Μιλάει στον «Π.Τ.» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
Βασιλείου: «υπάρχει σοβαρή έλλειψη
Μικροβιολόγων και Ακτινολόγων˙ πολλοί
συνάδελφοι έχουν φύγει στο εξωτερικό…»
«Ζητάμε να καταργηθεί το claw back, που ήταν ένα μνημονιακό μέτρο. Εφόσον τα μνημόνια έχουν καταργηθεί ζητούμε να καταργηθεί και αυτό»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΝΕΕΣ διαμαρτυρίες εισέρχονται για άλλη μια φορά, τα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Μικροβιολογικά Εργαστήρια και τα Ιδιωτικά Ιατρικά Πολυϊατρεία και άλλοι στους ίδιους τομείς, όσον αφορά το ζήτημα με τις δυσβάσταχτες κρατήσεις και τα κουρέματα που τους γίνονται και όπως υποστηρίζουν «οδηγούν στο λουκέτο κλινικοεργαστηριακούς, εργαστηριακούς ιατρούς και πολυϊατρεία της γειτονιάς, προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), «οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα όπου ο ασφαλισμένος ενώ πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας που είναι οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία».
Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται στάσεις διαμαρτυρίας για την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ζητώντας την κατάργηση του claw back. Στη Δράμα, η διαμαρτυρία αυτή θα έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι και για λίγα λεπτά, έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ Δράμας στο Διοικητήριο.
Δυσκολίες με τις εξετάσεις
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, αναφέρεται στα ζητήματα και προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των Διαγνωστικών Κέντρων, Μικροβιολογικών Εργαστηρίων κ.α.
Όπως επισημαίνει μάλιστα, η διαμαρτυρία θα είναι πανελλαδική και «ζητάμε να καταργηθεί το claw back, μιας και όπως μας είχαν πει, ήταν ένα μνημονιακό μέτρο. Εφόσον τα μνημόνια έχουν καταργηθεί ζητούμε να καταργηθεί και αυτό».
Όπως σημειώνει η ίδια, «στη Δράμα η διαμαρτυρία θα γίνει έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Διοικητήριο Δράμας, συμβολικά, θα υποβάλλουμε το υπόμνημα και θα φύγουμε».
Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί για τη Δράμα, η κα. Βασιλείου τονίζει ότι «είμαστε ένας νομός που μαστίζεται από ανεργία, έχουμε μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων, υπάρχει μια μεγάλη μετακύληση πληθυσμού και από όμορους Νομούς, εξυπηρετώντας τα χωριά των Σερρών και της Καβάλας».
Τονίζει ακόμα ότι, «οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αρκετές εξετάσεις, οι οποίες δεν γίνονται στα Νοσοκομεία. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τις μαστογραφίες και τους υπερήχους, καθώς οι εξωτερικοί γιατροί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. Για να κλείσει κάποιος ραντεβού για υπέρηχο νεφρών για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένει τρεις μήνες. Δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης και να μην πούμε για μαστογραφίες και υπέρηχο μαστών, εξετάσεις οι οποίες ναι μεν διαφημίζονται ότι γίνονται δωρεάν, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο κάποιος να κλείσει ραντεβού».
Έλλειψη ειδικοτήτων
Όπως επισημαίνει επίσης χαρακτηριστικά η κα. Βασιλείου, «υπάρχει σοβαρή έλλειψη ειδικοτήτων, όπως οι Μικροβιολόγοι και Ακτινολόγοι, καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Και το κενό που αφήνουν πίσω τους, δεν καλύπτεται».
Σημειώνει επίσης, ότι, «η ραχοκοκαλιά ενός Νοσοκομείου είναι η Παθολογική Κλινική, από την οποία φιλτράρονται όλα τα περιστατικά» και αναρωτιέται: «Πώς θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, πώς θα λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο Προσωπικός γιατρός, χωρίς την παρουσία γιατρών. Και πώς θα λειτουργήσουν αυτά, χωρίς τα ιδιωτικά εργαστήρια».
Όπως τονίζει ιδιαίτερα, «η Ελλάδα από χώρα που παράγει ιατρούς θα γίνει χώρα με έλλειψη ιατρών που θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και θα τους εκμεταλλευτούν άλλοι, ενώ οι φόροι του Ελληνικού λαού τους έχουν σπουδάσει.
Ήδη διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα σε ειδικευόμενους στα Νοσοκομεία στους κλάδους της εργαστηριακής διάγνωσης από αυτή την απαράδεκτη πολιτική αφανισμού του επιστημονικού προσωπικού της χώρας».
Τα προβλήματα των εργαστηρίων
Αναφερόμενη στα προβλήματα των Μικροβιολόγων, Διαγνωστικών Εργαστηρίων κ.α., σημειώνει ότι, «για όσα αρνείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καταλογίζονται οι δαπάνες για τη διενέργεια εξετάσεων/ πράξεων των ασφαλισμένων στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι λοιπόν για μια εξέταση που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30-40%».
Όπως εξηγεί, «η αναδρομική είσπραξη του claw back που δεν είχε εισπραχθεί, σε συνδυασμό με το claw back του τρέχοντος έτους πλησιάζει το 1,02 δις, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυϊατρείων.
Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας ζει έναν ατέλειωτο εφιάλτη με εξαφάνιση των εισοδημάτων τους σε μία αέναη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ που εξαφανίζει όλη τη ρευστότητα των διαγνωστικών δομών, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους».
Τέλος, οι ιατροί του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, καλούν τους πολίτες «να αντιληφθούν τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτής της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και τις παροχές υγείας! Το ιατρείο και το εργαστήριο της γειτονιάς είναι καταδικασμένο σε αιφνίδιο θάνατο από ένα αόρατο χέρι. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει! Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς αλλά να μας πληρώνει το κράτος. Κάθε εξέταση που εκτελείται να πληρώνεται όσο αναγράφει το παραπεμπτικό».