Home > Πρώτο Θέμα > Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις στη Δράμα κατά της ακρίβειας και κατά του πολέμου στην Ουκρανία-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Υπαλλήλων της Π.Ε. Δράμας

Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις στη Δράμα κατά της ακρίβειας και κατά του πολέμου στην Ουκρανία-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Υπαλλήλων της Π.Ε. Δράμας

Μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης

Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις

στη Δράμα κατά της ακρίβειας

και κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Υπαλλήλων της Π.Ε. Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΡΕΙΣ απεργιακές συγκεντρώσεις συμμετείχαν οι Δραμινοί στη σημερνή μεγάλη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η μία ξεκίνησε στις 10.30 έξω από το Εργατικό Κέντρο Δράμας, όπου συμμετείχαν όλα τα Σωματεία μέλη του, η δεύτερη στις 11.00 έξω από το Διοικητήριο Δράμας, όπου συγκεντρώθηκαν δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι από την ΑΔΕΔΥ και η τρίτη λίγη ώρα αργότερα στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν κανείς έβαζε όλους τους απεργούς μαζί, τότε θα είχαμε μια από τις καλύτερες και μαζικότερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στη Δράμα.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι, η πορεία του Εργατικού Κέντρου κατευθύνθηκε προς το Διοικητήριο Δράμας, όπου ενώθηκε με τους απεργούς της ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ελευθερίας όπου και διαλύθηκαν.

Όπως είναι γνωστό, αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης, ήταν κυρίως οι αυξήσεις μισθών, να δοθεί ένα τέλος στην ακρίβεια που ταλανίζει τον κόσμο, τόσο μέσω των βασικών ειδών διατροφής αλλά και μέσω της ενέργειας, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι το κυρίαρχο σύνθημα ήταν το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Το κύριο συμπέρασμα και των τριών απεργιακών συγκεντρώσεων, είναι ότι πλέον «ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός και για κάθε εργατική οικογένεια, απλά δεν βγαίνει». Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Δράμας, στο οποίοι επισημαίνεται επίσης, ότι «αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Και πρέπει να αλλάξει, γιατί δεν εννοείται ανάπτυξη που δεν προϋποθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον, που δεν περνάει από την ανθρώπινη προοπτική».

Σκουλίδης: Οικογένειες και εμπορικά καταστήματα δεν είναι βιώσιμα

Δηλώσεις για την απεργιακή κινητοποίηση, έκανε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης. Όπως επισημαίνει «υπάρχει μια μεγάλη αγωνία από τον εμπορικό κόσμο, για το πού πηγαίνει η κατάσταση. Αν είναι δηλαδή βιώσιμες οι οικογένειες, αλλά και οι επιχειρήσεις μας. Τα προβλήματα είναι μεγάλα  πλέον, γιατί τα λειτουργικά έξοδα είναι υπερβολικά ακριβά, το κόστος της ενέργειας κυρίως και σε πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει να ξεπερνούν ακόμα τα ενοίκια του καταστήματος».

Επισημαίνει ακόμα ο ίδιος, ότι, «από την άλλη πλευρά, η κάθε οικογένεια, πιέζεται πάρα πολύ οικονομικά. Οι ανελαστικές δαπάνες, το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η ηλεκτρική ενέργεια καθώς και οι μεγάλες  αυξήσεις που παρατηρούμε στα είδη διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης και όλα αυτά, έχουν κάνει την κάθε οικογένεια να μην μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν, μια οικογένεια να μην μπορεί να καταναλώσει στα εμπορικά καταστήματα. Οπότε, ένα εμπορικό κατάστημα δεν μπορεί να έχει ούτε τζίρο από τους καταναλωτές και ταυτόχρονα έχει πολλαπλάσια έξοδα λόγω των ειδικών συνθηκών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες, όταν φανταστούμε πλέον, ότι, η κάθε οικογένεια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επειδή δεν είναι βιώσιμη ή οικονομικά αυτάρκης».

Η συμμετοχή του εμπορικού κόσμου

Ερωτώμενος αν υπάρχει συμμετοχή από τον εμπορικό κόσμο της Δράμας στην απεργιακή κινητοποίηση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας τονίζει: «Έχουμε βγάλει μια ανακοίνωση με την οποία στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις, μια αφίσα που έχει προωθηθεί από την ΕΣΕΕ την οποία έχουμε τοποθετήσει στα καταστήματα, όμως δεν κλείσαμε τα καταστήματα αυτή τη φορά. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι δεν αντέχουν τα καταστήματα να κλείνουν πλέον και έχουμε καλέσει όποιον συνάδελφο θέλει να παραβρεθεί στις συγκεντρώσεις που γίνονται και στο Εργατικό Κέντρο, στο Διοικητήριο ή στην πλατεία».

Όπως σημειώνει επίσης ο κ. Σκουλίδης, «θεωρούμε ακόμα ότι αυτή η διάσπαση των συγκεντρώσεων στη Δράμα δεν είναι καλή για το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι μαζί και σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσε ίσως και η αγορά να είναι κλειστή. Μ’ αυτόν τον τεμαχισμό που υπάρχει, νομίζω ότι δεν θα ήταν σώφρων να κλείσουμε και την αγορά».

Αρτεμιάδης: «Κάτι δεν πάει καλά στη χώρα»

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Αρτεμιάδης σημείωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας συμμετέχουν στην κινητοποίηση αν και αριθμητικά στοιχεία δεν υπάρχουν, καθώς συγκεντρώνονται από την υπηρεσία. Η σημερινή κινητοποίηση, θα πρέπει να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά στη  χώρα αυτή την στιγμή. Τα αιτήματα που μπαίνουν είναι κυρίως η αύξηση των μισθών ώστε να μπορείς να ζεις αξιοπρεπώς, κάτι το οποίο σήμερα είναι αδύνατον για τον οποιοδήποτε να επιβιώσει. Γι’ αυτό και η κινητοποίηση αυτή είναι πανεργατική».

Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς, σημειώνει ότι «οι εκπαιδευτικοί έχουν και άλλους λόγους κλαδικούς που απαιτούν τη συμμετοχή στην απεργία, πέρα από τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία και την αυταρχική λειτουργία της υπουργού Παιδείας, η οποία προχωρά χωρίς διάλογο σε νομοθετήματα».

Καμπάνταη: Έναντι στην ακρίβεια και τη φοροληστεία

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κα. Καμπάνταη, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή απεργία γίνεται για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας, έναντι στην ακρίβεια και τη φοροληστεία που γίνεται. Και επίσης, το κύριο αίτημά μας είναι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Όπως τονίζει μάλιστα, «η κυβέρνηση έχει εργαλειοποιήσει αυτόν τον πόλεμο, έτσι ώστε να μεταθέσει τις ευθύνες της στην ακρίβεια και τη μείωση των μισθών. Οι πολιτικές λιτότητας μας έχουν εξαθλιώσει και έχουμε φτάσει στο στάδιο της φτώχειας».

Ερωτώμενη αν υπάρχει συμμετοχή συναδέλφων του, η ίδια σημειώνει ότι «είναι δύσκολο το θέμα αυτό. Χάνουν το μισθό τους οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε. Όλα αυτά που γίνονται είναι τραγικά. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιo, στα βασικά είδη και μ’ αυτές τις αυξήσεις κερδίζουν βασικά οι μεγάλες επιχειρήσεις».

Ερωτώμενη για την ανάγκη προσλήψεων στις  υπηρεσίες της Περιφερειακής Ένωσης Δράμας, η κα. Καμπάνταη τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, γιατί έχουμε κενές οργανικές θέσεις και υπάρχει μια υποστελέχωση των υπηρεσιών. Τα ποσοστά των υπαλλήλων σήμερα είναι κατά πολύ λιγότεροι από κάθε άλλη φορά. Πριν ήμασταν περίπου 400 άτομα στις υπηρεσίες στη Δράμα και σήμερα είμαστε λιγότεροι από 200 στην Π.Ε. Δράμας. Το θέμα είναι ότι συνταξιοδοτούνται πολλά άτομα, δεν γίνονται προσλήψεις και γίνονται ορισμένα πασαλείμματα με κάποιες συμβάσεις και αυτό δεν αρκεί».

Τονίζει επίσης η ίδια ότι, «έτσι έχουμε μεγαλύτερο αντικείμενο δουλειάς, έχουμε καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών και ενώ θέλουμε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον τομέα».

Όπως σημειώνει η ίδια, «τα κενά είναι κυρίως στις υπηρεσίες του ελεγκτικού μηχανισμού, στην Τεχνική Υπηρεσία, ενώ γενικά υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες».