Home > νέα > Βραβεύθηκε από τη NASA εργασία του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας για τα αιωρούμενα σωματίδια και τους αιφνίδιους θανάτους Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Φυσικός του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Συμεών Σαχινίδης

Βραβεύθηκε από τη NASA εργασία του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας για τα αιωρούμενα σωματίδια και τους αιφνίδιους θανάτους Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Φυσικός του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Συμεών Σαχινίδης

Μεγάλη ζημιά από την καύση ξύλων στο τζάκι

Βραβεύθηκε από τη NASA εργασία

του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας για τα αιωρούμενα

σωματίδια και τους αιφνίδιους θανάτους

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Φυσικός του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Συμεών Σαχινίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εργασία με θέμα την εποχιακή διακύμανση των αιωρούμενων σωματιδίων και τους αιφνίδιους θανάτους, που διενέργησε ο καθηγητής Φυσικής κ. Συμεών Σαχινίδης, βραβεύτηκε από τη NASA το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας.

«Σκοπός της εργασίας, είναι η μελέτη των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, κατά τη διάρκεια των ετών 2020-2022, καθώς επίσης και η ανάλυσή τους, ώστε να διακρίνουμε εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ τους στις διάφορες εποχές του κάθε έτους, και στη συνέχεια να εξάγουμε τα συμπεράσματα, αναφορικά με το αν σχετίζονται με τους αιφνίδιους θανάτους», επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σαχινίδης.

Αρχικά, η έρευνα αυτή του κ. Σαχινίδη είχε δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό της ιατρικής, καταδεικνύοντας ότι, τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν ολέθριες επιπτώσεις στην καρδιά, στα αγγεία και στους πνεύμονες, με τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις να είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες.
Όπως τονίζει ο κ. Σαχινίδης και σύμφωνα με την έρευνα αυτή, «οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που εκπέμπονται από φορτηγά, λεωφορεία και τζάκια αυξάνουν τον κίνδυνο μοιραίων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Μελετήθηκαν δεδομένα των πηγών προέλευσης των αιωρούμενων σωματιδίων και μέσω των διαγραμμάτων οι μαθητές έδειξαν ότι στην αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων καθοριστικό ρόλο παίζουν ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και τα τζάκια».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από την επεξεργασία των δεδομένων, προέκυψαν διαγράμματα στα οποία απεικονίζονται είτε η ημερήσια είτε η εβδομαδιαία συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων κάθε εποχής. Ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι στις εβδομάδες που επιλέχτηκαν συνήθως συμπεριλαμβάνονταν η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου καθώς και η περίοδος των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Σαχινίδη και των μαθητών του, «στους θερινούς μήνες τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) παρουσιάζουν τις μέγιστες τιμές κατά τις ώρες 07:00 – 10:00 π. μ. και 20:00-24:00 μ. μ. Είναι χαρακτηριστική η εμφάνιση ελαχίστου, κατά τις νυχτερινές ώρες (01:00 – 05:00 π.μ.) και κατά τις μετα-μεσημβρινές ώρες (14:00-19:00 μ. μ.). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει μία πηγή εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων, η οποία είτε έχει αυτόν τον κύκλο, είτε συνεισφέρει σημαντικά στη συγκέντρωση αυτών ακόμα και μετά τις απογευματινές ώρες και υπερτερεί αυτή της κυκλοφορίας, ιδιαίτερα τις πρώτες βραδινές ώρες.

Στους χειμερινούς μήνες η σημαντικότητα αυτού του προβλήματος καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ανεξαρτήτου ημέρας, παραμένουν αυξημένες οι τιμές κατά τη διάρκεια ακόμη και της νύχτας, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει μία επιπλέον πηγή εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων που προέρχεται από τις εστίες θέρμανσης και ιδιαίτερα των τζακιών».

Αυτό που κυρίως επισημαίνει ο κ. Σαχινίδης, είναι ότι, «ως ομάδα μπορούμε να συμβάλλουμε με την πληροφόρηση του κόσμου. Να προτείνουμε τρόπους για να επιτευχθεί η μείωση της ατμοσφαιρική ρύπανσης. Αναφέρουμε μερικά μέτρα ως παράδειγμα: α) Προώθηση ανταγωνιστικών δημόσιων συγκοινωνιών, β) δημιουργία πράσινου μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα, γ) καλύτερη θερμομόνωση των κατοικιών, το οποίο βοηθούσε στην εξοικονόμηση πετρελαίου και στην αποστροφή των τζακιών ως μέσο θέρμανσης, δ) η ομαδική θέρμανση νέων οικισμών, μέτρο που αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα με τα παραπάνω. Επιπλέον, ένας διαφορετικός τρόπος που όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην μείωση των ρύπων, αποτελεί η αλλαγή συνηθειών της καθημερινότητάς μας, είναι η χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, όπως το ποδήλατο».

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφέροντας ότι «ένα τζάκι εκπέμπει τόσα αιωρούμενα σωματίδια, όσο 1.000 νέα αυτοκίνητα ανά ημέρα. Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο. Ωστόσο, έρευνες έδειξαν ότι τους χειμώνες 2020-2022 οι συγκεντρώσεις τις κρύες νύχτες έφταναν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Σαχινίδης, «το συγκεκριμένο φαινόμενο με τα υψηλά επίπεδα, οφείλεται αποκλειστικά στην καύση ξύλων. Εμείς εξετάσαμε το Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης, ενώ κάτι ανάλογο συνέβαινε και για τη Δράμα. Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπως τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, υπήρξε αύξηση των ρύπων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό».