Home > Νέα > Τριάντα χρόνια από τον άδικο χαμό των Δασοκομάντος στην Τερψιθέα του Νομού Δράμας Στο ελικόπτερο επέβαινε 3μελές πλήρωμα πληρώματος της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και 7 μέλη της ομάδας των δασοκομάντος

Τριάντα χρόνια από τον άδικο χαμό των Δασοκομάντος στην Τερψιθέα του Νομού Δράμας Στο ελικόπτερο επέβαινε 3μελές πλήρωμα πληρώματος της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και 7 μέλη της ομάδας των δασοκομάντος

Την Τετάρτη  18 Σεπτεμβρίου το μνημόσυνο

Τριάντα χρόνια από τον άδικο

χαμό των Δασοκομάντος

στην Τερψιθέα του Νομού Δράμας

Στο ελικόπτερο επέβαινε 3μελές πλήρωμα πληρώματος της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και 7 μέλη της ομάδας των δασοκομάντος

 

 

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ συμπληρώνονται φέτος, από το άδικο χαμό των Δασοκομάντος, σε μια επιχείρηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην Τερψιθέα του Νομού Δράμας, στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, όταν έπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο με το οποίο πετούσαν στην περιοχή.

Την πρωτοβουλία για την τέλεση μνημοσύνου έχει αναλάβει η Δασική Υπηρεσία Καβάλας, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τελετή θα γίνει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30 στην Τερψιθέα του Δήμου Παρανεστίου σήμερα (τότε Δήμου Νικηφόρου), όπου υπάρχει και σχετικό μνημείο.

Πρόκειται για μια τραγωδία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο εκείνη την εποχή, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε σε απόκρημνη πλαγιά κοντά στο χωριό Τερψιθέα του πρώην Δήμου Νικηφόρου, προκαλώντας το θάνατο όλων των επιβαινόντων.

Στο ελικόπτερο, επέβαιναν 3 μέλη του στρατιωτικού πληρώματος  της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και 7 μέλη ομάδας των δασοκομάντο, που νωρίτερα είχαν επιχειρήσει σε κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς σε ορεινό δύσβατο σημείο δάσους, ανάμεσα στην Καβάλα και τη Δράμα.

Το δυστύχημα έγινε την ώρα που το στρατιωτικό ελικόπτερο επέστρεφε στη βάση του, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα. «Την εποχή εκείνη υπήρχαν ανά την Ελλάδα κλιμάκια δασοπυρόσβεσης που μεταφέρονταν με ελικόπτερα στους τόπους πυρκαγιών και μετείχαν στην κατάσβεση αυτών. Νέα παιδιά τα περισσότερα, είχαν υπηρετήσει την θητεία τους στις ειδικές δυνάμεις των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων και εργάζονταν για λογαριασμό της Δασικής Υπηρεσίας. Αγαπούσαν με πάθος την δουλειά τους και έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για να σώσουν δασικές εκτάσεις και περιουσίες πολιτών. Ήταν το Σώμα των δασοκομάντος» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ερευνητής  Κώστας Παπακοσμάς.

Η Δασική Υπηρεσία Καβάλας, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στην επιμνημόσυνη δέηση, «για να ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας, υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών αυτών, ως ελάχιστο δείγμα απόδοσης της οφειλόμενης ευγνωμοσύνης, αποτίνοντας παράλληλα «φόρο τιμής» στους πεσόντες ήρωες και αγωνιστές, για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές».