Συνέντευξη Τύπου Γρ. Παπαεμμανουήλ
Το θέμα των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων
ιπποειδών στη Μικρόπολη και το έργο κατασκευής
ράμπας ΑμεΑ στον Ι.Ν. Μητροπόλεως Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παραχώρησε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δράμας και νυν περιφερειακός σύμβουλος κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.
Ο κ. Παπαεμμανουήλ, αναφέρθηκε στις πρώτες 100 μέρες της νέας περιφερειακής διοίκησης του κ. Τοψίδη, σχολιάζοντας συγκεκριμένα θέματα, όπως αυτό του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, του έργου του αναδασμού του Δοξάτου (τα οποία δημοσιεύθηκαν στον «Π.Τ.» στο χθεσινό φύλλο 11 Απριλίου 2024).
Σήμερα κάνουμε αναφορά σε άλλα δύο θέματα, που αφορούν το ζήτημα των δεσποζόμενων ιπποειδών στην περιοχή της Μικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης, αλλά και στο έργο κατασκευής ράμπας για ΑμεΑ στο Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.
Αναθέσεις για τα ιπποειδή
Αναφερόμενος στο ζήτημα των δεσποζόμενων ιπποειδών, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι στην περιοχή της Μικρόπολης, παλαιότερα, επιχειρηματίας κτηνοτρόφος είχε πάρει με επιδότηση κάποια άλογα, ενώ ο ίδιος διατηρεί και μια μονάδα βοοειδών. Επειδή όμως η φύλαξη των αλόγων δεν ήταν η ενδεδειγμένη, αυτά ελευθερώθηκαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα και κίνδυνοι.
Όπως σημείωσε, ενημερώθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπεριφερειάρχης Δράμας το 2022 και μετά από μια λαϊκή συνέλευση γνωστοποίησε το γεγονός στην Εισαγγελία Δράμας.
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαεμμανουήλ, «ο νόμος ορίζει ότι για τα αδέσποτα σκυλιά, υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι. Το 2023 βγήκε νομοθεσία που λέει ότι για τα αδέσποτα ιπποειδή και βοοειδή υπεύθυνες είναι οι Περιφέρειες. Και πρέπει να συστήσει η κεντρική διοίκηση μια τριμελή Επιτροπή για να διευθετήσει το θέμα. Αυτό έγινε τον Οκτώβριο, ήμασταν στην αλλαγή της διοίκησης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την νέα διοίκηση, ήρθε στην Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ (σ.σ. η νέα ονομασία της Οικονομικής Επιτροπής), ώστε να δοθούν συνολικά 3.000 ευρώ για ενοικίαση για 3 μήνες σταυλικών εγκαταστάσεων με 1.000 ευρώ το μήνα.
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαεμμανουήλ «ο νόμος λέει ότι σε 10 μέρες αυτά τα άλογα πρέπει να περισυλλεγούν και αν ο ιδιοκτήτες δεν δείξει ενδιαφέρον, να γίνουν ενέργειες ώστε να δοθούν σε ανάλογους Ιππικούς Ομίλους».
Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε στη συνέχεια ο ίδιος επισημαίνει: «Ενώ λοιπόν ψηφίσαμε ομόφωνα ναι στην Περιφερειακή Επιτροπή να δοθούν τα 1.000 ευρώ για τρεις μήνες για ενοικίαση σταυλικών εγκαταστάσεων, έρχεται μετά από λίγες μέρες θέμα για τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, που περιλαμβάνει 30.000 ευρώ δαπάνη αμοιβής των συνεργείων περισυλλογής των ιπποειδών, συν άλλες 30.000 ευρώ για δαπάνη σίτισης των δεσποζόμενων ιπποειδών που θα περισυλλεχθούν και άλλες 30.000 ευρώ για δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σχετική σήμανση (τσιπάρισμα). Συνολικά 90.000 ευρώ».
Στο σημείο αυτό εξηγεί ότι, «εμείς είχαμε φροντίσει σε συνεργασία με το Δήμο Προσοτσάνης να τσιπαριστούν τα 46 άλογα που είχαν περισυλλεγεί. Και επίσης έχουμε και άλλες 20.000 ευρώ (συνολικά 110.000 ευρώ) για δαπάνη κάλυψης εξόδων ενοικίασης και συντήρησης σταυλικής εγκατάστασης στη Μικρόπολη Δράμας. Όταν πριν από μια εβδομάδα από την Περιφερειακή Επιτροπή, είχαμε δώσει 3.000 ευρώ για την ενοικίαση. Τώρα δίνουμε άλλες 20.000 ευρώ για να ενοικιάσουμε και να συντηρήσουμε ξένη ιδιοκτησία που απαγορεύεται και από το νόμο».
Εξηγεί τέλος ότι, «τα ποσά δίνονται με κατάτμηση και είναι στο όριο της απευθείας ανάθεσης».
Η ράμπα ΑμεΑ στη Μητρόπολη
Ο κ. Παπαεμμανουήλ έκανε αναφορά και στο θέμα της κατασκευής της ράμπας ΑμεΑ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας, λέγοντας ότι το Τεχνικό Δελτίο είχε προετοιμαστεί από το Νοέμβριο του 2023 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.
Όπως είπε, «τότε, σεβαστήκαμε την επιθυμία των ανθρώπων της Μητροπόλεως να μην ξεκινήσουν οι εργασίες πριν τις γιορτές του Δωδεκαημέρου, καθώς δεν βοηθούσαν και οι καιρικές συνθήκες εκείνη την εποχή. Εδώ και 3-4 μήνες έχουμε καλοκαιρία, έρχεται το Πάσχα και οι εργασίες δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει».