Home > Αρθρα > Η τουριστική αξιοποίηση της Δράμας βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας Του Νικολαΐδη Αναστάσιου Υπ. Βουλευτή Κινήματος Αλλαγής Δράμας Μέλους της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας

Η τουριστική αξιοποίηση της Δράμας βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας Του Νικολαΐδη Αναστάσιου Υπ. Βουλευτή Κινήματος Αλλαγής Δράμας Μέλους της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας

Η τουριστική αξιοποίηση της Δράμας

βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας

 

Του Νικολαΐδη Αναστάσιου

Υπ. Βουλευτή Κινήματος Αλλαγής Δράμας

Μέλους της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας

Ο τουρισμός θεωρείται, και όχι άδικα, ως η κύρια προοπτική για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή. Σε μια περίοδο που άλλες περιοχές της χώρας ήδη βιώνουν τουριστική άνθηση ή έστω κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, η Δράμα μας ψάχνει -και σε αυτόν τον τομέα- το βηματισμό της.

Αναμφίβολα αξιόλογες πρωτοβουλίες και καλές προθέσεις υπάρχουν. Τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς. Όμως απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, έτσι ώστε το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας να έχει ξεκάθαρη στόχευση. Συντονισμένα και αποφασιστικά επιβάλλεται να σχεδιάσουμε οργανωμένα μια ενιαία εικόνα για τον τουρισμό της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Και σε αυτή την προσπάθεια είναι βέβαιο πως θα συμβάλλουν τόσο οι σχετιζόμενοι με τον τουρισμό κλάδοι της οικονομίας όσο και οι θεσμικοί φορείς. Για να δημιουργηθούν επιτέλους οι πολυπόθητες για τη Δράμα μας νέες θέσεις εργασίας.

Ο στόχος της ανάδειξης της Δράμας ως τουριστικό προορισμό είναι εφικτός. Οι φυσικές ομορφιές της είναι αδιαμφισβήτητες. Οι περιοχές, αλλά και οι διοργανώσεις, που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης ευρύτερων ομάδων πληθυσμού είναι γνωστές (Ονειρούπολη, Δραμοινογνωσία, δρώμενα Δωδεκαημέρου, αγώνες ορεινού τρεξίματος, Αγ. Βαρβάρα, Φαλακρό, Παρθένο Δάσος, ποταμός Νέστος, Οχυρό Λίσσε, σπήλαια, καταρράκτες, Ιερές Μονές και Ιεροί Ναοί, οινοποιία κ.α.). Αυτό που χρειάζεται είναι η ενιαία στρατηγική για τη δημιουργία ενός ελκυστικού τουριστικού προϊόντος. Και για αυτό οφείλουμε να συνδυάσουμε εκείνες τις ειδικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, οινοτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, περιηγητικός τουρισμός, τουρισμός ευεξίας) που μπορούν να υποστηριχθούν και να επιφέρουν την απαιτούμενη προστιθεμένη αξία στον τόπο μας.

Εφόσον η στόχευση του τουριστικού προϊόντος της Δράμας καθοριστεί με ξεκάθαρο τρόπο, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν στοχευμένες δράσεις προώθησης και προβολής τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό, η υιοθέτηση των αναγκαίων πολιτικών για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, αλλά και η σύνδεση και ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων με τον τουρισμό της περιοχής μας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας πλήρης μοχλός ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει ακόμη περισσότερους τομείς της τοπικής οικονομίας.

Μέσα σε μια κοινωνία που παρακμάζει, συμβιβασμένη με τη μοίρα της, πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρύτερες δυνάμεις που ασφυκτιούν, για να αντιδράσουμε δημιουργικά σε όλα αυτά που μας πλήγωσαν και μας πληγώνουν. Οι προοπτικές για τη Δράμα μας υπάρχουν. Οφείλουμε με νέες επιλογές να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις για να πάμε τον τόπο μας ψηλότερα.

Ήρθε η ώρα να πετύχουμε περισσότερα, αλλά με λιγότερα λόγια.

Γιατί αν δεν πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι στην πολυπόθητη αλλαγή, τότε αυτή δεν θα γίνει πράξη ποτέ.

Ας αλλάξουμε σελίδα με γνώση και σχέδιο.