Home > νέα > ΞΕΚΙΝΗΣΕ από το πρωί η κατάληψη του ΤΕΙ στη Δράμα

ΞΕΚΙΝΗΣΕ από το πρωί η κατάληψη του ΤΕΙ στη Δράμα

Οι φοιτητές του Τμήματος Οινολογίας

Δράμας διαμαρτύρονται για την αλλαγή

 του προέδρου του Τμήματος κ. Μάμαλη

Η θητεία του κ. Μάμαλη λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2017

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΗΔΗ από το πρωί σήμερα, η κατάληψη του ΤΕΙ στη Δράμα, από τους φοιτητές του Τμήματος Οινολογίας. Οι εξελίξεις είναι γρήγορες όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Η κατάληψη του ΤΕΙ από τους φοιτητές της Οινολογίας, σχετίζεται με την αλλαγή του προέδρου του Τμήματος κ.  Μάμαλη, ύστερα από απόφαση της πρυτανείας του ΤΕΙ ΑΜΘ που εδρεύει στην Καβάλα. Στα αιτήματά του, οι φοιτητές ζητούν την παραμονή του κ. Μάμαλη. Αναλυτικότερα διαβάστε σήμερα εδώ, ενώ νέα στοιχεία με εμπλουτισμένο ρεπορτάζ, στην αυριανή έντυπη έκδοση του «Πρωινού Τύπου».

 

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του προέδρου του Τμήματος Οινολογίας Δράμας του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Μάμαλη, προέβη η νέα διοίκηση του Ιδρύματος. Για το λόγο αυτό, οι φοιτητές του Τμήματος, εξέδωσαν χθες μια επιστολή διαμαρτυρίας για την αλλαγή αυτή, η οποία απεστάλη προ τη διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ, τον υπουργό Παιδείας, το Επιμελητήριο Δράμας και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την «καθαίρεση του προέδρου του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών» κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη και σημειώνουν ότι «υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που δεν θα έπρεπε να υφίστανται σε μια δημοκρατική ακαδημαϊκή κοινότητα».

MAMALHS SPYRIDON

Ο κ. Σπυρίδων Μάμαλης.

Η αλλαγή του κ.  Μάμαλη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου», η αλλαγή του κ. Μάμαλη από τη θέση του προέδρου του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ ΑΜΘ (παράρτημα  Δράμας), έγινε καθώς η θητεία του στη συγκεκριμένη θέση λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2017 και έχει γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Η  θέση του προϊσταμένου που κατείχε ο κ. Μάμαλης, είχε γίνει με ανάθεση και έχει περίοδο τριών χρόνων, η οποία λήγει αύριο Πέμπτη. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, τη θέση αυτή κατείχε ο κ. Μάμαλης επί δύο συνεχόμενες τριετίες. Οπότε, με εισήγηση πρύτανη και πράξη της Συγκλήτου, η οποία είχε την συντριπτική πλειοψηφία, τοποθετήθηκε άλλος καθηγητής στη θέση αυτή. Όπως μάθαμε πάντως, οι καθηγητές της Δράμας που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, καταψήφισαν την απόφαση αυτή.

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες και με τον ίδιο τον κ. Μάμαλη, ο οποίος όμως αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο κ. Μάμαλης είναι και πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Η επιστολή των φοιτητών

Στην επιστολή τους μεταξύ άλλων, οι φοιτητές αναφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Μάμαλης δεν ενημερώθηκε για την αλλαγή αυτή, ενώ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στο έργο του από τη θέση του προϊσταμένου του Τμήματος Οινολογίας της Δράμας.

«Είναι ένα Τμήμα το οποίο πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να ιδρυθεί και στη συνέχεια να συνεχίσει την πορεία του. Ένα Τμήμα το οποίο τόσα χρόνια λειτουργεί χάρη στις προσωπικές προσπάθειες κάποιων ανθρώπων με προεξέχοντα τον κ. Μάμαλη ο οποίος στα τόσα χρόνια της παρουσίας του έκανε ότι είναι δυνατόν για να πάει μπροστά το Τμήμα», σημειώνουν στην επιστολή τους.

«Το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών του ΤΕΙ ΑΜΘ ξεκίνησε με 25 περίπου εισακτέους ανά έτος και έφτασε να έχει 128 εισακτέους με 12 000 περίπου μόρια βάση εισαγωγής.  Ενώ ταυτόχρονα έχει και 12 περίπου εισακτέους από κατατακτήριες εξετάσεις με υψηλά προσόντα και υψηλή ζήτηση.  Χωρίς μόνιμο προσωπικό κατάφερε να εκπαιδεύσει επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να σταθούν στην αγορά με αξιώσεις.

Είναι ένα  Τμήμα, το οποίο στη διάρκεια των χρόνων αυτών με μια απαράδεκτη απόφαση, είχε κλείσει στο παρελθόν (2012). Ο κ. Μάμαλης, ήταν πρωτοπόρος στον αγώνα μαζί με εμάς τους φοιτητές για την επαναλειτουργία του και με προσωπικό ενδιαφέρον και  «στήριξη» κατάφερε πολλά».

Στη συνέχεια της επιστολής του, οι φοιτητές αναφέρουν ότι «είναι ένα Τμήμα στο οποίο δεν δώσατε τη δέουσα προσοχή, και ενώ είχε εγκριθεί από το ΕΣΠΑ η  χρηματοδότηση για εργαστηριακό εξοπλισμό την αφήσατε να χαθεί. Αλλά και στη συνέχεια όταν το Τμήμα επαναλειτούργησε δεν κάνατε καμιά προσπάθεια και δεν δώσατε καμιά χρηματοδότηση για την αγορά των ελάχιστων οργάνων που θα χρησιμοποιούσε το Τμήμα ενώ και για αναλώσιμα και για όργανα τα κονδύλια ήταν σχεδόν μηδενικά και σίγουρα όχι συγκρίσιμα με τις χρηματοδοτήσεις άλλων τμημάτων και εργαστηρίων του ΤΕΙ ΑΜΘ. Παρόλα αυτά το Τμήμα λειτούργησε άψογα όλα αυτά τα χρόνια χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του κ. Μάμαλη.

Είναι ένα τμήμα το οποίο κατάφερε να προσελκύσει καθηγητές με υψηλά προσόντα οι οποίοι δούλεψαν σε περιβάλλον αριστείας και αξιοκρατίας χωρίς διακρίσεις και προσωπικές φιλίες και μακριά από ρουσφετολογικές προσλήψεις παρέχοντας στους φοιτητές ένα πολύ υψηλό επίπεδο επιστημονικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης,  και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον κ. Μάμαλη και στη συμπεριφορά του έναντι των καθηγητών του Τμήματος.

Παράλληλα Κύριε Πρύτανη το Τμήμα έχει αναπτύξει συνεργασίες με όλους τους φορείς της Δράμας και κυρίως με τον επιχειρηματικό κόσμο και είναι αποδεκτό από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας κάτι που είναι μοναδικό για ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ ανέπτυξε και συνεργασίες με φορείς της αγοράς και με άλλα ιδρύματα (ΤΕΙ και Πανεπιστήμια) με αποτέλεσμα το ΤΕΙ να τοποθετηθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας στον οινικό χάρτη της χώρας. Επίσης είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του χώρου του οίνου (Χάρτης των γεύσεων, Οινόραμα, συνέδρια ‘’’Αμπελος’’, εκδηλώσεις για το τσίπουρο, παρουσιάσεις του τμήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) ενώ τυγχάνει και ένας από τους βασικούς συντελεστές για τη γιορτή της Δραμοινογνωσίας,  της μεγάλης γιορτής της Δράμας. Το Τμήμα ήταν παρών σε κάθε δημιουργική προσπάθεια και αυτό πρέπει να πιστωθεί και στον κ. Μάμαλη ο οποίος με προσωπικές προσπάθειες και έξοδα και χωρίς καμιά απολύτως χρηματοδότηση από το ΤΕΙ συμμετείχε σε όλες τις  εκδηλώσεις και στις παρουσιάσεις.

Αποτέλεσμα της σχέσης αυτής και του υψηλού επιπέδου σπουδών που κατάφερε το Τμήμα να επιτύχει, είναι το γεγονός ότι το Τμήμα χαρακτηρίστηκε στην εξωτερική αξιολόγηση, του ΤΕΙ ΑΜΘ ως Stepstone του ΤΕΙ, μια άκρως τιμητική διάκριση, και μάλιστα από μειονεκτική θέση, λόγω της απουσίας μόνιμων θέσεων διδακτικού προσωπικού που αποτελούσαν και το  αδύνατο σημείο της αξιολόγησης. Ο δε Υπουργός πρόσφατα χαρακτήρισε το Τμήμα ως ένα μικρό ‘’success story’’.

Επίσης για να καλυφθεί το κενό της αδυναμίας χρηματοδότησης από το Υπουργείο και το ΤΕΙ, επί των ημερών του κ. Μάμαλη και με ιδιωτική πρωτοβουλία, της Raycap, δημιουργήθηκε υπερσύγχρονο Οινολογικό Εργαστήριο στο οποίο οι φοιτητές μπορούν να οινοποιούν και να εκπαιδεύονται κάτι που είναι μοναδικό και πρωτοπόρο.

Ο κ. Μάμαλης όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να έχει τις πόρτες  ανοιχτές για τους φοιτητές και το προσωπικό. Με τον διαλλακτικό και φιλικό χαρακτήρα του, κατάφερε να επιλύονται τυχόν προβλήματα και να μην οδηγείται σε αδιέξοδο η λειτουργία του Τμήματος, ενώ ταυτόχρονα αποσόβησε συγκρούσεις και ζητήματα που θα έφερναν προβλήματα στο ΤΕΙ. Στάθηκε δίπλα σε όλους ακόμη και σε προσωπικά προβλήματα μας δίνοντας την αίσθηση μιας μεγάλης οικογένειας στη Δράμα».