Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας
Ξεκίνησε δουλειά ο εργολάβος στην
Καθαριότητα στο Νοσοκομείο Δράμας
► Εν αναμονή για τις εργολαβίες στη σίτιση και τη φύλαξη
► Ασφαλιστικά μέτρα από το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Δράμας
► Δικαιώθηκαν συμβασιούχοι στα Νοσοκομεία της χώρας
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΠΙΑΣΑΝ πλέον δουλειά οι εργολάβοι στο Νοσοκομείο Δράμας και συγκεκριμένα στον τομέα της Καθαριότητας από 1 Μαρτίου.
Αν και οι εργολάβοι ήταν να αναλάβουν εργασίες στους τομείς Καθαριότητας, Σίτισης και Φύλαξης από 1 Ιανουαρίου 2022, παρ’ όλα αυτά οι διαδικασίες πήγαν πίσω και ήδη από τις αρχές Μαρτίου ο εργολάβος στην Καθαριότητα έχει ξεκινήσει τις εργασίες του.
Πλέον, όσοι μέχρι πρότινος εργάζονταν ως συμβασιούχοι στο Νοσοκομείο Δράμας στον τομέα αυτόν, έχουν απολυθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι εξ αυτών έχουν προσληφθεί από τον εργολάβο και θα συνεχίσουν να εργάζονται με νέο καθεστώς.
Στο μεταξύ, εκκρεμούν ακόμα οι διαδικασίες – μέχρι και τέλος Μαρτίου – για τις εργολαβίες στους τομείς της Σίτισης και της Φύλαξης. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα επαναφέρει τις εργολαβίες στα Νοσοκομεία της χώρας και ήδη πλέον βρισκόμαστε σ’ αυτό το σημείο.
Να σημειωθεί ότι, στο Νοσοκομείο Δράμας οι εργαζόμενοι με συμβάσεις στην Καθαριότητα ήταν 33 άτομα, στη Σίτιση 10 τραπεζοκόμοι και στη Φύλαξη 7 άτομα.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι «στις 10 Μαρτίου ανοίγουν οι προσφορές των εργολάβων για τη σίτιση και τη φύλαξη και μέχρι 31 Μαρτίου έχουν πάρει παράταση οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους τομείς».
Όσον αφορά την Καθαριότητα, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «ο εργολάβος έχει κρατήσει περίπου τους μισούς εργαζόμενους και τους υπόλοιπους τους έχει αντικαταστήσει».
Όπως είπε ο ίδιος, «17 άτομα έχουν προσφύγει δικαστικά όπως και κάποιοι που έχουν απολυθεί, ενώ την περασμένη Δευτέρα καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα».
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, Δικαστήριο στην Αθήνα έχει δικαιώσει έναν από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είχαν υποστεί συνεχείς και επανειλημμένες ανανεώσεις.
Η απόφαση ορίζει ξεκάθαρα ότι οι συμβάσεις αυτές, «υπέκρυπταν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου σε βοηθητικό προσωπικό, στα πλαίσια της παροχής υπηρεσιών που συνδέονταν με την ομαλή και σωστή λειτουργία, που χρειάζεται και απαιτείται για ένα νοσηλευτικό ίδρυμα» Πρόκειται για εργαζόμενους στον τομέα της παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και η απόφαση αυτή δίνει μια νότα αισιοδοξίας.
Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «στο δικαστήριο που καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα, αναγνώρισαν και οι αντίδικοί μας ότι στο Νοσοκομείο της Δράμας υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ στις 14 Απριλίου έχουμε ένα ακόμα δικαστήριο».
Σημειώνει ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος, ότι «υπάρχουν ήδη απολυμένοι και εκτιμούμε ότι τα ίδια θα γίνουν και με τη σίτιση, μιας και ο εργολάβος δεν είναι υποχρεωμένος να τους κρατήσει. Όσον αφορά την εστίαση και τους τραπεζοκόμους, πρέπει να πω ότι με έξοδο του Νοσοκομείου οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν σε ειδικά σεμινάρια για το πώς θα σιτίζουν τους ασθενείς και τώρα αυτοί που εκπαιδεύτηκαν με χρήματα του Νοσοκομείου απολύονται. Οι τραπεζοκόμοι θα πρέπει να έχουν μια πιστοποίηση όσο αφορά την εργασία τους και τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν».
Απολύσεις ανεμβολίαστων
Στο μεταξύ, σε αναστολή φαίνεται πως οδηγείται το ζήτημα της απόλυσης των ανεμβολίαστων υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, έχει δηλώσει ότι στα μέσα ή στο τέλος Μαρτίου, θα αρχίσουν οι απολύσεις των υπό αναστολή ευρισκόμενων υγειονομικών οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι, «το Υπ. Υγείας έχει προχωρήσει τις διαδικασίες αυτές και όπως έχουμε μάθει, αν τελικά δεν περάσει το ζήτημα των απολύσεων από το Υπ. Εσωτερικών και από τη Βουλή, τότε οι αναστολές θα πάνε σε παράταση μέχρι τέλος του 2022. Από εκεί και πέρα το θέμα θα πρέπει ούτως ή άλλως να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τέλος Μαρτίου, προκειμένου να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία ή όχι».