Home > Νέα > Ξεκίνησε τη λειτουργία του το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο «Δελφίνι» στην Προσοτσάνη Ένα έργο που θα παράγει 157 GWh ηλεκτρική ενέργειας ετησίως ισοδύναμη με τροφοδοσία 58.140 κατοικιών

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο «Δελφίνι» στην Προσοτσάνη Ένα έργο που θα παράγει 157 GWh ηλεκτρική ενέργειας ετησίως ισοδύναμη με τροφοδοσία 58.140 κατοικιών

Ξεκίνησε τη λειτουργία του

το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο

«Δελφίνι» στην Προσοτσάνη

Ένα έργο που θα παράγει 157 GWh ηλεκτρική ενέργειας ετησίως ισοδύναμη με τροφοδοσία 58.140 κατοικιών

 

 

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ εμπορική λειτουργία τις προηγούμενες ημέρες, το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο με την ονομασία «Δελφίνι» στην Προσοτσάνη Δράμας, ισχύος 100 MW, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Cero Generation.

Το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει 157 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, κάτι που ισοδυναμεί με την τροφοδοσία 58.140 κατοικιών και την αποφυγή 65.300 τόνων εκπομπών CO2e.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πάρκο έχει κατασκευαστεί σε ορεινό έδαφος και συνδέει μια γραμμή 2,5km 33kV MV (μέσης τάσης) με έναν υποσταθμό υψηλής τάσης 33/150kV (υψηλής τάσης) (110MVA μετασχηματιστή ανόδου).

Περιλαμβάνει δίκτυο εναέριων γραμμών μήκους 10 χιλιομέτρων, αποτελούμενο από 29 πύργους εναέριων γραμμών που συνδέουν το έργο με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τους δανειστές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, διαθέτει σύμβαση πώληση ενέργειας PPA, με την ελβετική Axpo Solutions, και είναι επίσης το πρώτο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα που επωφελήθηκε από το Next Generation EU.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το πρώτο έργο από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Cero Generation, ο «πράσινος» βραχίονας της Αυστραλιανής Μacquarie που έχει διεισδύσει με πολυσχιδή τρόπο στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Εκτός από το «Δελφίνι», η Cero αναπτύσσει πολλά άλλα έργα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου φωτοβολταϊκού συστήματος 370 MW στην κεντρική Ελλάδα, καθώς διαθέτει συνολική δεξαμενή έργων άνω των 4 GW εκ των οποίων το 90% είναι φωτοβολταϊκά και έχει εμπλουτιστεί και με έργα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς στρατηγική της εταιρείας είναι να προσθέσει μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσει ώστε να επισπευσθεί η ηλέκτρισή τους.