Home > νέα > Ξανθόπουλος: «Βαθιά πολιτικό πρόβλημα η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας»

Ξανθόπουλος: «Βαθιά πολιτικό πρόβλημα η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας»

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλου

Ξανθόπουλος: «Βαθιά πολιτικό

πρόβλημα η υποστελέχωση

του Νοσοκομείου Δράμας»

«Αναγκαιότητα χωροθέτησης για τα φωτοβολταϊκά πάρκα» και να γίνει 3θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ της επικαιρότητας που αφορούν στο Νομό Δράμας, αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Τα θέματα αφορούν το Νοσοκομείο Δράμας και την αναγκαιότητα στελέχωσής του με ιατρικό προσωπικό που είναι και το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της Δράμας και τη μεγάλη διαμαρτυρία που έχει ξεκινήσει από τη Μικρόπολη, καθώς και ένα ζήτημα που αφορά το Δημοτικό σχολείο στο Παρανέστι, το οποίο είναι διθέσιο και οι δύο εκπαιδευτικοί κάνουν μαθήματα ανά τρεις τάξεις.

Υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο Δράμας

Αρχής γενομένης από το Νοσοκομείο Δράμας, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρει ότι μαζί με τους άλλους βουλευτές της Δράμας «πιέζουμε την κυβέρνηση», ενώ αναφέρθηκε στη δική του ερώτηση στη Βουλή και τις απαντήσεις που είχε δώσει ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης. (Υπενθυμίζουμε ότι ο «Π.Τ.» είχε αναφερθεί αναλυτικά σχετικά).

Όπως σημειώνει ο Δραμινός βουλευτής, «το θέμα είναι η πλήρωση των θέσεων. Και πλήρωση των θέσεων θα γίνει όταν συντρέχουν αθροιστικά δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, επαρκής αριθμός προκηρυχθεισών θέσεων και δεύτερον και πολύ σημαντικό, η αύξηση του εισαγωγικού μισθού του γιατρού, στο δημόσιο σύστημα υγεία».

Όπως σημείωσε μάλιστα, «είναι ένα βαθιά πολιτικό πρόβλημα. Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, θα κάνουμε προκηρύξεις και δεν θα έχουμε καλύψεις θέσεων. Μ’ αυτή την έννοια λοιπόν, η κινητοποίηση της 1ης Νοεμβρίου, έχει πολύ μεγάλη, εκτός από συμβολική, και πρακτική σημασία. Πρέπει να δείξουμε, οι Δραμινοί, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με παροχή υπηρεσιών δεύτερης κατηγορίας, ότι απαιτούμε με βάσει και το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας, ένα επαρκώς στελεχωμένο και καλά χρηματοδοτημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα, ένα Νοσοκομείο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κατοίκων».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος, ότι, «η πανδημία αντιμετωπίστηκε χάρις στο Ε.Σ.Υ.» και μάλιστα με το «δημόσιο σύστημα που ανέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – 2019. Μ’ αυτό το σύστημα υγείας αντιμετωπίστηκε η πανδημία».

Φωτοβολταϊκά πάρκα

Η δεύτερη αναφορά του είχε να κάνει με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του Μενοικίου, εξηγώντας στην αρχή ότι, «ως Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ριζική διαφωνία μας, είναι με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, να μην χωροθετεί  περιοχές. Με αποτέλεσμα, ο καθένας να θέλει να δεσμεύει περιοχές κατά το δοκούν και να έρχεται σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες και ουσιαστικά να συκοφαντείται η ιδέα της εναλλακτικής ηλεκτρικής ενέργειας στη συνείδηση των πολιτών».

Ο ίδιος έκανε αναφορά στην συνέλευση των κατοίκων της Μικρόπολης που έγινε πριν από μερικές ημέρες, τονίζοντας ότι «ξεκινάει μια κινητοποίηση για να αποφευχθούν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε τεράστιες εκτάσεις που είναι βοσκήσιμες γαίες που έχουν και άλλη λειτουργία, εκτός απ’ αυτήν των φωτοβολταϊκών στοιχείων».

Τονίζει σ’ αυτό το σημείο ότι, «μ’ αυτή την έννοια ανοίγει ένα άλλο μέτωπο προστασίας του περιβάλλοντος, ένα μέτωπο κοινωνικής διεκδίκησης  και από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται, ότι με την τακτική που ακολουθεί, ουσιαστικά σπρώχνει στο περιθώριο κατηγορίες πολιτών, η ύπαρξη των οποίων είναι εντελώς απαραίτητη για την εξακολούθηση της λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας. Αν δηλαδή εξαναγκαστούν οι κτηνοτρόφοι να απομακρυνθούν από τις γαίες αυτές, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν στην περιοχή και δεν θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους».

Δημοτικό σχολείο Παρανεστίου

Το τρίτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, είναι αυτό της «συρρίκνωσης των σχολείων». Όπως είπε, ο ίδιος άσκησε κυβερνητικό έλεγχο – κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή – για το Δημοτικό σχολείο του Βώλακα, το οποίο από 5/θέσιο είχε γίνει 4/θέσιο.

Μετά από σχετική κινητοποίηση και την πίεση που ασκήθηκε, τελικά το Δημοτικό του Βώλακα έγινε 6/θέσιο: «Λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν στο Βώλακα, αυξήθηκαν οι θέσεις των εκπαιδευτικών και φαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις των πολιτών έχουν αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Δημοτικό σχολείο του Παρανεστίου το οποίο είναι 2/θέσιο «και μάλιστα με μια ανομοιογενή κατανομή τω τάξεων: Μία τάξη η Πρώτη, Τρίτη και Τετάρτη και άλλη μία τάξη η Δευτέρα, Πέμπτη και Έκτη».

Σημείωσε ότι «μπορεί ο αριθμός των μαθητών να είναι μικρός», τόνισε όμως ότι, «εάν προσεγγίζουμε το ζήτημα της εκπαίδευσης με αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια, συγχωνεύουμε τάξεις, απομακρύνουμε δασκάλους, μειώνουμε αριθμό διδασκόντων, αυτό είναι μια λογική που βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών της τοπικής κοινωνίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν το σχολείο αδυνατίζει, όταν το Κέντρο Υγείας για παράδειγμα δεν στελεχώνεται, όταν φεύγει το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, όταν κλείνει το υποκατάστημα της τράπεζας, είναι μοιραίο να φύγουν και οι κάτοικοι. Μ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι το Δημοτικό σχολείο πρέπει να λειτουργήσει ως 3/θέσιο, καθώς μπορεί να βοηθηθεί με δασκάλους».