Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκίνησε η εργολαβία για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης και Κομποστοποίησης στην Προσοτσάνη

Ξεκίνησε η εργολαβία για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης και Κομποστοποίησης στην Προσοτσάνη

Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»

Ξεκίνησε η εργολαβία για την κατασκευή

Σταθμού Μεταφόρτωσης και

Κομποστοποίησης στην Προσοτσάνη

► Προσπάθεια σύστασης ΔΕΥΑΠ στην Προσοτσάνη με τη δημιουργία ενεργειακής αυτονομίας

► Με την παραλαβή νέου οχήματος ενισχύθηκε ο στόλος των απορριμματοφόρων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ενός καινούριου απορριμματοφόρου στο Δήμο, υπέγραψε προχθές ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης. Πρόκειται για ένα ακόμα όχημα, με το οποίο ενισχύεται ο στόλος των απορριμματοφόρων στην  υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, με στόχο να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νοικοκυριών και τις ανάγκες του Δήμου.

Με αφορμή την παραλαβή του νέου απορριμματοφόρου, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του όσον αφορά στο ζήτημα της καθαριότητας στο σύνολο του Δήμου. Τόνισε επίσης ότι ήδη αυτή την ώρα, έχει ξεκινήσει και η εργολαβία με την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) καθώς και του εργοστασίου Κομποστοποίησης. Όπως ήδη έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν σχετικά, αυτά τα δύο θα εξυπηρετούν και το Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

Μελέτη για ΧΥΤΥ

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης έχει αναθέσει στη ΔΙΑΑΜΑΘ να προβεί σε μια μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή. «Αυτό, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του Δήμου μας και πιθανόν και του Νομού Δράμας. Για την υγειονομική ταφή υπολειμμάτων που προκύπτουν μετά από διαλογή» λέει και εξηγεί ότι, «μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες τόσο της Βιομηχανικής Ζώνης της Δράμας, όσο και του Βιοτεχνικού Πάρκου Προσοτσάνης. Τα βιομηχανικά απόβλητα από αυτά τα εργοστάσια, τα περισσότερα δεν ανακυκλώνονται και κάπου πρέπει να εναποτίθενται. Σήμερα τα εξάγουμε στην Καβάλα ή σε άλλους Νομούς και αυτό προϋποθέτει ένα σημαντικό κόστος για τη μεταφορά τους. Κι εμείς θέλουμε να μειώσουμε τα κοστολόγια αυτά, που αφορούν φυσικά στην ενέργεια».

Ο κ. Αθανασιάδης τονίζει ιδιαίτερα ότι, «ο Νομός Δράμας είναι από τους μοναδικούς τουλάχιστον στην Αν. Μακεδονία – Θράκη που δεν έχει ΧΥΤΥ και αναγκάζεται να στέλνει τα μη ανακυκλώσιμα και τα μη διαλεγόμενα απορρίμματα στο ΧΥΤΥ Καβάλας».

Βιωσιμότητα, ενεργειακό κόστος και ΔΕΥΑΠ

Μοιραία, η συζήτηση έρχεται στο ζήτημα της ενέργειας. Όπου το τελευταίο διάστημα αναδεικνύεται τραγικά το υπέρογκα αυξημένο ενεργειακό κόστος, κυρίως μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στο ερώτημα σχετικά με το ενεργειακό κόστος στο Δήμο Προσοτσάνης, ο κ. Αθανασιάδης τονίζει ότι «οι Δήμοι, από εδώ και πέρα στις  εποχές που ζούμε για να είναι βιώσιμοι, θα πρέπει να συμπιέζουν τα κόστη και να προβαίνουν σε έξυπνες κινήσεις για να μειώνουν γενικά το ενεργειακό κόστος όσο μπορούν. Εκεί που πήγε σήμερα η ενέργεια, όχι μόνο κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν θα γίνει μόνιμο καθεστώς, ή για να το πούμε διαφορετικά, δεν μπορείς να προγραμματίσεις κάτι αν δεν έχεις έναν ορίζοντα σταθερό για κάποια χρόνια σταθερότητας».

Ερωτώμενος σχετικά με το ενεργειακό κόστος για το νερό κυρίως, καθώς και οι Δήμοι πλέον σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους υπέρογκους λογαριασμούς, ο κ. Αθανασιάδης μας αποκαλύπτει ότι ο Δήμος κάνει προσπάθειες για να προχωρήσει σε σύσταση ΔΕΥΑ στην Προσοτσάνη.

«Μέχρι τώρα, η Προσοτσάνη δεν έχει ΔΕΥΑ», μας λέει. «Αυτή την ώρα όλα αυτά εξυπηρετούνται άμεσα από το Δήμο. Επειδή ο Δήμος μας έχει μεγάλο εύρος σε πολλά χωριά, είμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας να συστήσουμε κι εμείς ΔΕΥΑ Προσοτσάνης. Αυτή όμως, επειδή είναι καθαρά ανταποδοτική υπηρεσία και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα από κρατικούς πόρους, είναι ένα πρόβλημα. Αυτό που σκεφτόμαστε τώρα και μελετάμε, είναι, να κάνουμε μια ενεργειακή κοινότητα, ώστε να αποκτήσουμε αυτόνομη δική μας ενέργεια».

Διευκρινίζει ο δήμαρχος Προσοτσάνης, ότι «σε πρώτη φάση θέλουμε να ξεκινήσουμε με 1 MW, με στόχο να πάμε τουλάχιστον στα 3 MW με φωτοβολταϊκά. Αυτό το κομμάτι το μελετάμε αρκετά σοβαρά με συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν ασχοληθεί στο ενεργειακό κομμάτι να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει. Μπαίνοντας σ’ αυτή την πρακτική, πιστεύουμε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα πλέον, με ευέλικτο τρόπο να λειτουργήσουμε τον οργανισμό που θα λέγεται ΔΕΥΑΠ.»

Ερωτώμενος για το πώς αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος του το ενεργειακό κόστος, ο δήμαρχος σημειώνει: «Παρ’ ότι υπάρχει από την κυβέρνηση η πρόθεση να εξετάσει αυτή την κατάσταση και να βοηθήσει τους Δήμους – μιας και η ΚΕΔΕ έχει ασχοληθεί σοβαρά – σε πρώτη φάση εμείς προσπαθούμε να μαζέψουμε την ενέργεια που ξοδεύουμε. Όπως για παράδειγμα τους φωτισμούς στα γήπεδα, όταν γίνονται προπονήσεις με προβολείς κτλ. Σκεφτόμαστε να το περιορίσουμε αυτό όσο το δυνατόν, ώστε να μειώσουμε κάπως την ηλεκτρική ενέργεια. Να αλλάξουμε δηλαδή τις βραδινές ώρες προπονήσεων όπου καίνε οι προβολείς και να περιορίσουμε ένα ορισμένο κόστος. Υπάρχει όντως πρόβλημα με τις αυξήσεις της ενέργειας σε όλους και φυσικά και στο Δήμο μας και θα πρέπει να το εξετάσουμε διεξοδικά».