Home > νέα > Τον πολιούχο του Άγιο Δημήτριο εορτάζει με 4ήμερες εκδηλώσεις το Κάτω Νευροκόπι ► Υποδοχή της άγιας εικόνας της Παναγίας Σουμελά

Τον πολιούχο του Άγιο Δημήτριο εορτάζει με 4ήμερες εκδηλώσεις το Κάτω Νευροκόπι ► Υποδοχή της άγιας εικόνας της Παναγίας Σουμελά

Από 24 έως 27 Οκτωβρίου

Τον πολιούχο του Άγιο Δημήτριο 

εορτάζει με 4ήμερες

εκδηλώσεις το Κάτω Νευροκόπι

► Υποδοχή της άγιας εικόνας της Παναγίας Σουμελά σήμερα Πέμπτη

► Η ημέρα μνήμης της δολοφονίας των Προκρίτων στις 26 Οκτωβρίου 1903 από τους Βουλγάρους

 

 

ΜΕ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΕΣ εκδηλώσεις εορτάζει το Κάτω Νευροκόπι, τον πολιούχο του Άγιο Δημήτριο από 24 έως 27 Οκτωβρίου στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ενώ σήμερα το απόγευμα θα γίνει και  η υποδοχή της Αγίας εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Παράλληλα, το Σάββατο, θα γίνει και η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των δολοφονηθέντων Προκρίτων Νευροκοπίου από τους Βουλγάρους, ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου 1903.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη 24 τρέχοντος και ώρα 07.00 με την τέλεση πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Στις 16.00 το απόγευμα, θα γίνει υποδοχή της Αγίας εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην κεντρική πλατεία Κάτω Νευροκοπίου. Θα ακολουθήσει πομπή της Ιεράς Εικόνας και Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κ. Νευροκοπίου.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και ώρα 17.00, θα γίνει περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου συνοδεία τμημάτων του στρατού και της φιλαρμονικής του Δήμου, ενώ στις 17.30 θα ακολουθήσει Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κ. Νευροκοπίου.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου και ώρα 07.30 θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία. Στις 10.15 επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Σφαγιασθέντων Προκρίτων Κ. Νευροκοπίου.

Στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Στις 17.00 το απόγευμα, εσπερινός, παράκληση και αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Κ. Νευροκοπίου και ώρα 12.00, θα γίνουν απονομές και χαιρετισμοί, ενώ στις 12.15, έναρξη αγώνων στίβου προς τιμή του Αγίου Δημητρίου με την ονομασία «Δημήτρια». Τελετή λήξης στις 15.00 το μεσημέρι.

 

Η Δολοφονία των προκρίτων

Την κεντρική ομιλία για τη δολοφονία των Προκρίτων το 1903, θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Παπουτσής.

Το ιστορικό γεγονός της ημέρας, αφορά στη δολοφονία των προκρίτων κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα εναντίον της βουλγαρικής εξαρχίας, ελάχιστα γνωστός στο Πανελλήνιο, ένας αγώνας πολυαίματος, αδυσώπητος, άγριος και πολύχρονος. Ο Μακεδονικός Αγώνας, η μεγαλύτερη απελευθερωτική προσπάθεια της ελληνικής φυλής μετά το 1821, άρχισε ουσιαστικά από την ίδρυση της Εξαρχίας το 1870.

Οι Έλληνες του Νευροκοπίου και της περιοχής του ήταν απομονωμένοι, ζούσαν κοντά ή μέσα στα κέντρα εξόρμησης των βουλγαρικών κομιτάτων και ήταν αδιανόητο γι’ αυτούς να κάνουν ένοπλο αγώνα. Έτσι, το μόνο όπλο, το οποίο διέθεταν οι Έλληνες έναντι των Βουλγάρων ήταν η Εκκλησία και το Σχολείο. Η πίστη στο Θεό και στην Πατρίδα. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Παγιερέ, γράφει «Οι Βούλγαροι μεταχειρίζονται τα όπλα και τα βασανιστήρια, ενώ οι έλληνες παλεύουν με τα βιβλία και το σταυρό.

Ο Αγώνας διεξαγόταν γύρω από τα σχολεία και τις εκκλησίες.

Οι Βούλγαροι επένδυαν στα σχολεία και τις εκκλησίες τη δημιουργία εθνικής βουλγαρικής συνείδησης με κάθε αθέμιτο τρόπο.  Για να πετύχει τον σκοπό της αυτό η βουλγαρική εκπαιδευτική και εκκλησιαστική προπαγάνδα, βοηθούμενη και από τις ένοπλες βουλγαρικές συμμορίες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή του Νευροκοπίου αμέσως μετά την ίδρυση της Εξαρχίας, μεταχειρίστηκε  τέσσερα οδυνηρά μέσα.

Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, οι πρόκριτοι  του Ζιρνόβου είχαν προγραφεί στη λίστα των μελλοθάνατων. Αυτή δόθηκε στις 26-10-1903.

Ήταν Πέμπτη. Ημέρα κατά την οποία οι Ζιρνοβίτες γιόρταζαν την εορτή του Πολιούχου τους Αγίου Δημητρίου. Ο δάσκαλος Χρηστίδης, ο οποίος εκτελούσε και χρέη ιεροψάλτη και οι τρεις πρόκριτοι Νικόλαος Γέρμαν, Γεώργιος Ν. Γέρμαν και Ζαφείριος Ζαφειρίου (καπνομεσίτης), οι στυλοβάτες της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας Ζιρνόβου πήγαν στην εκκλησία, αν και κάποια σχισματική γυναίκα τους προειδοποίησε να μην πάνε, γιατί γνώριζε προφανώς ότι ήταν στόχος των κομιτατζήδων.

Την  ώρα της Θείας Λειτουργίας συγκεντρώθηκαν  έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου εξωμότες από τα γύρω χωριά καθώς και 30 με 40 ένοπλοι κομιτατζήδες άλλοι επαγγελματίες και άλλοι ερασιτέχνες δολοφόνοι. Ήταν στρατευμένοι του Μπανίτσαλη Στοημεν από τα περίχωρα του Ζιρνόβου.

Στις 10 η ώρα οι ιερόσυλοι κομιτατζήδες με ξίφη παλλόμενα μπήκαν στην εκκλησία. Αφού έβαλαν φρουρούς παντού στις πόρτες, άρχισαν ως λύκοι μαινόμενοι να αναζητούν τα θύματά τους Νικόλαο Γέρμαν, Γεώργιο Ν. Γέρμαν, Ζαφείριο Ζαφειρίου και τον δάσκαλο Χρηστίδη, ανάμεσα στο πλήθος των πιστών. Κάποια στιγμή τους εντόπισαν. Τους συνέλαβαν και τους έδεσαν με σχοινιά. Έπειτα τους έσυραν ως εδώ, στον τόπο του εγκλήματος, όπου τους κατακρεούργησαν.