Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα ζώα κ. Ρεμόντης
Ξεκινούν οι πρώτες εργασίες
για το νέο καταφύγιο αδέσποτων
ζώων του Δήμου Δράμας
► Ομόφωνα το Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέου για το έτος 2024 από τη Δημοτική Επιτροπή
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΝΑ σημαντικό βήμα μπροστά, όσον αφορά στον σχεδιασμό για το νέο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προχωράει η δημοτική αρχή Δράμας, ετοιμάζοντας ταυτόχρονα και το χώρο.
Το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου, συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή, από την οποία πέρασε ομόφωνα το Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέου για το 2024.
Η ευχάριστη είδηση είναι αφενός ότι πλέον το υφιστάμενο Καταφύγιο (πρώην Κυνοκομείο) πήρε την άδεια λειτουργίας του για φέτος, αλλά και αφετέρου ότι πλέον ο Δήμος Δράμας έχει ξεκινήσει τις πρώτες ενέργειες για το νέο Καταφύγιο, όπου αναμένεται να φιλοξενούνται πάνω από 80 σκυλιά και 10 γάτες.
Και όταν αυτό είναι έτοιμο εντός του 2024 και ξεκινήσει τα λειτουργεί, τότε το υφιστάμενο Καταφύγιο θα κλείσει και θα μεταφερθεί οριστικά στο νέο!
Το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στην πόλη της Δράμας, υπήρξε μέχρι σήμερα μια δυσεπίλυτη κατάσταση. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί μια ικανή λύση για τον περιορισμό των αδέσποτων και αυτό φαίνεται κάθε μέρα. Τα προβλήματα είναι πολλά, πολλές φορές γίνονται αναφορές για δαγκώματα και άλλα ζητήματα, ενώ απ’ ότι φαίνεται για να φανούν πραγματικά αποτελέσματα από το νέο νομοσχέδιο, θα περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ήδη, η δημοτική αρχή Δράμας, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα ελέγχους για το αν τα δεσποζόμενα ζώα είναι τσιπαρισμένα και στειρωμένα, και πλέον προχωράει ο σχεδιασμός για ένα μεγάλο και καλύτερο Καταφύγιο.
Ρεμόντης: Το πρόβλημα υπάρχει
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου και υπεύθυνος για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ. Σταμάτης Ρεμόντης, σημειώνει αρχικά ότι το Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, «περιλαμβάνει κατ’ αρχάς τι έχει γίνει κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και τι προγραμματίζεται για το επόμενο έτος».
Όπως σημειώνει ο κ. Ρεμόντης, «το πρόβλημα με τα αδέσποτα υφίσταται και είναι τεράστιο. Τις επόμενες μέρες θα έρθουμε σε συνεννόηση με τις Φιλοζωικές γιατί έχουν κάνει ένα αίτημα στο Δήμο να δημιουργήσουμε ένα Σύμφωνο Συνεργασίας και θα το προχωρήσουμε».
Αναφορικά με το υφιστάμενο Καταφύγιο, εξηγεί ότι «πλέον ονομάζεται Καταφύγιο και όχι Κυνοκομείο και πριν από μερικές ημέρες πέρασε και ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας και ενέκριναν την αναθεώρηση της άδεις λειτουργίας του. Το πρόβλημα υφίσταται, βελτιώνουμε όσο μπορούμε τα πράγματα, όμως χρειαζόμαστε χρόνο».
Ερωτώμενος για το ποσό που δίνεται φέτος για τη λειτουργία του, λέει ότι «φέτος το ανεβάσαμε στις 140.000 ευρώ και έχουμε προσθέσει και ένα ποσό για να αγοράσουμε ταΐστρες και ποτίστρες για να τοποθετήσουμε περιμετρικά στην πόλη. Αυτή την ώρα κατασκευάζουμε ορισμένες εμείς, ενώ έχουμε ήδη τοποθετήσει στον Άγιο Τρύφωνα, στο Μικροχώρι, στον Άγιο Σάββα, στο Πανόραμα και συνεχίζουμε».
Αυτό που τονίζει ιδιαίτερα εδώ ο κ. Ρεμόντης, είναι ότι συνεχίζεται «η παροχή τροφής σε φιλόζωους, οι οποίοι εν γνώση μας ταΐζουν σκυλιά σε διάφορες περιοχές».
Το νέο καταφύγιο
Ερωτώμενος σχετικά με το νέο Καταφύγιο που δημιουργεί ο Δήμος Δράμας, επισημαίνει ο ίδιος, ότι «περιμένουμε την αδειοδότηση της περιφράξεως για να ξεκινήσουμε άμεσα την περίφραξη», παρ’ όλα αυτά δεν μας αποκαλύπτει σε ποια τοποθεσία θα βρίσκεται αυτό.
Όπως τονίζει μάλιστα, «άμεσα θα ξεκινήσει και η περίφραξη όπως και ό,τι άλλο χρειάζεται, αλλά και οι εργασίες για ηλεκτρικό και νερό».
Ερωτώμενος για τον πληθυσμό των ζώων που θα φιλοξενεί, μας λέει ότι «το νέο καταφύγιο θα έχει 80 θέσεις για σκύλους και 10 θέσεις για γάτες».
Στην ερώτηση για πόσο χρόνο θα φιλοξενούνται τα ζώα εκεί, σημειώνει ότι, «όταν ένα ζώο έχει μια επιθετική συμπεριφορά, θα μείνει εκεί όσο χρειαστεί για μερικούς μήνες. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πούμε ότι θα υπάρχει και Κτηνιατρείο με Κτηνίατρο, θα έχει το ανάλογο προσωπικό, ενώ θα μεριμνήσουμε να υπάρχει ένας ανάλογος χώρος, ώστε κάποιες ημέρες να μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο εθελοντές και να πηγαίνουν βόλτα τα ζώα».
Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει κάποιο χτυπημένο ζώο, αυτό θα φιλοξενείται μέχρι να γίνει καλά και θα επανέρχεται στο φυσικό του περιβάλλον.
Και όπως σημειώνει τέλος ο κ. Ρεμόντης, από την στιγμή που ολοκληρωθεί και αρχίσει να λειτουργεί το νέο Καταφύγιο, θα κλείσει το υφιστάμενο.