Οι πρώτοι 140 μπλε κάδοι με κίτρινο καπάκι σε σχολεία τράπεζες δημόσιες υπηρεσίες
Ξεκινάει στη Δράμα η πρώτη φάση
του προγράμματος ανακύκλωσης
για χαρτί & χαρτόνι στην πηγή
Μαμσάκος: «Σε οποιαδήποτε σημείο δεν μπορεί αυτό το πρόγραμμα να επιτευχθεί με τον καλό τρόπο και την ενημέρωση,
θα επιβάλουμε ακόμα και πρόστιμα προς καλό των πολιτών».
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ επόμενες ημέρες, η τοποθέτηση 140 κάδων σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΙ, καθώς και σε τράπεζες, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες όλου του Δήμου Δράμας, για το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης, αποκλειστικά για χαρτί / χαρτόνι. Οι νέοι κάδοι, θα είναι μπλε με κίτρινο καπάκι και ειδικά αυτοκόλλητα, τα οποία θα προσφέρουν πληροφορίες για τη λειτουργία τους στους συνδημότες μας.
Το πρωί της Δευτέρας 16 Απριλίου, στο γραφείο του δημάρχου Δράμας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων του Δήμου Δράμας και της ΔΙΑΑΜΑΘ, όπως: ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Μαμσάκος, ο διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γ. Βογιατζής, η Μηχανικός Περιβάλλοντος της ΔΙΑΑΜΑΘ κα. Τσίμπα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Ρεμόντης καθώς και άλλοι παράγοντες όπως: εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο κ. Μπαντής, από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο κ. Σαλπιγγίδης, από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Λιθηρόπουλος, από τον Εμπορικό Σύλλογο ο κ. Σκουλίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μπλε κάδοι με κίτρινο καπάκι
Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η ανάπτυξη ενός νέου δικτύου μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι, για τη διαλογή χαρτιού και χαρτονιού στην πηγή. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς οι δημότες μας θα μπορούν να αποθέτουν σ’ αυτούς αποκλειστικά χαρτί και χαρτόνι. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με το οποίο τα ανακυκλώσιμα υλικά θα ανακτώνται σε μεγάλο βαθμό, με διαλογή στην πηγή.
Αναφερόμενος στο σχεδιασμό του Δήμου Δράμας ο κ. Μαμσάκος, είπε ότι «για τα ανακυκλώσιμα υλικά, περιλαμβάνει τη διαλογή στην πηγή τεσσάρων ρευμάτων. Ήδη, όπως είναι γνωστό, έχει αναπτυχθεί το δίκτυο των κωδώνων για τη διαλογή του γυαλιού στην πηγή και ξεκινάει αυτό το διάστημα η ανάπτυξη των μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι, για τη διαλογή χαρτιού και χαρτονιού στην πηγή. Υπολείπονται στη συνέχεια τα δίκτυα διαλογής των πλαστικών και των μετάλλων».
Εξηγώντας την σημαντικότητα του προγράμματος αυτού, είπε ότι το χαρτί και το χαρτόνι είναι το μεγαλύτερο ρεύμα από τα ανακυκλώσιμα υλικά, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 50% των υλικών που συλλέγονται σήμερα στους μπλε κάδους. Διαλέγοντας το χαρτί και το χαρτόνι στην πηγή, αποφεύγουμε την ανάμειξή του με άλλα υλικά. Έτσι ανακτάται μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ η ποιότητα είναι εξαιρετική, αυξάνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη ζήτησή του. Παράλληλα εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι και γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην περιβαλλοντική συνείδηση των συμπολιτών μας η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να πετύχει το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι σημαντικό γιατί επιφέρει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των φορέων για την ανακύκλωση χαρτιού & χαρτονιού στην πηγή.
Σε προεπιλεγμένα σημεία
Όπως σημειώνουμε και στην αρχή του ρεπορτάζ, σε πρώτη φάση, οι μπλε κάδοι με κίτρινο καπάκι, θα τοποθετηθούν σε προεπιλεγμένα σημεία, στα οποία αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση χαρτιού και χαρτονιού. Τα σημεία αυτά είναι τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το ΤΕΙ, οι δημόσιες υπηρεσίες και διάφορα σημεία συγκέντρωσης του κοινού στο κέντρο της πόλης. Και οι φορείς αυτοί θα έχουν την ευθύνη της σωστής λειτουργίας των κάδων. Μπορεί δηλαδή ακόμα, το απόγευμα που τα σχολεία είναι κλειστά, να κλειδώνουν τους κάδους για να μην πετιούνται άσχετα προς τη χρήση αντικείμενα, ενώ οι κάδοι αυτοί θα βρίσκονται εντός του χώρου των σχολείων και όχι απ’ έξω.
Με εξαίρεση το κέντρο της πόλης, όπου η αποκομιδή θα γίνεται καθημερινά πλην της Κυριακής, σε όλα τα άλλα σημεία θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ του φορέα και της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η αποκομιδή θα γίνεται μετά από τηλεφώνημα του φορέα, όταν γεμίζει ο κάδος.
Σε επόμενη φάση του προγράμματος, το πιλοτικό πρόγραμμα θα αναπτυχθεί και στις γειτονιές του Δήμου Δράμας, και όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, αυτό μπορεί να γίνει περίπου 6 μήνες μετά.
Πρόστιμα
Σε άλλο σημείο, ο κ. Μαμσάκος εξήγησε ότι, μετά από ενημέρωση και αφού το πρόγραμμα περάσει πια στην πλήρη ανάπτυξή του, ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει ακόμα και σε πρόστιμα για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος: «Σε οποιαδήποτε σημεία δεν μπορεί αυτό το πρόγραμμα να επιτευχθεί με τον καλό τρόπο και την ενημέρωση, θα επιβάλουμε ακόμα και πρόστιμα προς καλό των πολιτών».
Σε ερώτηση του «Π.Τ.» πώς θα ανακαλύπτονται οι παραβάτες, ο κ. Μαμσάκος, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνεται είτε έπειτα από καταγγελίες των συνδημοτών μας, είτε με κάποιες ομάδες παρακολούθησης των κάδων που θα αναπτύξει ο Δήμος!
Ημερίδα την Παρασκευή
Τέλος, κάλεσε όλους τους συνδημότες μας, να παρακολουθήσουν την ερχόμενη Παρασκευή 20 Απριλίου και ώρα 11.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου, σχετική ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θέμα της ανακύκλωσης χαρτιού και χαρτονιού στην πηγή.
Οι προσλήψεις
Ο «Π.Τ.» ρώτησε το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που έθιξε, για το πότε θα γίνουν αυτές και με ποιον τρόπο. Απαντώντας, είπε ότι υπάρχουν οι εγκρίσεις δύο εργοστασίων: η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και η Μονάδα Προδιαλεγμένων. Είναι δύο έργα τα οποία για να λειτουργήσουν, θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Η διαδικασία των προσλήψεων όμως δεν θα γίνει από το Δήμο Δράμας, αλλά από τον ανάδοχο που θα αναλάβει αυτά τα δύο εργοστάσια. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία σε πρώτη φάση προβλέπονται 25 θέσεις εργασίας.
Όταν στη συνέχεια ρωτήθηκε σε ποια φάση βρισκόμαστε τώρα για τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής, απάντησε ότι ήδη έχει βγει ανάδοχος για τη δημιουργία και τη διαμόρφωση του χώρου και η δεύτερη φάση είναι η αγορά του εξοπλισμού και η λειτουργία της, εντός του 2018. Όπως είπε πάντως, εντός του 2019 είναι πιθανό να λειτουργήσουν και οι δύο μονάδες.
Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το πότε θα δημοπρατηθεί ο ΧΥΤΥ της Καβάλας, όπου η Δράμας θα στέλνει τα σύμμικτα απορρίμματά της αντί του Παλαιοκάστρου Σερρών, είπε ότι μέχρι τέλος Απριλίου ο ΧΥΤΥ Καβάλας θα εναχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ εξήγησε ότι, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης έχει την πρώτη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε όλη την Ελλάδα στην Αλεξανδρούπολη και είναι το πρώτο έργο πανελλαδικά στη συστηματική διαχείριση απορριμμάτων.