Home > Πρώτο Θέμα > Το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς αγροτικών προϊόντων του Σαββάτου επαναφέρουν οι παραγωγοί της Δράμας

Το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς αγροτικών προϊόντων του Σαββάτου επαναφέρουν οι παραγωγοί της Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Αγοράς Παραγωγών Δράμας κ. Μαυροβασίλης

Το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς

αγροτικών προϊόντων του Σαββάτου

επαναφέρουν οι παραγωγοί της Δράμας

► Μαυροβασίλης: Ζητούμε έστω μία αγορά σε κάθε μητροπολιτικό Δήμο

► Υπόμνημα προς την Αντιπεριφέρεια Δράμας για τον Γεν. Γραμ. του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ με προτάσεις για την επανέναρξη λειτουργίας της αγοράς παραγωγών αγροτικών προϊόντων του Σαββάτου στη Δράμα, κατέθεσαν οι Δραμινοί παραγωγοί προς τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχάλη Μουρβετίδη.

Με το υπόμνημά τους αυτό, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων επαναφέρουν το χρόνιο αίτημά τους ώστε με κάποιο τρόπο να μπορέσει να συσταθεί και πάλι η γνωστή μας λαϊκή αγορά παραγωγών του Σαββάτου και ζητούν από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας αλλά και τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδη, να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, ώστε η αγορά αυτή να επαναλειτουργήσει και πάλι.

Όπως είναι γνωστό, η αγροτική αγορά των παραγωγών της Δράμας, ελάμβανε χώρα κάθε Σάββατο στον χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου και συμμετείχαν σ’ αυτήν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

Μετά από καταγγελίες, η αγορά έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2022 και έκτοτε δεν λειτούργησε ξανά. Αν και έγιναν διάφορες επαφές στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από διάφορες πλευρές, όπως για παράδειγμα των βουλευτών της Δράμας εκείνη την εποχή, αλλά και του τότε αντιπεριφερειάρχη Δράμας και περιφερειάρχη ΑΜΘ και του Δήμου Δράμας, εντούτοις δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί μια κάποια λύση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου της Αγοράς Παραγωγών Π.Ε. Δράμας κ. Μαυροβασίλης, μιλάει στον «Π.Τ.» και επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να επανεκκινήσουν εκ νέου τις προσπάθειες ώστε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να επανεξετάσει το ζήτημα αυτό.

Σε συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μουρβετίδη, του παρέδωσε τις προτάσεις του και ζήτησε να υπάρξει το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας. Σε δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας σημείωσε ότι οι προτάσεις αυτές δόθηκαν στον περιφερειάρχη κ. Τοψίδη, ο οποίος στο επόμενο διάστημα θα έχει συνάντηση με στελέχη του Υπ. Ανάπτυξης που ασχολούνται με το θέμα.

Μαυροβασίλης: Μόνο μια αγορά σε κάθε μητροπολιτικό Δήμο

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Αγοράς Παραγωγών Δράμας κ. Μαυροβασίλης, δήλωσε ότι είχε μια συνάντηση με το νέο αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μουρβετίδη, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κινητικότητα για το ζήτημα που τους αφορά.

Όπως είπε η συνάντηση ήταν «σε καλό κλίμα, έχει λάβει γνώση ο νέος περιφερειάρχης ΑΜΘ και θα πιέσει όσο μπορεί από την πλευρά του». Όπως τόνισε ο κ. Μαυροβασίλης, «εμείς έχουμε την ίδια πρόταση που είχαμε και παλαιότερα. Όπου δεν μπορεί να συσταθεί αγροτική αγορά βιολογικών αγροτικών προϊόντων, να μπουν και οι συμβατικοί».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος, ότι, «με την πρότασή μας ζητάμε, σε περίπτωση που ανοίξουν αγροτικές αγορές, να ανοίξει μόνο μία σε κάθε μητροπολιτικό Δήμο. Για παράδειγμα στο Νομό Δράμας, μόνο μία στο Δήμο Δράμας που είναι και ο μεγαλύτερος. Κι αυτό για να μην έχουν πρόβλημα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ. Πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό. Κι αυτό, γιατί, άλλο είναι να έχεις πέντε αγορές παραγωγών στη Δράμα και άλλο από μία σε κάθε Νομό».

Ο ίδιος πηγαίνει λίγο παραπέρα και τονίζει ότι «με την αισχροκέρδεια που υπάρχει, μπορούμε κι εμείς να πιέσουμε ώστε να ανοίξει η αγορά και να αποφασίσει ο κόσμος πού θέλει να πάει». Η πρόταση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων

Στο κείμενο των προτάσεών τους, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Δράμας σημειώνουν αρχικά ότι η λειτουργία της στη Δράμας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 με βάση τις τότε κατευθυντήριες οδηγίες του ΥΠΑΑΤ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους αγρότες. Το 2016, εν αναμονή για έκδοση μιας ΚΥΑ από τα συναρμόδια Υπουργεία, ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με έγγραφό του επέτρεψε τη λειτουργία των αγορών παραγωγών αγροτικών προϊόντων. Όπως αναφέρουν μάλιστα στο υπόμνημά τους, «δυστυχώς η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ ουδέποτε εκδόθηκε παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι επίκειται η έκδοσή της».

Στο σημείο αυτό τονίζουν ότι, «ενώ ευρισκόμασταν εν αναμονή της έκδοσης, εντελώς αιφνίδια με το άρθρο 20 παρ 7 του νόμου 4492/2017 (ΦΕΚ 156 /Α/18-10-2017) αντικαταστάθηκε η παρ. 1 του άρθρου 56 του νόμου 4235/2014 και θεσμοθετήθηκαν με την νέα διάταξη αγορές παραγωγών μόνο βιολογικών προϊόντων χωρίς να γίνεται καμία αναφορά ή να προβλέπεται καμία ρύθμιση για τις ήδη λειτουργούσες με οδηγίες των αρμοδίων, αγορές παραγωγών αγροτικών προϊόντων. Με αυτή την νέα διάταξη οι εκατό (100) και πλέον παραγωγοί στη Δράμα που συμμετέχουμε στην αγορά, βρεθήκαμε απροσδόκητα στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να διαθέσουμε την παραγωγή μας».

Στις διαμαρτυρίες τους στη συνέχεια για το παραπάνω ζήτημα, «τον Νοέμβριο του 2017, στο 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που διεξήχθη στην Κομοτηνή, κατά την διάρκεια του οποίου εκφράσαμε τις έντονες διαμαρτυρίες μας , ο τότε κ. Υπουργός δημόσια μας διαβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι θα μεριμνήσει να ψηφιστεί άμεσα τροπολογία η οποία θα συμπεριελάμβανε διάταξη για την συνέχιση της λειτουργίας των αγορών παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο τότε κ. Υπουργός κατά την επίσκεψή του στο χώρο της Κεντρικής αγοράς του Ρέντη με την ευκαιρία της προώθησης στη Γενική Γραμματεία

της Κυβέρνησης του νομοσχεδίου για τη συλλογική έκφραση του αγροτικού χώρου ανακοίνωσε και πάλι προφορικά ότι θα κατατεθεί τροπολογία για την ίδρυση σε όλη την Ελλάδα των αγορών παραγωγών».

Αυτό που επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι παραγωγοί και ζητούν την επαναλειτουργία της αγοράς με σχετικές αποφάσεις είναι: «Είναι σημαντικό να λειτουργούν αγορές

παραγωγών αγροτικών προϊόντων πανελλαδικά, όπως άλλωστε λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία ανά τον κόσμο, αφού αυτές συμβάλλουν στο να μην επιβαρύνεται το αγροτικό προϊόν με τα κόστη μεταφοράς και μεσαζόντων, με αποτέλεσμα να σταθεροποιούνται ή και να μειώνονται οι τιμές τους αλλά και διασφαλίζεται ένα εισόδημα στους παραγωγούς, που διαθέτουν άμεσα τα προϊόντα τους τοπικά ενδυναμώνοντας έτσι και την τοπική οικονομία.

Άλλωστε στο Νομό Δράμας όπως και στους περισσότερους νομούς της χώρας, που είναι μικροί, οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων είναι λίγοι και από μόνοι τους δεν μπορούν να συστήσουν μια βιώσιμη αγορά μόνο βιολογικών προϊόντων για τα οποία εξάλλου δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον των καταναλωτών. Οι ήδη λειτουργούσες αγορές παραγωγών αγροτικών προϊόντων είναι δίκαιο να εξακολουθήσουν να λειτουργούν μέχρι την οριστική ρύθμισή τους , με βάση την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών για την αποφυγή της απρόσμενης ανατροπής μιας ήδη διαμορφωμένης έννομης κατάστασης και τον περιορισμό της ζημίας που θα προκαλέσει αυτή η ανατροπή». Καταλήγοντας στο υπόμνημά τους, οι παραγωγοί ζητούν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «να επιληφθείτε του θέματος από τη θέση που κατέχετε ώστε ν διευθετηθεί το ζήτημα που απασχολεί 100 και πλέον οικογένειες παραγωγών στο Δήμο Δράμας»