Στο πλαίσιο του έργου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δράμας
Ξεκίνησε το έργο της υπογειοποίησης
καλωδίων στο κέντρο της Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΞΕΚΙΝΗΣΕ εδώ και μερικές μέρες, το έργο της υπογειοποίησης καλωδίων από το ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο αποτελεί μέρος του μεγάλου έργου του σχεδιασμού στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, το έργο του ΒΑΑ, περιλαμβάνει την βιοκλιματική αναβάθμισης της περιοχής μεταξύ του δημοτικού κήπου και του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, όπου με την ολοκλήρωση του έργου, θα δημιουργηθεί μια «πράσινη γέφυρα» στο κέντρο της πόλης μεταξύ των δύο πάρκων.
Η περιοχή παρέμβασης του ΒΑΑ, θα γίνει κυρίως επί της οδού της 19ης Μαΐου από την γέφυρα Ζώνκε μέχρι και την οδό Βενιζέλου στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, θα περιλαμβάνει τις γύρω καθέτους οδούς όπως Γ. Σταύρου, Καραϊσκάκη και άλλες, ενώ το σύνολο του έργου θα περικλείεται από τις οδούς Αγίας Βαρβάρας, Πατρ. Διονυσίου, Εθνικής Αμύνης και Βενιζέλου.
Ήδη, το πρώτο έργο της αλλαγής ύδρευσης και αποχέτευσης που εκτελείται από τη ΔΕΥΑΔ προχωράει με πολύ καλούς ρυθμούς, ενώ αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει το σημαντικότατο έργο της υπογειοποίησης καλωδίων που εκτελείται από τη ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ).
Από τις αρχές Απριλίου, όπως έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», η ΔΕΔΔΗΕ τοποθέτησε τους πέντε απαραίτητους υποσταθμούς, οι οποίοι θα συνδέσουν μεταξύ τους τα τμήματα της υπογειοποίησης στην περιοχή παρέμβασης του έργου. Οι υποσταθμοί αυτοί έχουν τοποθετηθεί ως εξής: στο δημοτικό κήπο επί της οδού Εθνικής Αμύνης, στο δημοτικό κήπο επί της οδού Πατρ. Διονυσίου, και τα υπόλοιπα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και το ένα πίσω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας.
Το έργο της υπογειοποίησης καλωδίων
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Δράμας, το έργο της υπογειοποίησης καλωδίων στην περιοχή παρέμβασης, εκτελείται από το Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) και υπεύθυνη για την ανάπτυξη του έργου είναι η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη, αποδοτική και ασφαλής λειτουργία του καθώς και η μακροπρόθεσμη ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε εύλογες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο θα εκτελεστεί γενικά επί της 19ης Μαΐου (από την Ελ. Βενιζέλου έως την Πατριάρχου Μητροπολίτου Διονυσίου) και τμήματα των παράπλευρων προς αυτή οδών:
Ελ. Βενιζέλου – Ανδρέα Συγγρού – Σταυρού – Αμύντα – Καραϊσκάκη – Θεοτοκοπούλου – Σούτσου – Παπαδιαμάντη – Ορφέως – Πατριάρχου Μητροπολίτου Διονυσίου – Κώστα Βάρναλη – Παρμενίδη – Βίτσι – Κολοκοτρώνη – Κύπρου – Δραγούμη.
Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, έχουν ήδη τοποθετηθεί όπως αναφέραμε και παραπάνω, πέντε υποσταθμοί διανομής συνεπτυγμένου (compact) ισχύος 630 kVA , θα χρησιμοποιηθούν 2.125 m υπόγειου καλωδίου ΜΤ, 7.000 m υπόγειου καλωδίου ΧΤ και 120 κυτία διακλαδώσεων (link boxes).
Με την ολοκλήρωση του έργου θα αποξηλωθούν: εναέρια καλώδια, ξύλινοι και τσιμεντένιοι στύλοι (συνολικά 55) οι οποίοι φέρουν σε βραχίονες πολλά από τα παλιά φωτιστικά του Δήμου, εναέριοι υποσταθμοί, στοιχεία δηλαδή, που επιφέρουν μεγάλη οπτική όχληση στην περιοχή.
Το έργο εκτελείται σε άμεση συνεργασία με την Δ.Ε.Υ.Α.Δ. και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Δράμας, σταδιακά – ανά οικοδομικό τετράγωνο.
Θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και λοιπών εμπλεκομένων φορέων, για τον προγραμματισμό της χρονικής αλληλουχίας των επιμέρους έργων και την αποφυγή άσκοπων καθυστερήσεων και αδικαιολόγητων οχλήσεων των δημοτών.
Με τον προσεκτικό συντονισμό και την ταυτόχρονη εκτέλεση έργων από διαφορετικούς φορείς, ο ΔΕΔΔΗΕ και όλοι οι φορείς προσδοκούν ότι θα επέλθει η μέγιστη οικονομία χρόνου και κόστους εργασιών και θα αποφευχθούν οι διπλές οχλήσεις των δημοτών, των επισκεπτών και της κυκλοφορίας στην περιοχή, από τις αναγκαίες εκσκαφές και λοιπές τεχνικές εργασίες.
Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται σε 2 έτη από την έναρξη εργασιών και το έργο εκτελεί συμβεβλημένος Εργολάβος και προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το ΔΕΔΔΗΕ Περιοχής Δράμας, θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και διάρκειας κατασκευής του έργου.
Επιδίωξη του Διαχειριστή είναι η εκτέλεση των ανωτέρω δραστηριοτήτων με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, προσαρμοζόμενος στο νέο περιβάλλον της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διαμορφώνεται σήμερα διεθνώς μέσα από τις ραγδαίες εξελίξεις στα έξυπνα δίκτυα, στην τηλε-εξυπηρέτηση και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μέσω του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και των μεθόδων εργασίας επιδιώκεται να επιτευχθούν παράλληλα και συνδυασμένα οι πάγιοι στόχοι της Εταιρείας, δηλ. η βελτίωση ποιότητας της ενέργειας και των υπηρεσιών της, η σταδιακή μείωση του κόστους, η ενεργός συμβολή στην αποδοτική λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού και η προστασία του περιβάλλοντος.
Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι, για όλες τις σκαπτικές εργασίες, ενημερώνεται εγγράφως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας για ευνόητους λόγους.