Home > νέα > Βραβεύτηκε για το έργο του ο Βασίλης Τσιαμπούσης από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου Τσιαμπούσης στον «Π.Τ.»: Ιδιαίτερη τιμή για μένα. Είναι ίσως το πιο σημαντικό βραβείο, διότι μου δίδεται στην πόλη μου, στον τόπο μου.

Βραβεύτηκε για το έργο του ο Βασίλης Τσιαμπούσης από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου Τσιαμπούσης στον «Π.Τ.»: Ιδιαίτερη τιμή για μένα. Είναι ίσως το πιο σημαντικό βραβείο, διότι μου δίδεται στην πόλη μου, στον τόπο μου.

Βραβεύτηκε για το έργο του

ο Βασίλης Τσιαμπούσης από

το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου

Τσιαμπούσης στον «Π.Τ.»: Ιδιαίτερη τιμή για μένα. Είναι ίσως το πιο σημαντικό βραβείο, διότι μου δίδεται στην πόλη μου, στον τόπο μου.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Το φετινό Μακεδονικό Βραβείο, δόθηκε στο Δραμινό συγγραφέα κ. Βασίλη Τσιαμπούση, για το σύνολο του έργου του και την προσφορά του στα γράμματα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, χαιρετισμό απηύθυνε αρχικά ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο κ. Τσιαμπούσης «είναι και πολύ καλός ψάλτης» και ότι ο ίδιος πολλές φορές τον εμπιστεύεται στη διόρθωση ορισμένων κειμένων, ενώ τον ευχαρίστησε για «ό,τι καλό προσφέρει στην κοινωνία μας και σε καθέναν από εμάς». Ευχήθηκε επίσης «να συνεχιστεί αυτή η όμορφη προσπάθεια» και να βραβευτούν και άλλοι από την κοινωνία μας για όσα προσφέρουν.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στον ιδρυτή του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, τον αείμνηστο Ευάγγελο Μαρινόπουλο, λέγοντας ότι όταν η μητέρα του ήταν νεαρή, σε ηλικία 32 ετών, ο γιατρός Ευάγγελος Μαρινόπουλος έσωσε τη ζωή της από ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε.

Επίσης, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Βασίλη Τσιαμπούση, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην κοινή τους πορεία πριν από πολλά χρόνια, όπου είχαν συναντηθεί και συνεργαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της πάλαι ποτέ ΔΕΚΠΟΤΑ, όπου εκείνα τα χρόνια και όσο είχαν συνεργαστεί, η ΔΕΚΠΟΤΑ είχε εκδώσει 25 βιβλία.

Μίλησε μάλιστα για τη μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε ο βραβευθείς Β. Τσιαμπούσης, ως μια «σημαντική παρουσία και μάλιστα ανιδιοτελή».

Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα 15λεπτο βίντεο, από ένα αφιέρωμα που είχε γίνει το 2005 για τον βραβευθέντα, και ακολούθησε η βράβευσή του από το δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα. Αβραμίδου.

Ο Βασίλης Τσιαμπούσης γεννήθηκε στη Δράμα το 1953. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Η συλλογή διηγημάτων του «Να σ’ αγαπάει η ζωή» (2005) τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη. Διηγήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά. Έχει επίσης βραβευτεί και το λογοτεχνικό περιοδικό «ο αναγνώστης». Το 1996 επιμελήθηκε την έκδοση του λευκώματος Δόξα Δράμας, 1918-1965» και το 2006 την έκδοση του λευκώματος Ελπίς Δράμας, 1922-1969. Σήμερα είναι διευθυντής σύνταξης του λογοτεχνικού περιοδικού «Δίοδος 66100» που εκδίδεται στη Δράμα.


Τσιαμπούσης: «Ιδιαίτερη τιμή για μένα»

Σε μια σύντομη δήλωσή του στον «Π.Τ.», ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε για την βράβευσή του: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα. Είναι ίσως το πιο σημαντικό βραβείο, διότι μου δίδεται στην πόλη μου, στον τόπο μου. Πιστεύω ότι, ο λόγος που μου δίδεται, δεν είναι μόνο το συγγραφικό μου έργο, αλλά και το γεγονός ότι στα βιβλία μου, στα κείμενά μου, ασχολούμαι πολλές φορές και με τη Δράμα και με τους ανθρώπους της. Και ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια, θα αποτελεί και μια διαφήμιση για τη Δράμα».

Ερωτώμενος για το πόσο σημαντικό είναι το Μακεδονικό Βραβείο για τη Δράμα, επισημαίνει: «Αν σκεφτείτε ποιοι το έχουν πάρει μέχρι σήμερα, όπως η Κική Δημουλά, ο Νανόπουλος, γιατροί επιστήμονες πολλοί σημαντικοί άνθρωποι και άλλοι, αυτομάτως αποκτά αξία και το βραβείο. Αποκτά αξία από τα άτομα τα οποία βραβεύει. Όταν αυτά είναι άξια και αναγνωρίζονται, τότε και το βραβείο αποκτά και ανάλογη εγκυρότητα».