Δηλώσεις διευθυντών Λυκείων της πόλης στον «Π.Τ.»
Ξεκίνησε χθες η Γ΄ Λυκείου στη Δράμα
με το 50% των μαθητών την πρώτη μέρα
► Κιουλάνης: Από το σύνολο των 170 μαθητών που έπρεπε να παρουσιαστούν, απουσίαζαν οι 70
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΟ 50% των μαθητών, όπως αναμενόταν, ξεκίνησαν χθες Δευτέρα 11 Μαΐου και στη Δράμα, τα μαθήματα στην Γ΄ Τάξη Λυκείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, η προσέλευση μαθητών κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, θεωρείται γενικά σε καλό επίπεδο, αν και με πολλές απουσίες.
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Υπ. Παιδείας, οι μαθητές που θα προσέρχονται ανά μέρα θα είναι ούτως άλλως οι μισοί, και οι άλλοι μισοί την επόμενη μέρα. Θα πηγαίνουν δηλαδή με βάρδιες, οι μισοί Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και άλλοι Τρίτη και Πέμπτη και εναλλάξ την επόμενη εβδομάδα.
Όπως δηλώνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Σπύρος Κιουλάνης, υπολογίζουμε πάντα ότι ήδη χθες θα είχαμε τους μισούς μαθητές, ενώ σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε, «απουσίαζαν 65-70 παιδιά» από το σύνολο των 170 μαθητών που έπρεπε να πάνε χθες στα σχολεία τους.
Αναλυτικότερα, όπως τονίζει ο κ. Κιουλάνης, «όλα τα μέτρα προστασίας που μας έχει ζητήσει το Υπ. Παιδείας να υπάρχουν εφαρμόζονται και όλα τα σχολεία τηρούν τις αποστάσεις, υπάρχουν αντισηπτικά κτλ.»
Στην ερώτηση αν προβλέπεται θερμομέτρηση κατά την είσοδο των μαθητών στο σχολείο, ο κ. Κιουλάνης διευκρινίζει ότι «η θερμομέτρηση δεν είναι μέσα στα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας, ενώ τηρούνται κατά γράμμα όλα όσα πρέπει να γίνονται».
Επισημαίνει ο ίδιος ακόμα, ότι, «γύρω στα 70 παιδιά δεν προσήλθαν στα σχολεία, ενώ ένα ζήτημα σοβαρό για το οποίο έλλειπαν παιδιά, είναι ότι ακόμα δεν λειτουργεί και το ΚΤΕΛ, το οποίο θα ξεκινήσει δρομολόγια από την ερχόμενη εβδομάδα».
Όπως λέει ο κ. Κιουλάνης, «σήμερα (χθες), έπρεπε να παρουσιαστούν περίπου 170 μαθητές, τα μισά της Γ΄ Λυκείου, τα 70 δεν έχουν εμφανιστεί. Από αυτά, ένας αριθμός κάτω από 10 άτομα, δηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στο ΚΤΕΛ, ενώ επίσης άλλα 10 παιδιά περίπου έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος που έχουν με υπεύθυνη δήλωση γιατί έχουν άτομο στο σπίτι που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ενώ τα υπόλοιπα, περίπου 50 άτομα, απλά δεν πήγαν στο σχολείο».
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε επίσης και με διευθυντές Λυκείων της πόλης, όπως με τον κ. Αναστάσιο Σαλή, διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, ο οποίος σημείωσε ότι «έχουμε βγάλει προγράμματα ώστε να υπάρχει στο σχολείο ο ελάχιστος αριθμός εκπαιδευτικών, ενώ έχουν παρουσιαστεί τα μισά παιδιά», τονίζοντας ότι αρκετά παιδιά έστειλαν αιτήσεις για να μην παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Ο ίδιος, δηλώνει ότι «όλα τα μέτρα προστασίας τηρούνται κανονικά στο σχολείο και δεν έχουν παρουσιαστεί κάποια ιδιαίτερα προβλήματα».
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας, κ. Ξένια Συμεωνίδου, τονίζει ότι «προς το παρόν όλα κύλησαν ομαλά, ενώ εμείς εδώ έχουμε επίσης και τη διαδικασία επιλογής των μαθητών για την 1η Γυμνασίου».
Η κα. Συμεωνίδου σημείωσε ότι υπήρχε γενικά καλή προσέλευση, ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, με αποστάσεις μεταξύ των θρανίων, υπάρχει συχνός καθαρισμός και αντισηπτικά. Όπως είπε η ίδια, «περιμένουμε να δούμε πως θα κυλήσει από την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έρθουν τα παιδιά των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και οι τάξεις του Γυμνασίου».
Τέλος, δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε και ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Δράμας, κ. Βασίλης Συμεωνίδης, ο οποίος σημειώνει ότι «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην τρίτη Λυκείου τα παιδιά είναι ώριμα και καταλαβαίνουν». Όπως μας λέει, «οι μαθητές που ήταν προγραμματισμένα να έρθουν παρουσιάστηκαν, επειδή βασικά πρέπει να κάνουν και τις αιτήσεις των πανελλαδικών που πρέπει να επικυρωθούν. Πάντως δεν είναι δείγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει», επισημαίνει.
Στην ερώτηση αν γίνεται θερμομέτρηση στην είσοδο των μαθητών και των εκπαιδευτικών που εισέρχονται στο σχολείο, ο κ. Συμεωνίδης μας λέει ότι «δεν έχουμε αντίστοιχο προσωπικό και εξοπλισμό», λέγοντας ότι «λογικά θα έπρεπε η ίδια η Πολιτεία να φροντίσει ώστε να υπάρχει ένας νοσηλευτής σε κάθε σχολείο. Όλες αυτές οι εγκύκλιοι που έχουμε πάρει και έχουμε μελετήσει, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν, θα έπρεπε να έχουμε δύο άτομα τα οποία θα ασχολούνται με αυτό το πράγμα. Έχουμε το νου μας στα παιδιά, παρατηρούμε την εικόνα και την συμπεριφορά τους, αλλά αυτό είναι δουλειά εξειδικευμένου προσωπικού. Πιστεύω ότι αυτές τις ημέρες, θα έπρεπε να υπάρχει ένας νοσηλευτής στα σχολεία. Αυτό είναι μια τεράστια έλλειψη για μένα, καθώς θα έλυνε αρκετά ζητήματα».