Τον Σεπτέμβριο αναμένεται
το άνοιγμα του πολιτιστικού
χώρου «ΘΑΡΡΟΣ» για το κοινό
► Με εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
► Το πρώην Σαντιρβάν Τζαμί εξελίχθηκε σε έναν υπέροχο πολιτιστικό χώρο από την εταιρεία RAYCAP
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΤΑ την υλοποίηση της μελέτης της Δραμινής αρχιτέκτονα κας Κοραλίας Παπαϊωάννου, εκείνο το αλλοτινό Σαντιρβάν τζαμί, μετατράπηκε σε έναν υπέροχο πολιτιστικό χώρο. Όπως είναι γνωστό και όπως επανειλημμένα έχουμε δημοσιεύσει, ο χώρος αυτός αγοράστηκε από την εταιρεία RAYCAP και το Δραμινό επιχειρηματία κ. Αποστολίδη και ακολούθησε η πλήρης αποκατάσταση του μνημείου.
Το Σαντιρβάν τζαμί είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, ενώ η τελευταία του χρήση είχε γίνει από τον ιστορική εφημερίδα της Δράμας «ΘΑΡΡΟΣ».
Η δουλειά που έγινε για την αποκατάσταση του χώρου, είναι πραγματικά εξαιρετική και έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020. Παρ’ όλα αυτά, με τα μέτρα της πανδημίας και όλα αυτά τα σχετικά προβλήματα, τελικά δεν άνοιξε μέχρι σήμερα, προκειμένου να μπορέσει λειτουργήσει και οι Δραμινοί να απολαύσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Όπως έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα, πλέον ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει ως πολιτιστικός χώρος με την ονομασία «ΘΑΡΡΟΣ» προς τιμήν της εφημερίδας και του αείμνηστου εκδότη της. Τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στον αύλειο χώρο του, θα μπορούν να πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις εικαστικών, ζωγραφικής και φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες.
Το εσωτερικό του κτιρίου περιλαμβάνει έναν ενιαίο ισόγειο χώρο και σε κάποιο σημείο έναν γυναικωνίτη ενώ οι τοιχογραφίες του έχουν διατηρηθεί και συντηρηθεί σε άψογη κατάσταση.
Εκδήλωση με το Μουσείο Μπενάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου», αυτή την ώρα όλα είναι έτοιμα ώστε ο χώρος πολιτισμού του «ΘΑΡΡΟΥΣ» να ανοίξει τις πύλες του και να δεχθεί το κοινό στην πρώτη του εκδήλωση.
Ωστόσο, αυτό αναμένεται να γίνει προς το τέλος του καλοκαιριού και κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας μια έκθεση που θα έχει άμεση σχέση με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την καταστροφή της Σμύρνης και την ανταλλαγή πληθυσμών.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι, αυτή την ώρα οι υπεύθυνοι της RAYCAP προετοιμάζουν μια έκθεση σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο περιλαμβάνει στη μεγάλη ιστορική συλλογή του σχετικό ιστορικό υλικό.
Προς το παρόν πάντως δεν έχουν οριστεί ακόμα οι ημερομηνίες για το άνοιγμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκτεθούν κειμήλια προσφύγων και ίσως μάλιστα να δοθεί βαρύτητα σε κάποια θρησκευτικά κειμήλια που περιλαμβάνονται στο Μουσείο Μπενάκη.
Το άνοιγμα του νέου πολιτιστικού χώρου στη Δράμα, μαζί με τον Μαρμάρινο Αρχοντικό που ολοκληρώνεται και αυτό σύντομα και θα ανοίξει τις πύλες του στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται να προσδώσουν μια νέα πολιτιστική ταυτότητα στην πόλη, κυρίως μέσα από ιστορικά σημεία και κτίρια της πόλης μας.