Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Geri Lab του ΔΙΠΑΕ κ. Ζαΐμης
Τοποθετήθηκε ο Μετεωρολογικός
Σταθμός στην υπολεκάνη Καλλιφύτου
► Δωρεά της εταιρείας Raycap της Δράμας, το σύστημα σταθμηγράφου
► Έχουν αλλάξει τα κλιματικά δεδομένα και γι’ αυτό χρειάζεται να παρθούν νέα επικαιροποιημένα μέτρα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ενός Μετεωρολογικού σταθμού και ενός υδρολογικού σταθμηγράφου, προχώρησε το Εργαστήριο Γεωμορφολογίας Εδαφολογίας και Παρόχθιων Περιοχών (GERi Lab) του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Δράμας, στην περιοχή της υπολεκάνης Καλλιφύτου.
Πρόκειται για μια δωρεά της εταιρείας Raycap της Δράμας, ενός συστήματος σταθμηγράφου, ο οποίος θα καταγράφει την στάθμη του ύδατος στο ρέμα της Καλλιφύτου.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου GERi Lab κ. Ζαΐμης, εξηγεί αρχικά ότι έχει εγκατασταθεί ένας υδρολογικός και μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος μπορεί να δίνει αντίστοιχα δεδομένα, «για μια καλύτερη παρακολούθηση για το τι συμβαίνει στην περιοχή».
Όπως εξηγεί ο κ. Ζαΐμης, «μας δίνει στοιχεία για την παρακολούθηση των ρεμάτων, για να μπορούμε να βλέπουμε την στάθμη των υδάτων. Αυτό θα μας βοηθήσει περισσότερο στο ζήτημα των πλημμυρών και αυτός είναι ο σκοπός του».
Σημειώνει ακόμα ο ίδιος ότι, «όπως είναι γνωστό, εκεί στην περιοχή της ιρλανδικής γέφυρας (σ.σ. περιοχή ΝΕΟΓΑΛ), πολλές φορές ο χώρος πλημμυρίζει και εκεί χρειάζεται να δοθεί μια ιδιαίτερη προσοχή».
Ερωτώμενος σχετικά με την καταγραφή όλων αυτών των δεδομένων, τι γίνονται στη συνέχεια, αν αξιοποιούνται από το Δήμο ή την Περιφέρεια, ο κ. Ζαΐμης σημειώνει: «Εμείς αυτά τα στοιχεία τα συγκεντρώνουμε ηλεκτρονικά. Έχουμε μια ιστοσελίδα και μπορεί για παράδειγμα ο Δήμος κάποια στιγμή να τα χρησιμοποιήσει. Μπορεί να γίνει αυτό. Και θα πρέπει ίσως να συνεννοηθούμε με το Δήμο για να γίνει μια καλή αξιοποίηση των δεδομένων αυτών».
Σημειώνει ακόμα ότι, «θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με το Δήμο ή άλλους αρμόδιους, ώστε να υπάρχει μια συνεργασία για καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων και με το Πανεπιστήμιο στη Δράμα και την Πολιτική Προστασία και άλλους».
Ερωτώμενος για όλες αυτές τις μελέτες, τις έρευνες του Εργαστηρίου και τα δεδομένα που συγκεντρώνονται, αν έχουν αξιοποιηθεί από αρμόδιους φορείς της Αυτοδιοίκησης, σημειώνει ότι «μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς κάνουμε τις μελέτες αυτές, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι σχετικό. Όπως για την Καλλίφυτο για παράδειγμα. Ας πούμε παράδειγμα για τις παρόχθιες περιοχές στην Αγία Βαρβάρα, αυτό έχει γίνει μέσω του Δήμου όπου έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και θεωρώ ότι στη συνέχεια θα γίνει κάποια αξιοποίηση. Αυτό γιατί το συγκεκριμένο έργο ήταν μέσω του ΒΑΑ. Και αυτό για να μπορέσει να γίνει κάποια καλύτερη αξιοποίηση του οικοτουριστικού πλούτου της πόλης. Από εδώ και πέρα πλέον είναι στην ευχέρεια του Δήμου».
Λεκάνη του Οχυρού και έντονα καιρικά φαινόμενα
Προ ημερών είχαμε δημοσιεύσει και στον «Πρωινό Τύπο», τις υδρολογικές μελέτες για τη λεκάνη του Οχυρού. Ερωτώμενος για το ποια είναι τα επιστημονικά συμπεράσματα του έργου αυτού, ο κ. Ζαΐμης τονίζει ότι «αυτό είναι μια μελέτη που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Τελικά συμπεράσματα θα έχουμε σε ένα χρόνο από τώρα οπότε και τελειώνει το πρόγραμμα. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι τα ξαφνικά και έντονα φαινόμενα, με αύξηση της παροχής νερού. Γι’ αυτό τοποθετήσαμε μερικούς μετεωρολογικούς και υδρολογικούς σταθμούς για να έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη, για το τι προκαλεί όλη αυτή την κατάσταση».
Όσον αφορά τα τελευταία καιρικά φαινόμενα, σημειώνει ότι, «η τελευταία έντονη και μεγάλη βροχόπτωση, δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί ως φυσιολογική. Ο σκοπός της μελέτης είναι να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, για να δούμε από πού προέρχονται τα νερά, κάποιες προτάσεις για το τι μέτρα μπορούν να παρθούν ανάλογα μέτρα προστασίας».
Διαπιστώνοντας ότι στη φράση του κ. Ζαΐμη υπάρχει η έννοια του «μη φυσιολογικού», του ζητήθηκε να μας δώσει περισσότερες εξηγήσεις επ’ αυτού και τονίζει: «Θεωρώ ότι δεν είναι κάτι φυσιολογικό αυτό. Βλέπουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρούμε συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι ειδικοί της κλιματικής αλλαγής, θεωρούν ότι θα έχουμε ολοένα και περισσότερα έντονα κλιματικά φαινόμενα. Θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Φυσικά και δεν είναι μόνο αυτό. Αλλά είναι και το πού έχεις στήσει τις πόλεις, αν περνάει το ρέμα κτλ. Το ότι έχουμε δει έντονες βροχοπτώσεις, πολλοί θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Θα έχουμε ακόμα περισσότερο έντονες βροχοπτώσεις σε ολοένα και πιο σύντομο χρονικό διάστημα».
Νέα μέτρα και νέες μελέτες
Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, ερωτήθηκε σχετικά για το αν μπορούν να παρθούν νέα μέτρα προστασίας. Απαντώντας ο ίδιος σημείωσε ότι, «πολλές απ’ αυτές τις διαχειριστικές μελέτες, μπορεί να έχουν γίνει και πριν από 10 ή 20 χρόνια. Άρα, μετά από κάποια στιγμή, θα πρέπει να βλέπουμε τα νέα δεδομένα και με βάση τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, θα πρέπει να παρθούν νέα μέτρα. Κάποιες γέφυρες μπορεί να έχουν γίνει το 1960 για παράδειγμα. Τότε μπορεί να ήταν όλα καλά, τώρα όμως έχει αλλάξει ο πληθυσμός. Έχει αυξηθεί η αστικοποίηση, έχει αλλάξει η χρήση γης σε πολλά σημεία από δασική να έγινε γεωργική, αλλού γίνεται μια πυρκαγιά. Όταν αλλάζουν όλα αυτά, τότε αλλάζει και η συμπεριφορά της υδρολογικής λεκάνης απορροής, με αποτέλεσμα να μαζεύονται πιο γρήγορα τα νερά, να έχεις περισσότερη επιφανειακή απορροή και συγκέντρωση υδάτων. Θεωρώ ότι καλό είναι να γίνεται μια επικαιροποίηση μελετών για την αντιμετώπιση κάποιων κινδύνων, μα βάση τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται».