Μιλούν στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Συλλόγων ΣΚΑΔ και ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ
Τραγική η κατάσταση με το έργο
του ελαστικού τάπητα
στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας
► Γρηγοριάδης: Προπόνηση στα τσιμέντα και καθημερινοί κίνδυνοι με τραυματισμούς
► Μυστακίδης: Ο κλασικός αθλητισμός στη Δράμα έχει φρενάρει
Μεγάλα τα προβλήματα των Αθλητικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που προκύπτουν από τον κλειστό στίβο του Δημοτικού Σταδίου Δράμας «Αλέκος Φρούσιος» εδώ και 14 μήνες, είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Οι Αθλητικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εκεί και προπονούν εκατοντάδες παιδιά καθημερινά, αντιμετωπίζουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα, για τα οποία κανείς απολύτως δεν μεριμνά να δώσει κάποια λύση.
Οι προπονήσεις γίνονται πλέον στα τσιμέντα και τα πλακάκια στον ένα και μοναδικό διάδρομο δίπλα στις υποτιθέμενα ακατάλληλες κερκίδες, όπως και στο χώρο εξωτερικά του γηπέδου και Γυμνασίου Αρρένων στα πεζοδρόμια. Και αυτό αναμφισβήτητα προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα ασφάλειας για τους αθλητές.
Το πρόβλημα με το Δημοτικό Στάδιο Δράμας, είναι ότι ο ελαστικός τάπητας θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο εργολάβος φαίνεται ότι αδυνατεί να ολοκληρώσει τις εργασίες αυτές.
Έτσι, ένα έργο που θα μπορούσε να έχει τελειώσει εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες, παραμένει ημιτελές. Και επειδή διανύουμε το φθινόπωρο, ακόμη κι αν το έργο ξεκινήσει από εδώ και πέρα, είναι πολύ πιθανό, να συναντήσει βροχές και άλλα καιρικά φαινόμενα, που δε θα επιτρέψουν τη συνέχισή του με αποτέλεσμα να χαθεί έτσι άλλος ένας χειμώνας.
Το παράδοξο είναι όμως, ότι, αν ο Δήμος δεν κάνει κάτι γι’ αυτή την υπόθεση, θα περάσει άλλη μια χαμένη χρονιά προπόνησης για τα παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό, για τα παιδιά που του χρόνου αναμένεται να δώσουν για τις στρατιωτικές σχολές, αλλά ακόμα και για εκείνα τα μικρά παιδιά που προπονούνται από τους Συλλόγους της πόλης μας για τη σωματική και ψυχική τους διάπλαση.
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με δύο προέδρους Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Δημοτικό Στάδιο, όπως είναι ο Σύλλογος Κλασικού Αθλητισμού Δράμας (ΣΚΑΔ) και «Πολυνίκης».
ΣΚΑΔ – Γρηγοριάδης: Τις επιπτώσεις της έλλειψης αυτής θα τις δούμε αργότερα
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΣΚΑΔ κ. Γρηγοριάδης, σημειώνει αρχικά ότι «το πιο σημαντικό κομμάτι είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις που έχει μια πόλη, η οποία στερείται γήπεδα και κατάλληλους αθλητικούς χώρους. Οι κοινωνικές επεκτάσεις είναι πολύ σημαντικότερες σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις βαθμίδες. Όταν δεν υπάρχει Κολυμβητήριο ή ένα Στάδιο στο οποίο να μπορούν να γυμνάζονται παιδιά, τότε θα έχουμε κοινωνικές επιπτώσεις. Για μένα είναι κάτι που θα φανεί αργότερα και θα το διαπιστώσουμε σε βάθος χρόνου».
Όπως σημείωσε μάλιστα, «όταν έχεις παιδιά που θα δώσουν σε στρατιωτικές σχολές, και χρειάζεται να πάνε στην Ελευθερούπολη για να προπονηθούν ή γυμνάζονται μέσα στα πεύκα σε συνθήκες που δεν είναι αυτές στις οποίες θα δώσουν εξετάσεις, τότε υπάρχει θέμα. Ένα παιδί λιγότερο σε μια τέτοια σχολή, ας έρθει να μας πει ο δήμαρχος Δράμας, πόσο στοιχίζει».
Όπως τονίζει μάλιστα, «είναι κρίμα για το δήμαρχο Δράμας, γιατί όλη η πόλη έχει μείνει χωρίς στάδιο και εδώ φαίνεται ότι υπάρχει κακή διαχείριση από κάποιους. Εδώ μιλάμε για ψυχές παιδιών, για γονείς οι οποίοι φέρνουν τα παιδιά τους στους Συλλόγους, όπου κάνουμε ουσιώδη και σοβαρή δουλειά με τα παιδιά».
Αναφορικά με την ερώτηση για τις επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες προπονούνται, ο κ. Γρηγοριάδης σημειώνει: «Εμείς στον ΣΚΑΔ είχαμε 200 παιδιά τα οποία γυμνάζονταν σε παιδικές ηλικίες, είχαμε 7 προπονητές υψηλού επιπέδου που έβγαλαν πρωταθλητές με μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πλέον, σήμερα χωρίς στάδιο, δεν μπορώ να κρατήσω το παιδί μου στα πλαίσια της υψηλής προπόνησης σε ένα στάδιο όπου προπονούνται στα τσιμέντα».
Αναφέρεται ακόμα και σε ένα άλλο ζήτημα, ότι το στάδιο παραμένει όλο κλειστό: «Επειδή τώρα γίνεται το ταρτάν, δεν μας αφήνουν να μπούμε ούτε στο χόρτο. Ακόμα, παρακαλάμε τον Γυμνασιάρχη να μας δώσουν χώρο στο Αρρένων τα απογεύματα, παρ’ όλα αυτά ούτε από εκεί έχουμε φως. Και στο τέλος, τρέχουν τα παιδιά στους εξωτερικούς χώρους γύρω από το Στάδιο, στα πεζοδρόμια, όπου δεν υπάρχει καμιά απολύτως ασφάλεια. Αυτή είναι η αλήθεια».
Και όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «ούτε υψηλό αθλητισμό μπορούμε να κάνουμε, ούτε μαζικό αθλητισμό. Και σίγουρα τις επιπτώσεις αυτής της έλλειψης θα τις δούμε αργότερα».
Μιλάει ακόμα για τα «πεταμένα περιουσιακά στοιχεία του Σταδίου, όπως τα πεταμένα στρώματα στο γήπεδο του μπάσκετ» και όπως λέει, «κανένας δεν πήρε ένα νάιλον 30 ευρώ να τα σκεπάσει και καταστρέφονται από τον ήλιο και τη βροχή. Και το κακό είναι ότι επί της ουσίας, κανένας δεν φυλάει ούτε το χώρο, ούτε τα υλικά».
Μυστακίδης: Έχει φρενάρει ο κλασικός αθλητισμός στη Δράμα
Ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ» Δράμας κ. Μυστακίδης, μιλώντας στον «Π.Τ.» για το ίδιο θέμα, τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς τα παιδιά εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο και το χόρτο, που είναι βασικά στοιχεία της προπόνησης ενός αθλητή του στίβου. Σήμερα, αυτά τα παιδιά προπονούνται στα τσιμέντα, που σημαίνει ό,τι χειρότερο για τα πόδια τους, για τις αρθρώσεις τους και τη μέση τους και μάλιστα στην αναπτυξιακή ηλικία την οποία βρίσκονται».
Σημειώνει ακόμα, ότι, «ο Δήμος θα πρέπει να βρει λύσεις στο πρόβλημα αυτό, καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε μια τραγική κατάσταση. Αυτή την εποχή ξεκινάει η περίοδος της προετοιμασίας για τη βασική προπόνηση ώστε την επόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι να συμμετάσχουν τα παιδιά σε αγώνες. Και βέβαια, υπάρχουν και τα παιδιά που είναι σε εθνικές ομάδες. Και το να πηγαίνουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα στην Ελευθερούπολη που έχει ταρτάν, δεν είναι κάτι που λύνει το πρόβλημα».
Ερωτώμενος κατά πόσο όλη αυτή η άσχημη κατάσταση έχει φρενάρει τις αθλητικές επιδόσεις στο Νομό μας, ο κ. Μυστακίδης σημειώνει ότι, «το πρόβλημα είναι πραγματικά μεγάλο και έχει φρενάρει σε μεγάλο βαθμό τον κλασικό αθλητισμό στη Δράμα, καθώς είναι το μοναδικό στάδιο που υπάρχει στην πόλη».
Στο σημείο αυτό, αναφέρεται στις πιέσεις που ασκήθηκαν προς τη δημοτική αρχή: «Όταν πιέζαμε τη δημοτική να πιέσει τον εργολάβο να ολοκληρώσει τις εργασίες, πίστευαν ότι θα το κάνει. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε τίποτα και να που διαψεύστηκαν. Όλη αυτή η κατάσταση έχει φρενάρει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητισμό. Γιατί η έλλειψη του ταρτάν αρχικά για την προπόνηση, αλλά και η μη χρήση του χόρτου όπου μπορούν να χαλαρώνουν τα πόδια τους, όλο αυτό κάνει μεγάλη ζημιά στους αθλητές».
Ερωτώμενος αν οι Σύλλογοι έχουν σκεφτεί να προβούν σε κάποια μορφή διαμαρτυρίας προς το Δήμο Δράμας, ο κ. Μυστακίδης σημειώνει ότι «είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να συνεννοηθούμε, γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ για να δοθεί μια λύση».
Απαραίτητη διευκρίνιση – απάντηση προς αποκατάσταση
της αλήθειας από τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου
Με τη δημοσιοποίηση του παραπάνω άρθρου σχετικά με την καθυστέρηση του έργου του ελαστικού τάπητα στο δημοτικό στάδιο της πόλης μας, λάβαμε απάντηση επί των λεγομένων του κ. Γρηγοριάδη από τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Δράμας, η οποία έχει ως εξής: «Θα ήθελα να ενημερώσω εσάς αλλά τους αναγνώστες σας ότι κανένας “Γυμνασιάρχης”, σύμφωνα με τον νόμο, δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει χώρους του σχολείου.
Το σχολικό συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από τον Διευθυντή, από εκπροσώπους του Δήμου, από μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, από εκπαιδευτικούς του σχολείου και από μαθητή/τρια, απλά γνωμοδοτεί προς τον οικείο Δήμο για την παραχώρηση ή μη του χώρου. Ο Δήμος αποφασίζει.
Το Σχολικό Συμβούλιο του 1ου Γυμνασίου έχει ήδη γνωμοδοτήσει για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου του 1ου Γυμνασίου
Παναγιώτης Κοτζαμπάσης».