Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Τουλάχιστον 20 κάδοι
ανακύκλωσης ιματισμού
θα τοποθετηθούν στο Δ. Δράμας
► Οι κάδοι θα τοποθετηθούν από ιδιωτική εταιρεία χωρίς καμιά επιβάρυνση για το Δήμο
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗΝ εγκατάσταση δικτύου κάδων αποβλήτων ειδών ιματισμού (ρούχα και παπούτσια), προχωράει ο Δήμος Δράμας, με σκοπό να αποφορτίσει τους υφιστάμενους πράσινους κάδους, αλλά και τους κάδους ανακύκλωσης.
Το θέμα πέρασε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία και από την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Κυριακίδη, έγινε γνωστό ότι ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ.
Αναλυτικότερα, όπως παρουσίασε το θέμα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, αλλά και όπως δήλωσε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο Δήμος Δράμας θα προχωρήσει σε πρόσκληση, καθώς υπάρχουν δύο τουλάχιστον ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν πλήρως όλο το έργο της τοποθέτησης ενός δικτύου σιδερένιων κάδων συλλογής ειδών ιματισμού, όπως ρούχα και παπούτσια, και οι ίδιες οι εταιρείες προχωράνε στην τελική περισυλλογή τους.
Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Κυριακίδης, «αρχικά θα τοποθετηθούν τουλάχιστον 20 κάδοι σε διάφορα σημεία της πόλης, κυρίως σε γειτονιές αλλά και στις δύο μεγάλες κοινότητες του Δήμου, με σκοπό να αποφορτιστεί το δίκτυο, τόσο των πράσινων κάδων, όσο και των κάδων ανακύκλωσης».
Κάδοι ιματισμού σε άλλους Δήμους της χώρας
Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης εξέτασε την περίπτωση της εφαρμογής προγράμματος χωριστής συλλογής ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κλπ.) μέσω της ανάπτυξης δικτύου ειδικών κάδων συλλογής.
«Όλα αυτά τα υλικά» συνεχίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, «επί του παρόντος, απορρίπτονται στους πράσινους κάδους και οδηγούνται προς ταφή, αφού δεν υπάρχει Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης για το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων. Κύριος σκοπός του προγράμματος – δράσης είναι η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων με την εκτροπή ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα οποία σήμερα οι δημότες εναποθέτουν ως απόβλητα στους πράσινους κάδους. Τα είδη αυτά, ως απόβλητα ,ανήκουν στην κατηγορία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και καλείται ο Δήμος να τα διαχειριστεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και το συμφέρον του Δήμου».
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι εταιρείες αναλαμβάνουν πλήρως την περισυλλογή των υλικών ιματισμού και ο Δήμος δεν επιβαρύνεται κατά κανέναν τρόπο.
Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η παράταξη «Πόλη+Ζωή» ψήφισε θετικά, με την επιφύλαξη όμως ως προς το ότι «μπορεί να υλοποιηθεί η δράση και από ιδιώτες – κάτι που δεν το γνώριζαν – γιατί, σε άλλους Δήμους, υλοποιείται σε συνεργασία των Δήμων με φιλανθρωπικές οργανώσεις». Και όπως σημείωσαν, «επειδή όμως η συζήτηση διεξάγεται ακόμα επί προθέσεων, δεν έχουν λόγο να το ψηφίσουν αρνητικά».
Η παράταξη «Project Δράμα 2020», ψήφισε θετικά, αναφέροντας πως έχουν τις ίδιες επιφυλάξεις με τη μείζονα αντιπολίτευση, «από την άλλη όμως, θα υπάρξει κέρδος γιατί θα μειωθούν τα απορρίμματα. Σκοπός όμως είναι, να χρησιμοποιηθούν για επανάχρηση, επιβάλλοντας ίσως κάποια τέλη χρήσης του συγκεκριμένου χώρου από ιδιώτες, μετά φυσικά από πρόσκληση ενδιαφέροντος».
Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος ψήφισε θετικά, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μήτρου ψήφισε αρνητικά χωρίς να αναφέρει το λόγο.