Βάλσαμο η βροχή για τους Δραμινούς
παραγωγούς καλαμποκιού, ηλίανθου και σιτηρών
► Πιθανά προβλήματα στις όψιμα ανθισμένες κερασιές!
► Δηλώσεις του γεωπόνου κ. Σίμογλου στον «Πρωινό Τύπο»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΠΟΡΕΙ πολλές φορές, όλους εμάς που διαβιώνουμε στο άστυ των πόλεων να μας ενοχλεί η βροχή, να μας εμποδίζει να κάνουμε τα ψώνια μας, να μας εμποδίζει να απολαύσουμε μια βολτούλα, όμως βροχές όπως αυτών των ημερών, πολλές φορές, αποτελούν βάλσαμο για τις σπορές, αναλόγως των εποχών πάντοτε.
Στη Δράμα, το 2017 και το 2018, είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα λειψυδρίας, περισσότερο ή λιγότερο έντονο σε κάποια περιοχές του Νομού. Παρ’ όλα αυτά, η βροχή που πέφτει αυτές, τις μέρες, είναι σχεδόν λυτρωτική για την σπορά του καλαμποκιού, του ηλίανθου αλλά και των σιτηρών.
Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο Γεωπόνος – Εντομολόγος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου, «η βροχή αυτή είναι πολύ καλή, γιατί είναι ποτιστική» και τονίζει ότι, «στην εποχή που είμαστε τώρα, συνεχίζονται οι σπορές του καλαμποκιού, ενώ έχουν γίνει σπορές σε μεγάλο ποσοστού του ηλίανθου».
Σύμφωνα με τον Γεωπόνο της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας, «πρόκειται για ποτιστική βροχή και απ’ όσο ξέρουμε μέχρι τώρα, δεν είχαμε κάποια έντονα φαινόμενα στην περιοχή μας».
Σημειώνει ακόμα ο κ. Σίμογλου, ότι «σε κάποιες περιοχές όπως στα Κοκκινόγεια, είδαμε τις προηγούμενες μέρες να ποτίζουν τα σιτάρια, οπότε και γι’ αυτές που περιμένουμε να φυτρώσουν ή και γι’ αυτά που μόλις ξεκίνησαν να φυτρώνουν όπως ο ηλίανθος, η βροχή ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Γενικά είναι μια πολύ θετική βροχή».
Η ανάπτυξη εντόμων
Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει ο κ. Σίμογλου, για τα δέντρα που αυτή την εποχή είναι ήδη ανθισμένα, «και κυρίως κάποιες μεσο-όψιμες κερασιές για παράδειγμα ή και κάποιες μηλιές που τώρα είναι ανθισμένες, οπωσδήποτε μια τέτοια βροχή και μια τέτοια υγρασία, προκαλεί πιέσεις για ασθένειες στα άνθη, οπότε έχουν ανάγκη για προστασία για ψεκασμούς κατά της Μονίλιας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το έντομο Διαβρώτικα που πλήττει το καλαμπόκι εξαιτίας της συνεχούς καλλιέργειάς του για πολλές χρονιές, ο Γεωπόνος κ. Σίμογλου σημειώνει ότι «πέρυσι τα καλαμπόκια είχαν μειωθεί αρκετά. Φέτος, δεν μπορεί κανείς ακόμα να γνωρίζει τι μπορεί να γίνει. Απ’ όσο βλέπουμε πάντως, μάλλον οι σπορές του καλαμποκιού θα κυμανθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα», ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν βλέπω, τουλάχιστον εγώ, θεαματική αύξηση και λόγω τιμών του καλαμποκιού».
Μιλώντας για την λεγόμενη αμειψισπορά, την εναλλαγή καλλιεργειών δηλαδή στο καλαμπόκι, επισημαίνει ότι «επειδή πέρυσι άλλαξαν τα χωράφια, μειώθηκαν και ειδικά σε περιοχές όπως στο Νεροφράκτη και την Αγία Παρασκευή όπου είχαμε έντονο πρόβλημα με το Διαβρώτικα, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μικρότερο πρόβλημα από το έντομα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές με χωράφια στα οποία συνεχίζεται η επαναλαμβανόμενη σπορά καλαμποκιού».
Στην ερώτηση για το πότε εμφανίζεται το έντομο Διαβρώτικα, επισημαίνει ο κ. Σίμογλου, ότι στο ριζικό σύστημα εμφανίζεται το Μάιο, όπου η προνύμφη κάνει ήδη μεγάλη ζημιά στη ρίζα, ενώ ως ενήλικο κάνει την εμφάνισή τους τις αρχές Ιουνίου. «Από 15 Μαΐου εμείς ξεκινάμε να βάζουμε παγίδες για να δούμε πότε ξεκινάει η έξοδος του εντόμου».