Βρες τα συνώνυμα
της ευτυχίας!
Γράφει η Μαρία Καμπάνταη*
Θα μπορούσε να ήταν θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και διαχρονικό, υπαρξιακό ερώτημα. Η ζωή, έτσι κι αλλιώς, χωράει πάντα επαν-εξετάσεις…
Η απάντηση διαφέρει από στόμα σε στόμα και, συχνά, εξαρτάται από την χρονική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε. Στην αναζήτηση μας, όμως, θα βρούμε κάποια στοιχεία ανεπηρέαστα από μεταβλητές. Καθώς τα χρόνια περνούν και οι… πατούσες μας φθείρονται από αποτυχίες ή κατορθώματα, συμβαίνει να ακυρώνουμε, εν μια νυκτί, συνώνυμα που παλιότερα δίναμε με ευκολία στην ευτυχία.
Ευχαρίστηση: το πιο συνηθισμένο συνώνυμο. Το αρνητικό του; Μόλις παύσει η δράση του ερεθίσματος που γεννά ευχαρίστηση, παύει και η ευτυχία. Σου θυμίζει κάτι από τους εθισμούς;
Επιτυχία: Αυτονόητη η σύνδεση, καθώς μεγαλώνουμε με το στερεότυπο “Είμαι ό,τι καταφέρνω”. Τα… χεράκια σου το ξέρουν! Σκέψου τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών! Σίγουρα θα παραπονεθούν: γιατί η ευτυχία να είναι το αποτέλεσμα μιας στιγμής; Και όσοι σπουδάζουν, αποφοιτούν; Και πού απασχολούνται μετά το πτυχίο; Η επιτυχία μοιάζει, ίσως, μέγεθος σχετικό.
Έχει μονάδες μέτρησης: χρήματα, ακίνητα, αυτοκίνητα, φήμη, followers, “χτυπήματα” στο you tube κ.τλ… Τότε γιατί στις έρευνες οι άνθρωποι που ζουν σε φτωχές χώρες αισθάνονται περίπου το ίδιο ευτυχισμένοι με εκείνους των πλούσιων και… ανεπτυγμένων χωρών; Ή γιατί οι διάσημοι και “πετυχημένοι” αισθάνονται συχνά “άδειοι” από συναισθήματα, όταν γυρνούν στο σπίτι τους;
Επιτυχία-αποτυχία-δυστυχία-ευτυχία: Συνώνυμα και αντώνυμα. Το μόνο κοινό τους η τύχη, με διαφορά! Στην επιτυχία, την τύχη την χτίζεις. Στην αποτυχία, την τύχη την μετράς, κάνοντας συχνά λάθη υπολογισμού -άνθρωπος είσαι!- και κάποιες φορές θα ‘πρεπε να την ονομάσεις ευκαιρία, γιατί οι αποτυχίες είναι κάτι φυσιολογικό και διδακτικό και, ίσως, μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερα κατορθώματα. Στη δυστυχία, γύρνα λίγο τον… προβολέα δίπλα σου. Αν βρεις χειρότερο, θ’ αλλάξεις γνώμη. Αν βρεις το ίδιο, δεν θα νιώθεις μόνος… Αν βρεις καλύτερο, ίσως είναι αφορμή για διαφορετικούς στόχους. Στην ευτυχία; Η τύχη μοιάζει με περαστικό που δεν αποφεύγεις να του πεις “Καλημέρα”.
Ευγνωμοσύνη: κάνε την μέρος της καθημερινότητάς σου. Γιατί αισθάνεσαι ευτυχής όταν λες “ευχαριστώ” για όσα έχεις καταφέρει!
Καλοσύνη : Μοιάζει με μπούμερανγκ, γυρνά πίσω σε σένα. Και είναι και… μεταδοτική, καθώς η δική σου στάση κάνει τον άλλον ν’ αλλάζει οπτική. Αργά ή γρήγορα. Φτάνει να μην ξεφύγεις στη δοσολογία!
Ανθρώπινες σχέσεις: Ευτυχία είναι να βρίσκεις ένα χέρι στο σκοτάδι σου.. Τα κύπελλα και τα βραβεία σκονίζονται. Αντίθετα, οι άνθρωποι που μας νοιάζονται είναι ο Παράδεισος που, άδικα, ψάχνουμε σε μια άλλη ζωή.
Νόημα: Έχει τη ρίζα του στο νου και σημαίνει βρίσκω τον σκοπό σ΄αυτό που είμαι και σ’αυτό που κάνω. Κι αν το βρω, η ευτυχία διαρκεί για μια ζωή. Παρά τις… λακκούβες που θα βρω στο δρόμο μου.
Μήπως να αλλάζαμε την επικεφαλίδα;
Βρες τα νοήματα της ευτυχίας!
Και τότε πάντα θα υπάρχουν ευτυχισμένες μέρες.
* Ψυχολόγος-Συγγραφέας των βιβλίων «Ανελκυστήρας» και «Μαμά…» από τις εκδόσεις Αρμός