Home > Εκδηλώσεις > Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Δράμα «Η καταπολέμηση του κακού γίνεται με την καθυπόταξη στο αγαθό»

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Δράμα «Η καταπολέμηση του κακού γίνεται με την καθυπόταξη στο αγαθό»

Στις 15, 16 και 17 Απριλίου

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων

στη Δράμα «Η καταπολέμηση του κακού

γίνεται με την καθυπόταξη στο αγαθό»

Σε διοργάνωση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, της «Undercurent ΚΟΙΝΣΕΠ» και της ΑΜΚΕ «Μέθεξις», με την στήριξη της Π.Ε. Δράμας

 

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, με μήνυμα «Η καταπολέμηση του κακού γίνεται με την καθυπόταξη στο αγαθό», διοργανώνουν η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «Undercurent ΚΟΙΝΣΕΠ» και η ΑΜΚΕ «Μέθεξις», με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Οι εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Δράμας και την Κυριακή 17 Απριλίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, με την είσοδο στις εκδηλώσεις ελεύθερη για το κοινό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 15 Απριλίου, στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί θεολογική ομιλία με θέμα: «Το κακό. Η οντολογική και ηθική θεώρηση του στα κείμενα των πατέρων», από τον Θεόδωρο Γιάγκου, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πρώην κοσμήτορα αυτής, με εισήγηση από την Μαριάνθη Λαζαρίδου, Αρχαιολόγο – Ιστορικό Τέχνης – ΠΜΣ Θρησκειολογίας ΑΠΘ.

Στο δεύτερος μέρος, θα γίνει παρουσίαση μουσικής δωματίου:

  1. «Mon coeur s’ouvre a ta voix», Camille Saint-Saëns (1835 – 1921)

πιάνο: Λευτέρης Μισίργης, επ.: του ιδίου2. «Nina», Giovanni Battista Pergolesi (1710 – 1736)

τσέλο: Νίκος Κυριακού, πιάνο: Eυφημία Ζάννη

  1. «Σονάτα Νο8», (Α΄ μέρος), Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)

βιολί: Δωρίνα Παπανικολάου, πιάνο: Λευτέρης Μισίργης

  1. «Tρίο σε Σολ Μείζονα», (Γ΄ Μέρος) Franz Joseph Haydn (1732 – 1809) βιολί: Δωρίνα Παπανικολάου, τσέλο: Νίκος Κυριακού, πιάνο: Λευτέρης Μισίργης.

Το Σάββατο 16 Απριλίου, η χορωδία «Αρμονία» την οποία διευθύνει ο Νίκος Α. Κυριάκου, θα παρουσιάσει το ακόλουθο πρόγραμμα:

«Ο βαρκάρης του Βόλγα», λαϊκό ρωσικό τραγούδι, Σολίστ: Χρόνης Νότας, πιάνο: Νίκη Σερενίδου

  1. «Αιώνας», Χρήστος Σαμαράς (1956 -)
  2. «Καράβι μου στερνό», Δημήτρης Θέμελης (1931 – 2019), Ποίηση: Γ. Θέμελης
  3. «Η πηγή του χωριού μου», επ.: Θ. Παπακωνσταντίνου (1948-1969), Σολίστ: Ανίλα Τέλι
  4. «Θρύλος», P.I. Tshaikovsky (1840 – 1893)
  5. «Το Σούλι», Δημοτικό, Εναρμόνιση: Τ. Παππά (1926 – 1970), Σολίστ: Μυρσίνη Καραμιχάλη
  6. «Soon ah will be done», William L. Dawson (1899 – 1990)
  7. «Eίμαι ένα μικρό παιδάκι», Επ.: Θ. Παπακωνσταντίνου, Σολίστ: Μυρσίνη Καραμιχάλη
  8. «Τέσσερα Ποιμενικά», επ.: Τάσος Παππάς (1927 – 1970), Σολίστ: Ανίλα Τέλι
  9. «Τσιγγάνικη Ζωή», Op. 29. Nt.3, R. Schumann (1810 – 1856), Σολίστ: Ανίλα Τέλι, Φωτεινή Αραμπουσάκη, Απόστολος Σωτηρούδης, Θεόδωρος Πάντσιος

Β΄ Μέρος

1   «Περήφανοι Όλοι», Στίχοι – μουσική: Π. Αρβανιτίδης, επ.: Κ. Ευαγγελάτος (1950 – 2021)

  1. «Ο Γέρος του Μωριά», Μ. Τραϊφόρου – Θ. Σακελλαρίδη, Επ.: Κ. Ευαγγελάτος (1950 – 2021), Σολίστ: Μυρσίνη Καραμιχάλη
  2. «Στα κακοτράχαλα τα βουνά», Μ. Χατζηδάκις (1925 – 1994), επ.: Β. Παπακωνσταντίνου
  3. «Πόσο Σ’ αγαπώ», Μ. Λοΐζος (1937 – 1982), επ.: Β. Τενίδης, Σολίστ: Ανίλα Τέλι
  4. «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», Σ. Ξαρχάκος (1939 -), Μ. Ελευθερίου (1938 – 2018), Σολίστ: Απόστολος Σωτηρούδης
  5. «Δέκα Παληκάρια», Μάνος Λοΐζος (1937 – 1982), επ.: Νίκος Κυριακού

Σοπράνο: Ανίλα Τέλι, Αρετή Τάχου, Ευαγγελία Εδιρνέλη, Καίτη Κάμποε, Βίκυ Καϊρετζίδου, Κυριακή Κυριακίδου, Μαρία Σταμένου, Αικατερίνη Μπακαλάκη, Μυρσίνη Καραμιχάλη, Βαλεντίνα Μαρά

Άλτο: Μαρία Αγγελινούδη, Αργυρώ Δελημπασίδου, Φωτεινή Αραμπουσάκη, Στέλλα Τσατσαρώνη, Βίκυ Αργυριάδη, Χρύσα Γκέσου, Νίκη Σερενίδου, Στέλλα Μωυσίδου

Τενόροι: Απόστολος Σωτηρούδης, Ανέστης Μούμκας, Γιάννης Χουλιάρας, Αστέριος Γκοτζαμάνης

Μπάσοι: Χρόνης Νότας, Γεώργιος Οικονόμου, Θεόδωρος Γιάντσιος, Γρηγόρης Χανόπουλος

Ορχηστρικό Σύνολο «Το Έντεχνο»: Στάθης Τουμανίδης – μπουζούκι, Άκης Γκελτρενίδης – μπουζούκι, Γιάννης Γιαταγαντζίδης – κιθάρα, Λευτέρης Μισιργής – πιάνο, Νίκη Σερενίδου – πιάνο, Γρηγόρης Χανόπουλος – ακορντεόν

Σολίστ: Ανίλα Τέλι, Μυρσίνη Καραμιχάλη, Φωτεινή Αραμπουσάκη, Απόστολος Σωτηρούδης, Θεόδωρος Γιάντσιος, Χρόνης Νότας

Τέλος, την Κυριακή 17 Απριλίου, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων η χορωδία θα ψάλλει στην εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Δράμας.

Ενώ το αγαθό ενοποιεί και συνέχει τα διηρημένα, το κακό διαιρεί και φθείρει τα ενωμένα. Το κακό με τη σειρά του κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας, δεν έχει οντολογική αρχή δεν έχει υπόσταση, αλλά είναι η έλλειψη του αγαθού.

«Ὅταν οὒν ἑκουσίως τί τῶν κτισμάτων ἀφηνιάση καὶ παρήκοον τοῦ ποιήσαντος αὐτὸγένηται, ἐν ἐαυτῶ συνεστήσατο τὴν κακίαν˙ κακία γὰρ οὐκ οὐσία τὶς ἐστιν, οὐδὲοὐσίας ἰδίωμα, ἀλλὰ συμβεβηκός, ἤτοι ἐκ τοῦ κατὰφύσιν εἰς τὸ παρὰφύσιν ἑκούσιος παρατροπή, ὅπερ ἐστὶν ἡ ἁμαρτία. Πόθεν οὒν ἡ ἁμαρτία; Τῆς αὐτεξουσίου γνώμης τοῦ Διαβόλου εὔρημα».  Ιωαννης Δαμασκηνός

Αυτό υποστηρίζει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ότι η απομάκρυνση του ανθρώπου από την αρετή και το αγαθό που είναι ο Θεός τον οδηγεί στο παραφύσιν που δεν είναι άλλο από το κακό:  «Διότι μία αρχή του αγαθού υπάρχει, η οποία είναι ελεύθερη από κάθε κακία. Αλλά, ρωτούν, αν συμβαίνει αυτό, από πού προέρχεται το κακό; Διότι είναι αδύνατο να δημιουργηθεί το κακό από το αγαθό. Λέμε, λοιπόν, ότι το κακό δεν είναι τίποτε άλλο παρά στέρηση του αγαθού και παρεκτροπή από τη φυσική κατάσταση στην παρά φύση˙ διότι κανένα κακό δεν αποτελεί φυσική κατάσταση. Όλα, δηλαδή, όσα ο Θεός δημιούργησε είναι πολύ καλά, σύμφωνα με το δημιουργικό τους σκοπό. Αν, λοιπόν, παραμένουν έτσι, όπως δημιουργήθηκαν, ”είναι πολύ καλά”˙  αν όμως απομακρυνθούν με τη θέλησή τους από τη φυσική κατάσταση και έλθουν στο παρά φύση καταλήγουν στο κακό.

Η καταπολέμηση του κακού γίνεται με την καθυπόταξη στο αγαθό. Κάθε άλλη αντιμετώπισή του δεν κινείται σε σωστό δρόμο. Ο απόστολος Παύλος με την παραίνεσή του: “μὴ ἀποδόντες κακὸν ἀντὶκακοῦ ἢ λοιδορίαν ἀντὶ λοιδορίας, τουναντίον δὲ εὐλογοῦντες ὅτι εἰς τοῦτο ἐκλήθητε ἴνα εὐλογίαν κληρονομήσετε”, δηλαδή ο χριστιανός δεν ανταποδίδει το κακό σε καμία περίπτωση ούτε με έργα ούτε με λόγια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από τη σειρά «Ο ΩΝ»  του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Δράμας.