Home > Νέα > Βιωματικό σεμινάριο κατασκευής ηλιακών ρολογιών στο Γυμνάσιο Νικηφόρου

Βιωματικό σεμινάριο κατασκευής ηλιακών ρολογιών στο Γυμνάσιο Νικηφόρου

Από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας

Βιωματικό σεμινάριο κατασκευής

ηλιακών ρολογιών

στο Γυμνάσιο Νικηφόρου

 

 

 

ΜΕ ΜΙΑ πολύ ενδιαφέρουσα δράση συνεχίζει τις εκδηλώσεις του ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «ο Πήγασος», καθώς το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε βιωματικό σεμινάριο κατασκευής ηλιακών ρολογιών.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για την Αστρονομία στην Εκπαίδευση, στους χώρους του Γυμνασίου με Λ.Τ. Νικηφόρου.

Εισηγητές ήταν ο πρόεδρος του «Πηγάσου» και εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Λ.Τ. Νικηφόρου κ. Μιχάλης Δογραματζίδης, και ο κ. Αργύρης Δρίβας, Εθνικός Συντονιστής της Ένωσης  για την Αστρονομία στην Εκπαίδευση. Επιστημονικός σύμβουλος του σεμιναρίου ήταν ο Dr  Άγγελος Τσιάρας, αστρονόμος-φυσικός, UCL University.

Στο βιωματικό σεμινάριο συμμετείχαν 34 εκπαιδευτικοί, από το Σουφλί μέχρι τη Ναύπακτο. Το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή ηλιακών ρολογιών ήταν έντονο και βρήκε πρόσφορο έδαφος στον τρόπο με τον οποίο οι δυο εισηγητές είχαν οργανώσει τη θεωρία, την επίδειξη και την πρακτική εφαρμογή.

Αφού ξεναγήθηκαν στο Πάρκο Ηλιακών Ρολογιών στην αυλή του Γυμνασίου, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες παρακολούθησαν θεωρητική ενημέρωση για τη λειτουργία και την κατασκευή των ηλιακών ρολογιών. Το καλύτερο κομμάτι όμως του σεμιναρίου ήταν η κατασκευή σε μικρή κλίματα τεσσάρων ηλιακών ρολογιών (ισημερινό, οριζόντιο, κατακόρυφο, πολικό) σαν αυτά που είδαν στο Πάρκο. Η πρώτη μέρα έκλεισε με αστροπαρατήρηση στην αυλή του Γυμνασίου Λ.Τ. Νικηφόρου με τα τηλεσκόπια του «Πηγάσου».

Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε την μελέτη του αναλημματικού ρολογιού και επίδειξη του λογισμικού Shadows, που επιτρέπει στους χρήστες του να κατασκευάσουν εύκολα ηλιακά ρολόγια, ακόμη και στην αυλή του σχολείου ή οπουδήποτε αλλού. Ο εθνικός συντονιστής της Διεθνούς Ένωσης για την Αστρονομία στην εκπαίδευση τόνισε το ρόλο της κατασκευής ηλιακών ρολογιών ως δραστηριότητα STEM και STEAM που μπορεί να εμπλέξει δημιουργικά πολλά γνωστικά αντικείμενα αλλά και τις τέχνες.

Έγινε ακόμη και επίδειξη χάραξης ηλιακού ρολογιού πάνω σε μάρμαρο, στην οποία συμμετείχαν οι επιμορφούμενοι και οι επιμορφούμενες.

Το σεμινάριο έκλεισε με την κλήρωση ενός ηλιακού μαρμάρινου ρολογιού το οποίο κέρδισε ένας από τους συμμετέχοντες. Ευχόμαστε να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η επαφή των συμμετεχόντων και των συμμετεχουσών μεταξύ τους αλλά και με τους εισηγητές και τον κ. Τσιάρα, που απάντησαν σε όλες τις απορίες τους, ότι ενίσχυσε το ενδιαφέρον τους όχι μόνο για τα ηλιακά ρολόγια αλλά και για την επιστήμη της Αστρονομίας, με την ελπίδα να καταλήξει και σε ένα δίκτυο σχολείων στην ευρύτερη περιοχή μας που να ασχολούνται με την Αστρονομία και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.