ετών, συνεχίζεται καθημερινά το πρόγραμμα της καλοκαιρινής εκστρατείας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας με κεντρικό θέμα «Από τη Γη ως τον ουρανό, μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…».

Με προηγούμενα δημοσιεύματα, ο «Π.Τ.» έχει μιλήσει με εμψυχωτές που απασχολούν τα παιδιά με διάφορα προγράμματα. Στο σημερινό δημοσίευμα, μιλάμε με την κα. Αλίκη Αθανασιάδου, η οποία σήμερα υλοποιεί τη δράση «Το ταξίδι της επιβίωσης».

Σ’ αυτό το εργαστήριο ακολουθείται ο άνθρωπος στο ταξίδι της επιβίωσης και στην προσπάθειά του να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης, ώστε να κρατηθεί ζωντανός, επιστρατεύοντας το μυαλό του. Στη συνέχεια, θα δημιουργήσουν το βιβλίο με το ταξίδι της δικής τους επιβίωσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

Στο πλαίσιο αυτό και μιλώντας στον «Π.Τ.» η εμψυχώτρια κα. Αθανασιάδου, σημειώνει ότι, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουν τα παιδιά να καταλάβουν περισσότερο τον χάρτη, χωρίς βέβαια να θέλουμε να μάθουν γεωγραφία. Στόχος είναι, μέσα από έναν ευχάριστο τρόπο να περιηγηθούν στον κόσμο μέσω ενός χάρτη και πού βρίσκονται».

Όπως τονίζει μάλιστα, «θα σχηματίσουμε μια διαδρομή πάνω στον χάρτη και τα παιδιά θα ταξιδέψουν από εδώ μέχρι το σημείο  που σταματάει η διαδρομή τους, σχεδιάζοντας ένα ταξίδι από ποιες χώρες θα περάσουν, ποια μνημεία θέλουν να δουν, να ρωτήσουν και να μάθουν ιστορικά στοιχεία των περιοχών, τι μέσα θα χρησιμοποιήσουν (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, πλοία), πώς θα κόψουν εισιτήρια και γενικότερα να μάθουν τον κόσμο μας».

Ερωτώμενη για το πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά όλες αυτές τις διαδρομές, η κα. Αθανασιάδου επισημαίνει: «Στην ηλικία που βρίσκονται, δεν αντιλαμβάνονται και πολλά πράγματα, γιατί στην ουσία τα παιδιά πάνε με τους γονείς τους σε ένα ταξίδι. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν τι οργάνωση  προϋποθέτει ένα ταξίδι με την έννοια να ξεκινήσεις από ένα σημείο και να φτάσεις σε ένα άλλο. Τι προβλήματα μπορεί να συναντήσεις στη διαδρομή σου, τι κάνεις όταν χάσεις ένα τρένο για παράδειγμα και κάποια άλλα χρήσιμα πράγματα».

Η ίδια συμμετέχει και σε άλλες δράσεις με κεντρικό θέμα επίσης το ταξίδι της επιβίωσης, κατά το οποίο «είναι αυτή που βάζει τα παιδιά στο κλίμα του τι υπήρχε πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη, τη σταδιακή εξέλιξη του πλανήτη και του πώς ζούσαν τότε οι άνθρωποι, ποιες ήταν οι ανάγκες τους, πώς εξελίχθηκαν στη συνέχεια, τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν, με τι τρέφονταν και γενικότερα τη ζωή της λίθινης εποχής. Στόχος είναι να μάθουν λίγα πράγματα στο πλαίσιο των γενικών γνώσεων».

Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών δράσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας συνεχίζεται καθημερινά και θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.