Δηλώσεις του προέδρου του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας στον «Π.Τ.»
Ξεκινάει το Φεβρουάριο του 2023
η Σχολή Κινηματογράφου Δράμας
του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου
Δεμερτζής: Σε πολύ καλό δρόμο οι αιτήσεις, θα ξεπεραστούν οι στόχοι που έθεσε το ΕΑΠ
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΝΑ καλό νέο για τη Δράμα, έρχεται το 2023, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό, από τον Φεβρουάριο αναμένεται να λειτουργήσει η Σχολή Κινηματογράφου Δράμας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).
Το κατά τ’ άλλα πρόγραμμα «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του ΕΑΠ, έχει ανοίξει εδώ και καιρό τις διαδικτυακές του πύλες, προκειμένου να δεχτεί τους ενδιαφερόμενους που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι οποίες ετοιμάζονται να κλείσουν στις 4 Ιανουαρίου 2023.
Πολύς λόγος έχει γίνει για το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργεί μόνο με μαθήματα από απόσταση – όπως ακριβώς λειτουργεί το ΕΑΠ – ενώ για τα υποχρεωτικά εργαστήρια στο τέλος κάθε εξαμήνου, οι φοιτητές θα πρέπει να βρίσκονται στη Δράμα προκειμένου να τα παρακολουθήσουν.
Ήδη, από τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμος Δράμας υπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και πλέον όλα είναι έτοιμα προκειμένου το σχετικό πρόγραμμα να λειτουργήσει.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» σχετικά με την πορεία του προγράμματος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, σημειώνει ότι αν και είμαστε ακόμα σε θέση να έχουμε κάποια νούμερα αιτήσεων, παρ’ όλα αυτά, «οι αιτήσεις πηγαίνουν πάρα πολύ καλά και φαίνεται ότι οι στόχοι που έθεσε το ΕΑΠ θα επιτευχθούν και με το παραπάνω».
Όπως σημειώνει επίσης ο κ. Δεμερτζής, «αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και ο έλεγχος νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και θα προχωρήσουμε σε υλοποίηση. Στη συνέχεια ξεκινάει το πρόγραμμα της συνεργασίας με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης άμεσα για την προμήθεια του εξοπλισμού των εργαστηρίων και πιστεύω ότι όλα θα πάνε όπως τα περιμέναμε και τα έχουμε προγραμματίσει. Το όνειρο αυτό είναι πλέον υλοποιήσιμο και είναι έτοιμο να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο».
Το πρόγραμμα
Να σημειώσουμε εδώ, ότι, σκοπός του προγράμματος Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας, είναι 4 ακαδημαϊκά έτη, ήτοι 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα και στοχεύει στο να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών παραγωγών, δίνοντάς τους τα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια σε ένα εκτεταμένο εύρος γνωστικών πεδίων, ενώ ταυτόχρονα πρωτοτυπεί παρέχοντας ποιοτική τριτοβάθμια εξ αποστάσεως εκπαίδευση όχι μόνο στα «συμβατικά» γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, αλλά εμβαθύνει σε θέματα κινηματογραφικής γραφής και αφήγησης, σκηνοθεσίας, κινηματογραφικών πρακτικών και παρέχει γνώση στο πεδίο της κινούμενης εικόνας (animation).
Η συνεργασία με το Κλερμόν Φεράν
Ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε επίσης και στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας, όπου στα τέλη Ιανουαρίου θα συμμετέχει και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Όπως μας λέει, «έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία εδώ και δύο χρόνια με τις βραβευμένες μας ταινίες με ένα ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα θα επισκεφτούμε το Κλερμόν Φεράν μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου του Υπ. Πολιτισμού και το ΕΚΟΜΕ που είναι φορέας του Υπ. Ψηφιακού Μετασχηματισμού».
Ο κ. Δεμερτζής, τονίζει ότι «αναπτύσσουμε περισσότερο τις συνεργασίες μας και στο επόμενο Φεστιβάλ θα φέρουμε στη Δράμα ένα πρόγραμμα από το Κλερμόν Φεράν, ενώ επίσης θα συμμετέχουν ταινίες που έχουν διαγωνιστεί στη Δράμα και έτσι μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και το δικό μας. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι το Φεστιβάλ της Δράμας δίνει δύναμη στους σκηνοθέτες με την καθιέρωσή του τόσα χρόνια και το Κλερμόν έχει επιλέξει τρεις ταινίες που πέρασαν από τη Δράμα στο διαγωνιστικό του Κλερμόν Φεράν».