Τριήμερο εκδηλώσεων στο Μικροχώρι Δράμας
Θρησκευτικές, εορταστικές, πολιτιστικές
και αθλητικές εκδηλώσεις
του «Αγίου Πνεύματος»
ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 11 και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στο Μικροχώρι Δράμας, στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θρησκευτικές, εορταστικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις το Σάββατο 11, την Κυριακή 12 και τη Δευτέρα 13 τρέχοντος και διοργανώνονται από το Δήμο Δράμας, την Κοινότητα Μικροχωρίου, τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας και την εκκλησιαστική επιτροπή, τον Μ.Α.Σ. «Άρης Μικροχωρίου, και τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγία Σουμελά».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Σάββατο 11 Ιουνίου, ώρα 18.30, αγώνας Ποδοσφαίρου ΜΑΣ Άρης Μικροχωρίου – Παλαίμαχοι Μικροχωρίου.
Στις 20.30, «Επιστροφή στις σχολικές αναμνήσεις». Εκδήλωση απονομής ενδεικτικών παλαιών μαθητών του Δημοτικού σχολείου Μικροχωρίου, με μουσική επένδυση από Ηρακλή Σιδέρη (πιάνο) και Κώστα Τότσιο (κιθάρα και φωνή).
Την Κυριακή Ιουνίου και ώρα 11.00, αθλοπαιδιές και «μπουγελώματα» με την Ονειροντίσνεϋ. Στις 11.45 αυγομαχίες.
Στις 19.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας.
Στις 20.00 Περιφορά της Ιερής Εικόνας της Αγίας Τριάδος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας.
Στις 20.50 υποστολή της ελληνικής σημαίας.
Στις 21.00 Τελετή βράβευσης διαγωνισμού ζωγραφικής μαθητών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στις 21.15, μικρασιατικοί χοροί ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας.
Στις 21.30 Χοροί του Πόντου από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά».
Στις 22.00 Παραδοσιακό – ποντιακό γλέντι – διοργανωτής Μ.Α.Σ. «Άρης Μικροχωρίου».
Δευτέρα 13 Ιουνίου και ώρα 06.55, έπαρση σημαίας. Στις 07.00 Όρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερά Ναό Αγίας Τριάδας Μικροχωρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην Μικρασιατική Καταστροφή και όπως αναφέρεται σε ένα μικρό ιστορικό στο πρόγραμμα του έχει εκδοθεί, «η Μικρασιατική Εκστρατεία ολοκληρώθηκε με οδυνηρά αποτελέσματα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιοι, χριστιανοί στο θρήσκευμα, είτε εξοντώθηκαν είτε εκδιώχθηκαν βιαίως από τις πατρογονικές εστίες τους. Τον Σεπτέμβριο του 1922, ο κεμαλικός στρατός πυρπολεί τη Σμύρνη προκαλώντας χάος. Ακολουθούν ακρωτηριασμοί, βιασμοί, δολοφονίες, λεηλασίες σπιτιών, βεβήλωση και καταστροφή ναών, σχολείων και ευαγών ιδρυμάτων, καταστροφή επιχειρήσεων.
Περίπου 900.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας καταφθάνουν στην Ελλάδα με τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Η άφιξη και η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα επηρέασε βαθιά κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής ζωής. Η Μικρασιατική Καταστροφή προκάλεσε μια σειρά από αλλαγές σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο συνδιαμορφώνοντας την Ελλάδα του σήμερα».