Δρομολογείται η ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στη Δράμα
Τσακιρίδου: «μόνο το 1ο 6μηνο του 2024
200 γυναίκες από τη Δράμα απευθύνθηκαν
στο Συμβουλευτικό Κέντρο Καβάλας»
► Ενημέρωση από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δράμας κα. Τσακιρίδου στο Δημοτικό Συμβούλιο
► Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά τα στοιχεία από έρευνα του «Π.Τ.» για την ενδοοικογενειακή βία
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ίδρυσης από το Δήμο Δράμας, βρίσκεται το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών˙ μια δομή που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις κακοποιημένες γυναίκες της Δράμας, προκειμένου να παρέχει συμβουλές σχετικά με ζητήματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας.
Πρόκειται για μια σημαντική δομή, η οποία ήδη λειτουργεί στη γειτονική μας Καβάλα.
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Δράμας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 29 Αυγούστου, όταν η επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κα. Παρθένα Κιόρτεβε, ρώτησε την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κα. Σοφία Τσακιρίδου.
Απαντώντας η κα. Τσακιρίδου, σημείωσε ότι η ίδια ήρθε σε μια πρώτη επαφή με την αντίστοιχη δομή στην Καβάλα και σημείωσε ότι η διαδικασία για την ίδρυση της δομής έχει προχωρήσει ήδη αρκετά. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει ήδη από την προηγούμενη χρονιά ακόμα, δεσμευμένη και ονομαστική χρηματοδότηση για το Δήμο Δράμας για την υλοποίηση του έργου και η επίσημη ίδρυσή της θα γίνει στις αρχές του 2025.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο η κα. Τσακιρίδου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, θα στεγαστεί στον πρώην (πλέον) 5ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Δράμας ο οποίος μετεγκαταστάθηκε στο νέο 2ο Παιδικό Σταθμό στην περιοχή της ανάπλασης.
Αν και δεν αναφέρθηκε αναλυτικότερα όσον αφορά στα στοιχεία που υπάρχουν για την κακοποίηση γυναικών στη Δράμα, η κα. Τσακιρίδου τόνισε ενδεικτικά ότι «μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, 200 γυναίκες από τη Δράμα, απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Καβάλας». Πράγμα που σημαίνει ότι, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «καθημερινά δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από γυναίκες γι’ αυτό το ζήτημα».
Αναφορικά με την στελέχωση του Κέντρου, η κα Τσακιρίδου είπε ότι η στελέχωσή του θα γίνει μόλις εκδοθεί η τελική έγκριση και θα περιλαμβάνει ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, κοινωνιολόγο και νομικό.
Τρομακτικά στοιχεία για τη Δράμα
Σχετικά με το ζήτημα της κακοποίησης γυναικών, αλλά και γενικότερα της ενδοοικογενειακής βίας, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 13 Μαρτίου 2024. Τα στοιχεία που είχαμε δημοσιεύσει, προέρχονταν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας και αναφερόντουσαν στα χρόνια 2020 – 2021 – 2022 και 2023 και παρουσιάζονταν ιδιαίτερα αυξημένα.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν αποκλειστικά και μόνο όσα από αυτά τα περιστατικά έφτασαν μέσω καταγγελιών στην Αστυνομία. Το βέβαιο είναι ότι, πολλά περισσότερα από αυτά δεν φτάνουν ποτέ μέχρι εκείνο το σημείο, καθώς υπάρχει ο φόβος από τις γυναίκες να καταγγείλουν το γεγονός.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, το 2020 είχαμε συνολικά 25 περιστατικά, ενώ το 2021 αυξήθηκαν στα 58. Το 2022 μειώθηκαν στα 53 και το 2023 έπεσαν στα 47.
Το σύνολο των ατόμων που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία στις διάφορες μορφές, είναι 181 άτομα, άνδρες – γυναίκες και παιδιά, ενώ φυσικά οι γυναίκες κατέχουν την πλειοψηφία των θυμάτων.
Η έρευνα του «Π.Τ.» αφορούσε γενικά την ενδοοικογενειακή βία. Ενδεικτικά μόνο, δημοσιεύουμε σήμερα εδώ τα στοιχεία για το 2023, μια χρονιά εντελώς διαφορετική μετά από τις τρεις προηγούμενες (2020 – 2021 – 2022), όπου είχαμε τα μέτρα κατά της υγειονομικής πανδημίας.
Τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας παραμένουν υψηλά το 2023, αν και τα περιστατικά που έχουν φτάσει στην Αστυνομία μειώνονται στα 48 από τα 54 που ήταν το 2022.
Όσον αφορά στους άνδρες, το 2023 τα θύματα αυξάνονται κατά δυο και από 7 ανεβαίνουν στα 9. Έτσι, στην ηλικία των 13 – 18 ετών είχαμε 1 θύμα, ενώ στην ομάδα 35 – 45 ετών είχαμε 3 θύματα. Μεταξύ των 45 – 60 ετών είχαμε 2 θύματα, όπως 2 θύματα είχαμε και στις ηλικίες 60 -75 ετών. Από 75 ετών και άνω έχουμε 1 θύμα.
Αναφορικά με τις γυναίκες, έχουμε συνολικά 39 θύματα, ενώ το 2022 ήταν στα 47 άτομα. Και ακόμα, αρκετά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά στις ηλικίες μεταξύ 35 – 45 ετών.
Αναλυτικότερα, στις ηλικίες 7 – 13 ετών είχαμε 1 θύμα, ενώ μεταξύ 18 – 21 ετών είχαμε 4 θύματα. Από 21 – 25 ετών είχαμε 3 θύματα και μεταξύ 25 – 30 ετών 1 θύμα. Στα 6 θύματα ανέρχονται τα θύματα στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 -35 ετών και εκτοξεύονται στα 13 στην ομάδα 35 – 45 ετών. Στις ηλικίες μεταξύ 45 – 60 τα θύματα μειώνονται στα 7 άτομα και στα 2 στις ηλικίες μεταξύ 60 – 75 ετών, ενώ έχουμε 2 άτομα για άνω των 75 ετών.