ΒΙΑ & ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ των ΑΝΗΛΙΚΩΝ:
Οι διαστάσεις ενός σύνθετου κοινωνικού
φαινομένου – Πρόληψη & καταστολή
Μια εξαιρετικά επίκαιρη και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Του Αναστάσιου Μ. Πούλιου
Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Την Τετάρτη 20-11-2024, στις 7.30 μ.μ ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος «Αιμίλιος Θ. Καλαϊτζίδης», στην Καλλίφυτο Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας διοργανώνει ημερίδα με θέμα: ΒΙΑ & ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ των ΑΝΗΛΙΚΩΝ: Οι διαστάσεις ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου – Πρόληψη & καταστολή, με εισηγήτριες τις: Αγάπη Κανδυλάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ και Μαργαρίτα Γασπαρινάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, μετά τις εισηγήσεις των οποίων θα ακολουθήσει συζήτηση επί των ζητημάτων που θα αναπτυχθούν, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των παρευρισκομένων.
Ενδεικτικά δημοσιεύματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο:
Μέσα στο 2023 σε παράνομες πράξεις προέβησαν 10.776 ανήλικοι, 1.100 εκ των οποίων ήταν έως 11 ετών και 1.400 από 12 έως 14 ετών. Μία στις τέσσερις παραβάσεις αφορά σε κλοπές, και μία στις πέντε σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1-4-2024.
Κατά 70% αυξήθηκε η ανήλικη παραβατικότητα μεταξύ 2020 και 2023 στη χώρα μας, με τις υποθέσεις ανηλίκων με τις οποίες ασχολήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. να σημείωσαν αύξηση 60% την ίδια περίοδο. H.T. in.gr, 3-2-2023.
Το πρώτο 8μηνο του 2024 έχει καταγραφεί αύξηση κατά 47% στα περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (4.875 ήταν πέρυσι, 7.180 φέτος), ενώ κατά 45% αυξήθηκαν οι ανήλικοι δράστες (6.157 πέρυσι, 8.978 φέτος). H.T. iEidiseis, 25-9-2024.
Η νεανική βία και παραβατικότητα δεν είναι βέβαια σύμπτωμα της εποχής μας, καθότι, εάν ανατρέξουμε σε ιστορικά στοιχεία προηγούμενων χρονικών περιόδων θα διαπιστώσουμε ότι πάντοτε υπήρξαν τέτοιου είδους φαινόμενα, ωστόσο, η συχνότητα, αλλά κυρίως η μορφή και η ένταση της παραβατικότητας των ανηλίκων φαίνεται ότι έχουν πάρει απειλητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, επιχειρεί εδώ και έτη, να ευαισθητοποιεί, ενημερώνει αλλά και δραστηριοποιεί τους συμπολίτες μας, σε ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, ζητήματα τα οποία, με αφετηρία τον επιστημονικό προσανατολισμό του Συλλόγου, απασχολούν και ενδιαφέρουν όλους μας.
Το θέμα της συγκεκριμένης ημερίδας, η παραβατικότητα των ανηλίκων, το οποίο για πρώτη φορά γίνεται αντικείμενο ανάλυσης και επιστημονικής προσέγγισης στη Δράμα, πέρα από τον επίκαιρο χαρακτήρα του, αποτελεί ζήτημα που αφορά όχι μόνο γονείς, εκπαιδευτικούς και εν γένει όλους όσους έχουν άμεση και καθημερινή επαφή και σχέση με ανήλικους, αλλά κυρίως τους ίδιους τους νέους, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν συνεχώς πρωτόγνωρες προκλήσεις και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισής τους.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, με αφετηρία την ημερίδα αυτή, ξεκινάει μια προσπάθεια ανάλυσης αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου. Καλούμε λοιπόν τους δραμινούς συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν την ημερίδα, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά σ` αυτήν γιατί η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που για την αντιμετώπιση του χρειάζεται συνεργασία πολιτείας, οικογένειας, σχολείου, κοινωνικών ομάδων και εν τέλει όλων μας.
Βιογραφικά εισηγητριών
Η Αγάπη Κανδυλάκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθύντρια του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΕΚΠΑ-ΔΠΘ και Πανεπιστήμιο Κρήτης) στη Συμβουλευτική. Μέλος της επιστημονικής Επιτροπής της ΔΟΣΥΠ (Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του ΔΠΘ) και της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του ΔΠΘ.
Η Μαργαρίτα Γασπαρινάτου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διδάσκουσα (Σ.Ε.Π) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εγκληματολογικές και Ποινικές προσεγγίσεις της διαφθοράς, του Οικονομικού και του Οργανωμένου
εγκλήματος». Είναι δικηγόρος Πειραιά και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και ερευνητικά προγράμματα, είναι διδάσκουσα στο διεθνές διαπανεπιστημιακό δίκτυο “Criminal Justice and Critical Criminology”, ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας για τη Μελέτη του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου (ΕΕΜΕΚΕ) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αντιγόνη: Το ερώτημα». Μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εγκληματολογία, την αντεγκληματική πολιτική, τη νεανική
παραβατικότητα, τη διαφθορά, το οικονομικό και οργανωμένο έγκλημα. Έχει συγγράψει τα βιβλία :«Νεανική Παραβατικότητα και Αντεγκληματική πολιτική», Νομική Βιβλιοθήκη, 2020 και «Επικινδυνότητα. Η διαδρομή μίας «επικίνδυνης» κατασκευής», Εκδόσεις Τόπος, 2020.