Home > Πρώτο Θέμα > Βράβευση 7 δραμινών σχολείων στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ελληνισμό της Ανατολής-Μόνο πρωτιές από τα σχολεία της Δράμας

Βράβευση 7 δραμινών σχολείων στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ελληνισμό της Ανατολής-Μόνο πρωτιές από τα σχολεία της Δράμας

Μόνο πρωτιές από τα σχολεία της Δράμας

Βράβευση 7 δραμινών σχολείων

στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό

για τον Ελληνισμό της Ανατολής

Δημοτικό Σχ. Καλλιφύτου, 1ο Δημοτικό Σχ. Δράμας, Μουσικό Σχολείο Δράμας, 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης, 1ο ΓΕΛ Δράμας, 3ο ΓΕΛ Δράμας, ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΙΕΣ μπορεί να περιμένει κανείς από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Και αυτό δείχνει το πόσο καλή δουλειά γίνεται τελικά από τους εκπαιδευτικούς, το πραγματικό ενδιαφέρον μαθητών και μαθητριών και φυσικά, το πόσο βοηθούν σε όλες αυτές τις διαδικασίες, οι δύο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Δράμας.

Αυτή τη φορά, στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη» που διοργάνωσε τη σχολική χρονιά 2023 – 2024 η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Λύκεια της Δράμας, κατάφεραν να πάρουν νέες πρωτιές.

«Στόχος του διεθνούς διαγωνισμού, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ένα μνημόσυνο για τους χιλιάδες νεκρούς που είχε ο ελληνισμός στον ξεριζωμό του 1922, ενώ αποτελεί και ένα προσκλητήριο επαγρύπνησης σε μια δύσκολη εποχή που οι γενοκτονίες ψυχών και συνειδήσεων δεν έχουν εξαλειφθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το 1ο Δημοτικό σχ. Δράμας.

Τα βραβεία για τα σχολεία της Δράμας

1ο βραβείο

– Μουσικό Σχολείο Δράμας «Σα στράτας του ξεριζωμού» – Εκπαιδευτικοί: Αμπερίδης Γιώργος, Χατζηιωαννίδης Ηρακλής, Αποστολίδης Απόστολος  και 14 μαθητές.

– Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου «Οι πρώτες κατοικίες των προσφύγων του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Θράκης στην Καλλίφυτο Δράμας – Εκπαιδευτικοί: Δεμίρογλου Παντελής, Αβραμίδου Σοφία και 8 μαθητές.

– 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης «Αρετή Βογιατζή Μελαδίνη» σε σύμπραξη με το 3ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και το 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Λέσβου – εκπαιδευτικοί: Βραμέντζαλη Ελένη, Γαζιώτου Ευαγγελία, Παπαδοπούλου Αναστασία (από Προσοτσάνη), Παπαδημητρίου Βασιλική, Τσολερίδου Σοφία, Χλιοπάνου Αικατερίνη (από Ωραιόκαστρο) και Κοχλιαρίδου Ανέζα, Μιχαηλίδου Θεοδώρα και Χαμαλέλλη Δέσποινα (από Καλλονή Λέσβου) και 28 μαθητές από Προσοτσάνης, 32 μαθητές από Ωραιόκαστρο και 16 μαθητές από Καλλονή Λέσβου.

– 1ο ΓΕΛ Δράμας, 3ο ΓΕΛ Δράμας και ΓΕΛ Κάτω Νευροκοπίου «Αντάμωμα σχολείων και πολιτισμών» – Εκπαιδευτικοί: 1ο ΓΕΛ Δράμας – Ιωαννίδης Ιωάννης, Ρομποκού Άνθη, Συνοδινού Ευδοκία, Τριανταφυλλίδου Ευγενία, από το 3ο ΓΕΛ Δράμας – Ιωαννίδης Ιωάννης, Παπαδοπούλου Ελπινίκη, Σουλτάνη Παρασκευή. Από το ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου – Καϊσίδου Αναστασία, Μωυσιάδης Αναστάσιος και Ριζόπουλος Γεώργιος. Επίσης 18 μαθητές από 1ο ΓΕΛ Δράμας, 18 μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Δράμας και 17 μαθητές από το ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου.

2ο βραβείο

1ο Δημοτικό σχ. Δράμας «Αντάμωμαν» – Εκπαιδευτικοί: Κατεμλιάδης Βασίλειος, Γοργολίτσα Αποστολία, Παρουσίνας Αλέξανδρος και 14 μαθητές (βλέπε φωτο)*.

Το 1ο Δημοτικό σχ. Δράμας, εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με την βράβευσή του, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι, «οι μαθητές και μαθήτριες της Δ2 τάξης, εργάστηκαν πυρετωδώς, ερμηνεύοντας και χορεύοντας ένα μοναδικό τραγούδι με το οποίο συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό: “Σα στράτας του ξεριζωμού”. Τους στίχους και τα κείμενα έγραψε ο κ. Σπύρος Αμάραντος, η λύρα τραγούδησε στα χέρια του κ. Αριστοτέλη Αρχιτεκτονίδη, το νταούλι χτύπησε ρυθμικά ο κ. Λάζαρος Φωτιάδης, τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών υλοποίησε η μουσικός του σχολείου κ. Αποστολία Γοργολίτσα, την ηχητική και εικονοληπτική τεχνική επεξεργασία έφερε σε πέρας ο καθηγητής πληροφορικής του σχολείου κ. Αλέξανδρος Παρουσίνας, τη χοροδιδασκαλία υλοποίησε η δασκάλα ποντιακών χορών κ. Σαλώμη Μιχαηλίδου, τις φορεσιές δάνεισε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» και τη συνολική ευθύνη της οργάνωσης και της ολοκλήρωσης της προσπάθειας την είχε ο δάσκαλος της τάξης κ. Βασίλης Κατεμλιάδης. Αμέριστη ήταν σε όλες τις στιγμές εξέλιξης του εγχειρήματος η κάθε είδους και με κάθε τρόπο υποστήριξη που παρείχαν οι γονείς των παιδιών.

Το τραγούδι είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σχολείου … https://1dim-dramas.dra.sch.gr  και στο σύνδεσμο… https://drive.google.com/file/d/1H3EPcDk3tSRzxbK4fWuh9AljW-fmz2Wi/view».

Μουσικό Σχολείο Δράμας

Ανακοίνωση για τη βράβευσή του εξέδωσε επίσης και το Μουσικό Σχολείο Δράμας, στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Μουσική και λόγος. Η ιστορία αφηγείται την αγάπη μεταξύ του Ανέστη και της Σοφίας, οι οποίοι γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στα Αμπελάκια Δράμας. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκείνη την χρονική περίοδο αποτέλεσαν την αφορμή για τους μαθητές μας να αυτοσχεδιάσουν και να συνθέσουν την δική τους μουσική «ιστορία».

Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα και τα ονόματα των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν: Κοκκινασίδου Ευδοξία (λύρα Πόντου, Γ’ Λυκείου), Φωτιάδης Θανάσης (παραδοσιακά κρουστά, Β’ Λυκείου), Χατζηαθανασιάδης Αναστάσιος (ηχοληψία, Α’ Λυκείου), Τερζή Καλλιόπη (κανονάκι, Α’ Λυκείου), Ευθυμιάδου Γεωργία (τραγούδι, συγγραφή διηγήματος, γ’ γυμνασίου), Πασχαλίδης Δημήτρης (αφήγηση, β’ γυμνασίου).

Τη δουλειά του Μουσικού Σχολείου Δράμας μπορείτε να τη δείτε στο σύνδεσμο: https://soundcloud.com/giorgos-amp/antamoman_moysiko-scholeio?si=a9621d0c358a4e96b075bda7c72c3a0e&utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=social_sharing

* Η φωτογραφία είναι από το σχετικό βίντεο που λάβαμε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας.