Συνέντευξη Τύπου από τους συμμετέχοντες φορείς
Τουριστική ανάπτυξη
του Νομού Δράμας σε βάθος πενταετίας…
► Σύμπραξη Αντιπεριφέρειας, Δήμου Δράμας, Επιμελητηρίου, Ξενοδόχων
και Αναπτυξιακής για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής
► Για ενότητα και ενιαίο σχεδιασμό μίλησαν οι εκπρόσωποι των φορέων
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ στη Δράμα και άρχισε ήδη τις πρώτες εργασίες, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας
Ήδη, την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας, πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση, όπου αποφάσισε την σύνταξη σχετικού κανονισμού, καθώς και την συγκρότηση ευρείας Επιτροπής με μέλη εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιών.
Χθες το πρωί στο δημαρχείο Δράμας, οι φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτήν, όπως ο Δήμος Δράμας με τον κ. Μαμσάκο, η Αντιπεριφέρεια Δράμας με τον κ. Παπαδόπουλο, το Επιμελητήριο Δράμας με τον κ. Γεωργιάδη, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας με τον κ. Καλλία και η Αναπτυξιακή Δράμας με τον κ. Χατζόπουλο, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Δυστυχώς, οι συμμετέχοντες δεν δέχθηκαν ερωτήσεις στο τέλος συνέντευξης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής και δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, να εξηγεί ότι ακόμα είναι τα πρώτα βήματα της Επιτροπής και σύντομα θα υπάρχουν νεότερες ανακοινώσεις.
Αναφερόμενος στην σύσταση της Επιτροπής, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, αναφέρθηκε στους συμμετέχοντες σ’ αυτήν, ενώ όπως είπε, «αποφασίστηκε η επικοινωνία με αρμόδια Υπουργεία και φορείς Τουρισμού, η κατάθεση ολοκληρωμένων σχεδίων και προτάσεων προς εξασφάλιση πόρων για χρηματοδότηση, καθώς και η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης όλου του Νομού που θα αποτελεί τον οδηγό σημαντικών έργων».
Σημείωσε ακόμα ο κ. Μαμσάκος, ότι «στο επόμενο διάστημα θα δοθεί ευρεία δημοσιότητα, ώστε να ξεκινήσει η απαραίτητη διαβούλευση με την αποδοχή και συνέργεια όλων των φορέων. Ξεκινάμε όλοι μαζί ενωμένοι, και όχι μεμονωμένα ο κάθε Δήμος ξεχωριστά, ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτέλεσμα, γιατί ο Νομός Δράμας έχει μοναδικές τουριστικές ομορφιές και πρέπει να τις αναδείξουμε».
Παπαδόπουλος: Η προστιθέμενη αξία…
Στα λεγόμενά του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι, «η συγκρότηση της Επιτροπής, ήταν κάτι που έλειπε σε επίπεδο νομού Δράμας». Όπως είπε, «πάρθηκε μια πρωτοβουλία και σημασία έχει το κοινό σημείο να μπορούσε να διαχειριστούμε αυτό που έχει ο τόπος μας. Ο τόπος μας έχει πράγματα τα οποία δίνουν προστιθέμενη αξία στο σύνολο του Νομού και αυτά πρέπει να μπουν σε μια κοινή πλατφόρμα και να τα αναπτύξουμε από εδώ και πέρα. Και νομίζω ότι οφείλουμε να το κάνουμε στις γενιές που έρχονται, οφείλουμε να το κάνουμε γιατί έχουμε πλέον μια πείρα όλοι μας, την οποία μέχρι τώρα δεν τη μεταφράσαμε προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι η δύναμη εν τη ενώσει θα φέρει αποτελέσματα. Το τουριστικό προϊόν που έχει ο Νομός, είναι σημαντικό και δεν έχει αναδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια όπως του αξίζει».
Γεωργιάδης: Αποσπασματική η αντιμετώπιση του τουρισμού στη Δράμα
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην «ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος του τουρισμού» και τόνισε ότι «η διάσταση του τουρισμού στην περιοχή μας, ανέκαθεν είχε μια αποσπασματική αντιμετώπιση από τους φορείς. Νομίζω ότι είναι η ώρα να προχωρήσουμε ενιαία σε μια συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση. Το Επιμελητήριο Δράμας είναι εδώ, για να συμβάλει μες τις γνώσεις του σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στα θέματα των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά κυρίως στη νέα μορφή που πρέπει να δώσουμε στις ενέργειές μας για το τουριστικό προϊόν».
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμα, ότι, «η καινοτομία, η έρευνα και η τεχνολογία, είναι αναπόσπαστο πλέον κομμάτι οποιασδήποτε ενέργειας θα πρέπει να κάνουμε και του οποιουδήποτε σχεδίου θα πρέπει να χαράξουμε. Είμαστε εδώ και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς σ’ αυτή την κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας ενιαία την πρόταση, για μια εφαρμογή η οποία θα έχει ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα. Η Δράμα δεν μπορεί να μένει μόνο στην παραδοσιακή προσέγγιση των πραγμάτων. Πρέπει να προχωράει διαφορετικά».
Καλλίας: Πολύ μεγάλο το στοίχημα…
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλλίας, αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε ότι «ως άνθρωποι και ως επιχειρήσεις του τουρισμού, γίνεται αντιληπτό ότι η εξωστρέφεια η οποία διακατέχει τα μέλη αυτής της Επιτροπής, μας δίνει μια ώθηση εμάς τους επιχειρηματίες του κλάδου ο οποίος αναπτύσσει τον τουρισμό, να πάμε ένα βήμα παραπάνω».
Όπως είπε ο κ. Καλλίας, «είμαστε εδώ για να δουλέψουμε ούτως ώστε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο έχει η περιοχή της Δράμας, να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα μέσω της Αναπτυξιακής, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τον τουρισμό της Δράμας και όχι μόνο. Να δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, και με την εισροή επενδύσεων οι οποίες θα μας πάνε στην επόμενη μέρα. Για μας, είναι πάρα πολύ μεγάλο το στοίχημα το οποίο βάζουμε σαν μέλη της Επιτροπής και νομίζω ότι είναι βήμα για να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα».
Χατζόπουλος: Σε 5-6 χρόνια τα πρώτα θετικά αποτελέσματα
Τέλος, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος, «σημείωσε ότι με τη συμμετοχή της Αναπτυξιακής, αναγνωρίζεται το έργο το οποίο παράγει χρόνια τώρα, στην ύπαιθρο της Δράμας και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε ο συνδετικός κρίκος, ο οποίος θα μεταφέρει κεντρικές στρατηγικές που θα διαβουλεύονται και θα πληροφορούνται οι αιρετοί και οι ειδικοί του κλάδου. Θα προσπαθήσουμε τις εν λόγω στρατηγικές, να τις κάνουμε βατό μήνυμα για τους τοπικούς επιχειρηματίες και παραγωγούς, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα φέρεται να σχεδιάζει και να επενδύει συστηματικά στις λεγόμενες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Εκεί λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό, για τον ορεινό και πεδινό και παραγωγικό χώρο της Δράμας, για να συνδέσουμε τον τουρισμό με τα τοπικά προϊόντα και να έχουμε προστιθέμενη αξία. Ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρύς, φιλοδοξούμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε δημιουργική συμμετοχή, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο, που λαμβάνει υπόψη του όλους τους φορείς και τα πλεονεκτήματα του Νομού και προσπαθεί να μετουσιώσει σε εκπαίδευση του πληθυσμού, των επαγγελματιών, των φορέων μέσω επενδύσεων. Και ελπίζουμε ότι σε πέντε- έξι – επτά χρόνια να δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».