Μιλάει για το έργο του στον «Π.Τ.»
Βραβεύτηκε από την Ακαδημία
Αθηνών ο Δραμινός Επιστήμονας
Δημήτριος Αμπατζίδης
Για την καλύτερη ερευνητική εργασία στον τομέα της Γεωδαισίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΛΛΗ ΜΙΑ σημαντική διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών, έρχεται για έναν Δραμινό επιστήμονα. Πρόκειται για τον Δρ. Δημήτριο Αμπατζίδη, ο οποίος βραβεύτηκε στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών που έγινε στο Μέγαρο της Ακαδημίας την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Αμπατζίδης, έλαβε το βραβείο «Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου», με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για την καλύτερη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, μαζί με τους κ.κ. Αντώνιο Μουρατίδη, Κυριάκο Μπαλιδάκη και τον κ. Lin Wang. Ο κ. Αμπατζίδης βραβεύτηκε ως πρώτος συντάκτης της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας.
Μιλώντας στον «Π.Τ.», ο κ. Αμπατζίδης επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ερευνητική εργασία, η οποία πραγματεύεται μετασχηματισμούς παγκοσμίων δικτύων GNSS, με μια μέθοδο που είναι τουλάχιστον 200 φορές πιο γρήγορη από την υπάρχουσα».
Όπως μας εξηγεί, «τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για πολύ υψηλής ακρίβειας μετρήσεις, για μελέτη τεκτονικών αποτυπώσεων, υπολογισμούς τροχιών δορυφόρων και υπολογισμό θέσης με ακρίβεια χιλιοστών».
Αυτό που κυρίως σημειώνει ο κ. Αμπατζίδης, «η ασχολία μου είναι τα λεγόμενα συστήματα αναφοράς. Και αυτό έχει να κάνει με τον πολύ ακριβή προσδιορισμό θέσης στη γήινη επιφάνεια, της τάξεως του χιλιοστού. Οπότε, με τέτοιους τρόπους και επειδή είναι πολύ μεγάλα τα δίκτυα και χρειάζονται πολύ μεγάλη υπολογιστική ισχύ, προσπαθούμε να βρούμε κάποιες πατέντες ώστε να μην έχουμε αριθμητικές δυσκολίες».
Επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος στον «Π.Τ.», ότι «στην ουσία δημιουργήσαμε έναν αλγόριθμο, ο οποίος διευκολύνει σε ένα μεγάλο βαθμό τον υπολογισμό χωρίς να χάνει σε ακρίβεια. Είναι σαν να εφαρμόζουμε τον πλέον αυστηρό αλγόριθμο, ο οποίος είναι πολύ πιο γρήγορος».
Ο κ. Αμπατζίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στις Σέρρες. Είναι γιος του αείμνηστου αντινομάρχη Δράμας Χριστόφορου Αμπατζίδη.
Βιογραφικά στοιχεία γύρω από την επιστήμη της Γεωδαισίας
Οι βασικές σπουδές που Δρ. Αμπατζίδη είναι:
Ιανουάριος 2008 – Ιούνιος 2011: Διδακτορικό Δίπλωμα του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ. με βαθμό «Άριστα», για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής: «Μελέτη για την βέλτιστη υλοποίηση ενός γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς στον Ελλαδικό χώρο».
Οκτώβριος 2006 – Νοέμβριος 2007: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης «Γεωπληροφορική» με ειδίκευση : «Σύγχρονες Γεωδαιτικές Εφαρμογές» του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ.
Οκτώβριος 2001 – Οκτώβριος 2006: Δίπλωμα Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Τα κύρια επιστημονικά πεδία ενασχόλησης του Δρ. Χριστόφορου Αμπατζίδη είναι:
Ι. Υλοποίηση γεωδαιτικών συστημάτων αναφοράς
- Επεξεργασία παρατηρήσεων GNSS και SLR
III. Τεκτονική Γεωδαισία
- Παρακολούθηση παραμορφώσεων
- Τεχνικές αναπαράστασης Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους
- Αξιολόγηση της ακρίβειας των Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους
VII. Μετασχηματισμοί συντεταγμένων σε διάφορα Γεωδαιτικά Συστήματα Αναφοράς
VIII. Προχωρημένες Τεχνικές Συνορθώσεων Παρατηρήσεων
- Θαλάσσια Γεωδαισία και Δορυφορική Αλτιμετρία
- Μελέτη Γεωειδούς σε τοπική κλίμακα
ΧΙ. Αξιολόγηση βυθομετρικών χαρτών μέσω χρήσης δεδομένων ηχοβόλισης
Υποτροφίες – Διακρίσεις – Βραβεία
Δεκέμβριος 2020: Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής του 3ου Συνεδρίου Αραβικού Περιοδικού Γεωεπιστημών.
Οκτώβριος 2014: Επιλεχθείς για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής υποτροφίας από τον Ελληνικό Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης «Δήμητρα» (εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Λόγω αναχώρησης του στην Γερμανία και βάσει των κανονισμών του Κέντρου, η υποτροφία δόθηκε στον αμέσως επόμενο επιλαχόντα.
Ιανουάριος 2013: Δημοσίευση δράσεις αριστείας (στο πλαίσιο της δράσης: «Ανάδειξη και στήριξη της Ακαδημαϊκής & Επιστημονικής Αριστείας στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»).
Ιούνιος 2012: Τιμητική Επιστολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εκτέλεση αμυντικών έργων σε χώρους ευθύνης του Γ‘ και Δ‘ Σώματος Στρατού (Θεσσαλονίκη και Έβρος).
Σεπτέμβριος 2011: Βραβείο Αριστείας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Μάιος 2011: Βραβείο Καλύτερου Πόστερ Φοιτητή στο συμπόσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υλοποίησης Συστήματος Αναφοράς, στο Κισινάου της Μολδαβίας. Η εργασία έγινε υπό την επίβλεψη των μελών ΔΕΠ Χριστόφορου Κωτσάκη και Κωνσταντίνου-Βασίλειου Κατσάμπαλου (βλ. Παράρτημα).
Δεκέμβριος 2010: Υποτροφία της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής.
Οκτώβριος 2006: Βαθμός Διπλώματος στο ανώτερο 10% των αποφοιτησάντων του ακαδημαϊκού έτους. (βλ. Παράρτημα).
Δεκέμβριος 2005: Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την καλύτερη φοιτητική επίδοση του ακαδημαϊκού έτους 2004-05.
Επαγγελματική και Ακαδημαϊκή Εμπειρία
Δεκ. 2021-κ.εξ: Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα τις Σέρρες. Γνωστικό Αντικείμενο: Γεωδαισία και Συστήματα Εντοπισμού Θέσης.
Μαθήματα: Γεωδαισία ΙΙΙ: Τοπογραφικά και Γεωδαιτικά Δίκτυα, Γεωδαισία IV: Δορυφορική (GPS).