Ομάδα εργασίας από το Κ.Υ. Δράμας θα εμβολιάζει τους κατακεκλιμένους ασθενείς
Ξεκίνησαν οι δηλώσεις
για τον εμβολιασμό
κατ’ οίκον και στη Δράμα
► Η σημαντική συμβολή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από το Δήμο Δράμας
► Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: Τέσσερις ιδιώτες γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ έχουμε ήδη δημοσιεύσει, άνοιξε πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον, για άτομα τα οποία δεν μπορούν να κινηθούν για διάφορους λόγους υγείας και αδυνατούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους.
Στην σχετική πλατφόρμα, θα μπορούν να εισέρχονται γιατροί – ιδιώτες ή του δημοσίου – οι οποίοι μετά από επικοινωνία με τους ασθενείς τους και με την παραχώρηση της άδειάς τους, θα δηλώνουν τον ΑΜΚΑ του ασθενούς που θέλει να εμβολιαστεί και ανάλογα θα δημιουργείται ένα ραντεβού. Τα ΑΜΚΑ αυτά θα συγκεντρώνονται από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, για παράδειγμα στο Νομό μας από τα Κέντρα Υγείας Δράμας, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης και ένα κλιμάκιο με γιατρό και νοσηλευτή θα πηγαίνει στην οικία του ασθενούς και θα προχωρούν στον εμβολιασμό του.
Σημειώνεται ότι, χωρίς την άδεια του ίδιου του ασθενούς ή του συγγενικού του περιβάλλοντος, ο εμβολιασμός δεν θα μπορεί να γίνει, καθώς γι’ αυτά τα άτομα που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, δεν είναι υποχρεωτικός. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.
Στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ’ οίκον, μπορούν να συμμετέχουν άτομα με δυσκολία μετακίνησης, πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, πολίτες με βαριά ψυχική ή νοητική νόσο όπως για παράδειγμα Αλτσχάιμερ. Ο εμβολιασμός θα γίνεται κατ’ οίκον, είτε από ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν για το διάστημα αυτό με τον ΕΟΔΥ, είτε από κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δράμας (πρώην ΙΚΑ) κ. Κώστας Λεμπιδάκης, εξηγεί σχετικά με το πώς θα γίνεται η εγγραφή στην πλατφόρμα. Όπως τονίζει, «ο γιατρός του κάθε ασθενή, μπορεί να δηλώσει το αίτημα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για κατ’ οίκον εμβολιασμό πολύ εύκολα. Από εκεί και πέρα τα στοιχεία θα έρθουν σ’ εμάς αλλά και στο Υπουργείο. Επίσης, δηλώσεις για το ποιοι επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να γίνουν και μέσω των Δήμων και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Δηλαδή, τα άτομα τα οποία παρακολουθεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» που είναι κατακεκλιμένα, θα ερωτηθούν οι ίδιοι, είτε οι συγγενείς τους για το αν θέλουν να εμβολιαστούν. Εφόσον παρθεί η συναίνεσή τους, τα ΑΜΚΑ τους θα έρθουν σ’ εμάς και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός».
Όπως εξηγεί ακόμα ο κ. Λεμπιδάκης, «υπάρχουν επίσης πολλά άτομα που δεν είναι δηλωμένα στο Βοήθεια στο Σπίτι και η δήλωσή τους θα γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να γίνουν οι εμβολιασμοί στη συνέχεια».
Η συμμετοχή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
Σημαντική είναι η βοήθεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», του Δήμου Δράμας, αλλά και σε όσους Δήμους υλοποιείται. Το «Βοήθεια στο Σπίτι», θα συμβάλει θετικά, ώστε να βοηθήσει τους ωφελούμενους που έχει στο πρόγραμμά του, να ενταχθούν στη λίστα των κατ’ οίκον εμβολιασμών.
Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, αρμόδιος για την υλοποίηση του προγράμματος, «Το Βοήθεια στο Σπίτι, σε συνεργασία για άλλη μια φορά με τον ΕΟΔΥ και το Κέντρο Υγείας, με το διευθυντή του κ. Λεμπιδάκη αλλά και την υπεύθυνη του ΕΟΔΥ στη Δράμα κα. Γαμβρέλη, θα συνεργαστεί ώστε να γίνουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί».
Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιωτίδης, «το Βοήθεια στο Σπίτι θα παραχωρήσει αυτοκίνητο και οδηγό που γνωρίζει τα σπίτια των ωφελούμενων που θα θελήσουν να εμβολιστούν» και τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «θα εμβολιαστούν μόνο όσοι θελήσουν να εμβολιαστούν».
Ο κ. Παναγιωτίδης, τονίζει ακόμα ότι «εμείς στο Βοήθεια στο Σπίτι στηρίζουμε τους εμβολιασμούς, είμαστε υπέρ των εμβολιασμών, οι οποίοι θα γίνουν στο διάστημα από 30 Ιουλίου έως και 6 Αυγούστου».
Αυτή την ώρα γίνεται έρευνα για το πόσοι από τα άτομα αυτά επιθυμούν να εμβολιαστούν, ενώ σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει και ο ΕΟΔΥ, για άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένα στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ο κ. Παναγιωτίδης επισημαίνει ακόμα ότι «όσοι θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να έρχονται σε επαφή με το Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΙΚΑ), αλλά και στα άλλα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας: Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης.
Ιατρικός Σύλλογος Δράμας
Στο μεταξύ, σε επικοινωνία που είχαμε με την γενική γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, για τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού, η ίδια επισημαίνει: «Αυτή την ώρα έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους 4 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου ιδιώτες γιατροί επίσημα, πνευμονολόγοι και καρδιολόγοι. Οι 4, θα υπογράψουν μια σύμβαση με την 4η ΥΠΕ και θα τους δώσει το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμό κατ’ οίκον. Συγκεκριμένα, ή θα τους δώσει το δικαίωμα να πηγαίνουν μόνοι τους, ή θα ενσωματωθούν στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ».
Στην ερώτηση σε ποιο άλλο στάδιο εμπλέκονται οι ιδιώτες γιατροί στο όλο πρόγραμμα, η κα. Βασιλείου σημειώνει ότι «προς το παρόν μόνο αυτό είναι, αυτή είναι η ενημέρωση, ότι θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία».