Ομόφωνη αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου
Τροποποίηση για αύξηση του προϋπολογισμού
του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου
Παρανεστίου στις 977.000 ευρώ
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ αποδοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου και σχετική τροποποίηση που υπήρξε, έτυχε το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Παρανεστίου. Το θέμα αφορά σε τροποποίηση του προϋπολογισμού καθώς το έργο είχε ενταχθεί αρχικά με προϋπολογισμό 499.992,46 ευρώ και με τη νέα τροποποίηση, ο προϋπολογισμός αγγίζει τις 977.308,03 ευρώ.
Το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (ΤΧΣ) εντάσσεται στον άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζεται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α. Καλύπτουν την έκταση ενός Δήμου.
Με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια καθορίζονται για κάθε δημοτική ενότητα οι ακόλουθες κατηγορίες περιοχών: α) Οικιστικές Περιοχές β) Περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γ) Περιοχές Προστασίας δ) Περιοχές ελέγχου χρήσεων γης.
Το ΤΧΣ Παρανεστίου θα προστατεύει μνημεία-πολιτισμικά στοιχεία, όπως τις επτά ακροπόλεις της Πλατανιάς, του Νικηφόρου, της Αδριανής, της Πελεκητής, του Τείχους, της Υψηλής Ράχης και της Πλατανόβρυσης, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πλατανιάς, Νικηφόρου και Παρανεστίου, το παλιό υδραγωγείο γνωστό ως το τοξωτό πέτρινο γεφύρι της Δράμας (Χασάν) στη περιοχή του Νικηφόρου, το ρωμαϊκό γεφύρι στη περιοχή Διπόταμα – Πρασινάδας, το Μοναστήρι της Πρασινάδας, τους καταρράκτες του Δήμου και τα σπίτια αυτόχθονης αγροτικής αρχιτεκτονικής στους οικισμούς Άνω Θολού, Καπνόφυτου, Κρήνης και Πρασινάδας.
Θα περιλαμβάνει επίσης σημαντικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠ ΟΡ) που ιδρύθηκε το 2009 και περιέλαβε τις ήδη προστατευόμενες περιοχές. Περιλαμβάνει επίσης τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 της Ελατιάς GR1140003 (ΤΚΣ), του παρθένου δάσους Φρακτού GR1140001 (ΤΚΣ) και τμήμα του παρθένου δάσους κεντρικής Ροδόπης GR1140007 (ΖΕΠ), Θεσμοθετημένο όργανο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης είναι ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), ο οποίος είναι Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ο οποίος συστήθηκε με το Ν. 3044/2002 «Μεταφορά συντελεστή δόμησης και ρυθμίσεις άλλων θεμάτων αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ» (ΦΕΚ 197/Α/27-08-2002).
Το Εθνικό Πάρκο, συνολικής έκτασης 1.731.150 στρεμμάτων, βρίσκεται στο ορεινό συγκρότημα της οροσειράς Ροδόπης, από τις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Φαλακρού και εν συνεχεία βορείως του ποταμού Νέστου μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και την ορεινή περιοχή της Ξάνθης.
Μέσω αυτού καθορίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης καθώς και κάθε άλλο μέτρο που δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ χρηστών και προάγει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.