Επιστημονική ημερίδα για τη ζωή
και το έργο του αείμνηστου Δραμινού
Βυζαντινολόγου Θανάση Παπαζώτου
Την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας
Επιστημονική ημερίδα για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου Δραμινού Βυζαντινολόγου Θανάση Παπαζώτου, διοργανώνουν οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Πόλης και Περιοχής Δράμας και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Η ημερίδα με τίτλο: «Τόποι και χρόνοι της μεσαιωνικής Μακεδονίας. Από τη ζωή και το έργο του βυζαντινολόγου Θανάση Παπαζώτου (1951-1996), θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.
Ομιλητές της ημερίδας θα είναι η Ιόλη Βιγγοπούλου Δρ. Ιστορίας τ. Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Ευτέρπη Μαρκή – Επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, η Αναστασία Τούρτα – π. Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, η Μελίνα Παϊσίδου – Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης ΑΠΘ, ο Βαγγέλης Μαλαδάκης – Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Ανδρομάχη Σκρέκα – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, ο Ευάγγελος Παπαθανασίου – Προϊστάμενος Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, η Μαρία Χειμωνοπούλου – Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσείων και Μνημείων Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, η Λίλα Σαμπανοπούλου – Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου και ο Βασίλης Κατσαρός, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Θανάσης Παπαζώτος
Ο Θανάσης Παπαζώτος γεννήθηκε το 1951 στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Δοξάτο και σπούδασε στο Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφιερώθηκε συστηματικά σε θέματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης όλου του βορειοελλαδικού χώρου. Συμμετείχε σε ανασκαφές, σε αναστηλώσεις και συντηρήσεις μνημείων, σε διεθνή Συνέδρια και Συμπόσια ενώ διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Champaign-Urbana των Ηνωμένων Πολιτειών. Άοκνος και πολυγραφότατος δημοσίευσε άρθρα όχι μόνον για την βυζαντινή ζωγραφική αλλά και για ιστορικά και φιλολογικά θέματα, τοπογραφικά, ερμηνευτικά και αρχαιολογικά προβλήματα, ζητήματα αρχιτεκτονικής, επιγραφικής και γλυπτικής, πολύτιμα έργα για τον βυζαντινό κόσμο.