Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια
του προγράμματος «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ!»
για μαθητές Β΄θμιας Εκπαίδευσης
Από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. Κ και το πρόγραμμα «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ»
Ξεκίνησαν τα πρώτα εκπαιδευτικά εργαστήρια του 2025 του προγράμματος «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ!». Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025, 44 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Δράμας, με τη συνοδεία τριών καθηγητριών, επισκέφτηκαν την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, προκειμένου να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος.
Στόχος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων, που συνεχίζονται εθελοντικά, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Επιστημονικά υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η Κοσμητόρισσα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κα Σεβαστή Χατζηφωτίου, η οποία ειδικεύεται σε θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες διατύπωσαν ερωτήσεις σχετικά με τις μορφές βίας, ενώ ανάφθηκαν σε πραγματικά περιστατικά κακοποίησης, συζητώντας για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. Στη συνέχεια έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι «Change the plot. Be a Gender Hero!», το οποίο στοχεύει στην ανίχνευση κακοποιητικών συμπεριφορών, ενώ τα εκπαιδευτικά εργαστήρια ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του φορέα.
Το πρόγραμμα «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ!» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την ΕΚΔ-ΣΑΦ και διαχειριστές επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, την Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, ως μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ). Διήρκησε 14 μήνες από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Φεβρουάριο 2023 και συνεχίζεται σε εθελοντικό επίπεδο μέχρι και σήμερα πετυχαίνοντας την προώθηση της ισότητας, την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας και των βαθύτερων αιτιών της, μέσα από την εξειδικευμένη συμβουλευτική του θύτη και την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των θυμάτων.